Μαμάδες, και καλές μαμάδες θα βρεις πολλές. Η καθεμία έχει το παιδάκι ή τα παιδάκια της ως κάτι μοναδικό, και κάνει ό,τι μπορεί για να περνάει ή να περνούν αυτό/ά καλύτερα από εκείνη. Και επειδή στην Ελλάδα βρισκόμαστε, μην ανοίξουμε καν τη συζήτηση για την ελληνίδα μάνα, η οποία δεν έχει ταίρι σε ολόκληρη την υφήλιο. Θα την ανοίξουμε όμως τη συζήτηση για την ελληνίδα πεθερά. Τι; Οχι;

Και όμως, υπάρχουν και καλές πεθερές. Τι καλές δηλαδή; Θεές. Οπως η διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης και αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων της πόλης κυρία Πολυξένη Αδάμ – Βελένη. Η άγνωστή μου, το δηλώνω εξαρχής, κυρία Πολυξένη έχει μια κορούλα (να της ζήσει το κορίτσι) ονόματι Θέμις. Το κορίτσι τώρα ηράσθη σφόδρα και κατέληξε εις γάμου κοινωνία με τον κύριο Ορέστη Κουράκη, γιο του λατρεμένου Τάσου (Κουράκη), του οποίου το συναρπαστικά εβένινο μαλλί δεμένο σε μακριά αλογοουρά εξέπλητταν τους επισκέπτες της Βουλής, αλλά και τους συναδέλφους του βουλευτές.

Ο Ορέστης Κουράκης (τα λέω όλα) είναι το παιδί φωτογράφος – επάγγελμα το οποίο υπολήπτομαι βαθιά, διότι αγγίζει εσωτερικές καλλιτεχνικές μου δομές.

Η πεθερά του τώρα, εκτιμώντας επίσης το επάγγελμα του γαμπρούλη της, του αναθέτει κάθε τόσο δουλίτσες του Μουσείου – φωτογραφίσεις δηλαδή αντικειμένων του Μουσείου. Μεταφέρω εδώ πρόχειρα ορισμένες μόνο αναθέσεις που καταρρίπτουν τον μύθο της… κακής πεθεράς:

– στις 21/10/2015 η διευθύντρια του Μουσείου αναθέτει στον Ορ. Κουράκη «υπηρεσίες φωτογράφησης αντικειμένων για περιοδικές εκθέσεις» αντί του ποσού των 2.337 ευρώ

– στις 9/12/2016 για το ίδιο αντικείμενο ήτοι «υπηρεσίες φωτογράφησης αντικειμένων για τις ανάγκες περιοδικών και μονίμων εκθέσεων», η κυρία Βελένη εγκρίνει δαπάνη υπέρ του γαμπρού της ύψους 4.922 ευρώ

– στις 23/10/2017 η κυρία Βελένη αναθέτει στον μικρό Ορέστη αντί του ποσού των 6.000 ευρώ τη «φωτογράφηση αντικειμένων (αρχαίων εννοείται) για τις ανάγκες – πάντα – των περιοδικών εκθέσεων» (ανεξάντλητες είναι αυτές οι εκθέσεις, καταλαβαίνουμε όλοι…)

– στις 30/11/2017 η περί ου ο λόγος καλή πεθερά αναθέτει στον γιο του συμπέθερου Κουράκη «φωτογραφικές εργασίες αντικειμένων αρχαιολογικού υλικού ειδικής ανάλυσης και επεξεργασίας» αντί του ποσού των 2.046 ευρώ.

Τούτων δοθέντων νομίζω ότι δεν καταρρίπτεται απλώς ο μύθος της «κακής πεθεράς» όπως προανέφερα. Κατά τη γνώμη μου αποδεικνύεται άνευ ουδεμιάς αμφιβολίας ότι επί ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη (και αλλαχού βεβαίως…) η αξιοκρατία έχει πάρει αγκαζέ το ήθος της Αριστεράς και κόβουν βόλτες στην Πλατεία Αριστοτέλους…

(Εννοείται ότι δεν θα δεχθώ διαψεύσεις…)

«Συλλαλητήριο»  συμπαράστασης

Δεν ξέρω τι είχαν στον νου τους ότι θα συμβεί όσοι μεθόδευσαν την υπόθεση του ανοίγματος των τραπεζικών λογαριασμών του Κώστα Σημίτη, της κύριας Δάφνης, του αδελφού του Σπύρου, και των κ. Μ. Χρυσοχοΐδη και Ευ. Μαλέσιου, όπως και της συζύγου του τελευταίου, αλλά ένα σοβαρό, σοβαρότατο αποτέλεσμα το πέτυχαν ήδη: να συνεγείρουν τα ανακλαστικά της δημοκρατικής παράταξης, στη συλλογική μνήμη της οποίας ανακάλεσαν τα γεγονότα που συνέθεσαν το «βρώμικο ’89».

Ενα πλήθος στελεχών, ακόμη και μερικών που δεν βρίσκονται πια στο ΠΑΣΟΚ ή στο ΚΙΝΑΛ εξέφρασαν με κάθε τρόπο τη συμπαράστασή τους στον κ. Σημίτη και τους δύο υπουργούς του, και δήλωσαν αλληλέγγυοι σε αυτή τη στημένη από τον ΣΥΡΙΖΑ ιστορία.

Η δε πρόεδρος Φώφη ανακοίνωσε ήδη από χθες ότι την προσεχή Δευτέρα θα συναντηθεί με τον επί μία οκταετία πρωθυπουργό της χώρας Κ. Σημίτη, προκειμένου να τον στηρίξει και εκ του σύνεγγυς, μαζί με την ανάλυση της κατάστασης την οποία θα κάνουν.

Στο μεταξύ πολύς λόγος έγινε για τη δήθεν απουσία του προέδρου Γιώργου (Παπανδρέου) από αυτό το ιδιότυπο «συλλαλητήριο» συμπαράστασης στον πρώην πρωθυπουργό. Εξυφάνθηκαν σενάρια ότι είναι χολωμένος αναφορικά με τη συμμετοχή του στα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ – αν θα είναι δηλαδή υποψήφιος στην Αθήνα, την Αχαΐα ή άλλη εκλογική περιφέρεια – και γι’ αυτό το απέφυγε.

Οπως μου ανέφερε στενός συνεργάτες του, «ουδέν ψευδέστερο. Με τον κ. Σημίτη επικοινώνησε τηλεφωνικά και του τόνισε τη συμπαράστασή του, στην άθλια σκευωρία η οποία παραπέμπει ευθέως σε μεθοδεύσεις αντίστοιχες του βρώμικου ’89».

Κατά το στέλεχος αυτό ενδέχεται να υπάρξει και συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον κ. Σημίτη, αν και όπως σημείωσε «θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη για να σπάσει ο πάγος μεταξύ τους, επιτέλους»…

Αντε να δούμε, μήπως τελικά αυτό ήταν που χρειαζόταν η Κεντροαριστερά να σηκώσει κεφάλι…

«Ιπτάμενο» σκάνδαλο

Η είδηση που προέκυψε χθες από το δικαστικό ρεπορτάζ είναι ότι νέα συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και του ομίλου που εκμεταλλεύεται το αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο, και τώρα πρόκειται να αποσταλεί προς έγκριση στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ποια συμφωνία όμως; Η καινούργια, η αναθεωρημένη, η ύψους 1,1 δισ. (και με τους φόρους 1,3 δισ.) συμφωνία, αυτή που κατήρτισε η Διεύθυνση Ανταγωνισμού, σε αντικατάσταση της αρχικής που είχε υπογράψει η κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2017 με τον όμιλο που εκμεταλλεύεται ήδη το αεροδρόμιο. Αυτό το ύψους 484 εκατ. (και γι’ αυτό ύποπτο) εξάμβλωμα που είχε υπογράψει για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός Τσακαλώτος, και το επέστρεψε ως απαράδεκτο η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, και που μήνες τώρα φωνάζουμε ότι θα έπρεπε να προκαλέσει την παρέμβαση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, αλλά η κυρία (πολυ)Ξένη Δημητρίου φαίνεται πως περί άλλων τυρβάζει.

Το σκάνδαλο είναι υπαρκτό, σοβαρό και δεν μπορεί να το παρακάμψει κανείς σφυρίζοντας αδιάφορα ή πιστεύοντας ότι κάτι επίμονοι τύποι σαν κι εμένα θα βαρεθούμε να το φωνάζουμε. Εξού και θέλω να το περιγράψω όσο πιο σύντομα γίνεται, μήπως και συγκινηθεί κανείς εκ των εισαγγελικών Αρχών της χώρας:

n η κυβέρνηση με μια υπογραφή (αριθμός 1 !!!) θα ΧΑΡΙΖΕ σε έναν επιχειρηματικό όμιλο περί τα 650 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα που σώθηκαν τελευταία στιγμή από παρέμβαση της ΕΕ.

Γι’ αυτό το σκάνδαλο δεν πρέπει κάποιος να ελεγχθεί, κυρία Δημητρίου μου;

Προεκλογικό κυνήγι

Τι κάνει ο άνθρωπος για τα ψηφαλάκια! Με τη φανέλα του Γιάννη Αντετοκούνμπο φωτογραφίστηκε ο Τσίπρας για να μας δηλώσει ότι είναι κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας και ευαισθητοποιημένος απέναντι σε τέτοια κρούσματα. Αφορμή αποτέλεσε η βλακώδης ενέργεια του Τάκη Τσουκαλά να χαρακτηρίσει «πίθηκο» τον αδερφό του Γιάννη, τον Θανάση, μετά την ήττα του Ολυμπιακού στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Τα τσακάλια του Μεγάρου Μαξίμου, που δεν αφήνουν τίποτε να πέσει κάτω, άρπαξαν την ευκαιρία από τα μαλλιά και κάπως έτσι γεννήθηκε η φωτογραφία με την απαραίτητη λεζάντα που υπερτονίζει ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι κατά του ρατσισμού. Λες και μπορούσε να είναι υπέρ. Ή ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος, έστω ένας, ο οποίος να υιοθετεί ή και να επικροτεί την ανοησία του Τσουκαλά και του κάθε χουλιγκάνου που εγκαταβιοί στη θύρα των σκληροπυρηνικών ενός γηπέδου…