Η πρώτη σύμβαση για την κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών υπογράφηκε ανάμεσα στην ΕΠΟ και την Opentec AE στις 22 Σεπτεμβρίου του 2005 και προέβλεπε να γίνονται σε ετήσια βάση οι εξετάσεις τουλάχιστον 250.000 ποδοσφαιριστών όλων των κατηγοριών και πρωταθλημάτων της χώρας.

Στις 19 Φεβρουαρίου του 2010, μολονότι ελάχιστα μηχανήματα λειτούργησαν και ουδέποτε υπήρξε νόμιμη άδεια λειτουργίας, ανανεώνεται η «νοσηρή» σύμβαση μεταξύ της ΕΠΟ και – αυτή τη φορά – της εταιρείας παροχής υπηρεσιών και προμήθειας αναλώσιμων PC Systems, η οποία εν τω μεταξύ είχε απορροφήσει την Opentec ΑΕ.

Ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Γρηγόρης Πεπόνης διατάσσει στις 28 Φεβρουαρίου του 2012 στον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Αττικής του ΣΔΟΕ να προχωρήσει σε έρευνα της υπόθεσης προκειμένου να διακριβωθούν αυτεπάγγελτα αξιόποινες πράξεις οικονομικών εγκλημάτων που τυχόν διαπράχθηκαν.

Τον Μάρτιο του 2012 από έφοδο του ΣΔΟΕ στα γραφεία της ΕΠΟ κατασχέθηκαν οικονομικά στοιχεία, αναλύθηκαν και προέκυψε ότι «η ΕΠΟ κατέβαλε τεράστια ποσά στις αντισυμβαλλόμενες εταιρείες χωρίς να έχουν προσφερθεί οι ανάλογες υπηρεσίες εκ μέρους των εταιρειών αυτών με δική της υπαιτιότητα, αφού αυτή είχε εγγυηθεί για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 250.000 ιατρικών εξετάσεων κατ’ έτος σε ερασιτέχνες αθλητές των τοπικών αθλητικών ενώσεων ανά νομό της χώρας, εκδίδοντας ταυτόχρονα τη σχετική κάρτα υγείας αθλητή», όπως υπογράφει στη σχετική αναφορά ο τότε προϊστάμενος της Δ’ Υποδιεύθυνσης Ελέγχων Κωνσταντίνος Διώτης.

Οι πρώτες ποινικές διώξεις

Η έρευνα προχωράει από τους εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου, Γιάννη Δραγάτση και Αγγελική Κουρινιώτη.

Δύο χρόνια αργότερα, τον Μάρτιο του 2014 ο εισαγγελέας οικονομικού εγκλήματος Παναγιώτης Αθανασίου παραγγέλνει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος εις βάρος 23 πρώην παραγόντων της ΕΠΟ, καθώς και εις βάρος οκτώ στελεχών της εταιρείας PC Systems. Κατηγορούνται ότι προκάλεσαν ζημιά 29 εκατ. ευρώ για την Ομοσπονδία και 9 εκατ. ευρώ για το Δημόσιο.

Τον Μάρτιο του 2015 ξεκινάει η φάση της ανάκρισης, με την υπόθεση να αναλαμβάνει ο ειδικός ανακριτής Διαφθοράς Γιώργος Ανδρεάδης, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους καλούνται οι κατηγορούμενοι σε απολογία.

Τέσσερις μήνες αργότερα, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2016, ολοκληρώνεται η ανάκριση και η δικογραφία περνάει στα χέρια της αντεισαγγελέως Εφετών Ευγενίας Κυβέλου, η οποία τον Ιούλιο του 2016 υποβάλλει την πρότασή της προς το δικαστικό συμβούλιο στέλνοντας στο εδώλιο ως κατηγορούμενους τους πρώην παράγοντες της ΕΠΟ και τα στελέχη της εταιρείας PC Systems.

Η δίκη ορίζεται για τις 15 Μαΐου του 2017, ωστόσο έπειτα από αναβολές ξεκινάει τελικά στις 28 Σεπτεμβρίου του 2017 στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών υπό την προεδρία του Στέλιου Κακαβιά. Την έδρα συμπληρώνουν οι εφέτες Δέσποινα Κακοκεφάλου και Βασιλική Τζούδα, ενώ εισαγγελέας της υπόθεσης είναι ο Χαράλαμπος Τζώνης.

«Εξαφανισμένοι»

Τον Νοέμβριο του 2017 κατά την ακροαματική διαδικασία διαπιστώνεται με έκπληξη ότι τον βασικό μάρτυρα κατηγορίας, τον υπάλληλο του ΣΔΟΕ που έκανε τον σχετικό έλεγχο και είχε πλέον συνταξιοδοτηθεί, εκπροσώπησε ο γιος του προσκομίζοντας χαρτί από ιδιώτη γιατρό, σύμφωνα με το οποίο αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα! Η βοηθός του από την πλευρά της δήλωσε ότι τα έγγραφα που υπέγραψε τα είχε υπαγορεύσει ο προϊστάμενός της.

Εκτός από το σπάνιο φαινόμενο να εκτυλίσσεται δίκη στην οποία οι μάρτυρες κατηγορίας να έχουν «εξαφανιστεί» ή να έχουν πάθει… αμνησία, οι κατηγορούμενοι βρέθηκαν ξαφνικά να έχουν και έναν απρόσμενο (;) σύμμαχο στο πρόσωπο του πολυπράγμονος υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη, ο οποίος το τελευταίο δίμηνο δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα φροντίσει να εκμεταλλευτεί τα μηχανήματα που αγόρασε η ΕΠΟ! Δηλώσεις που φρόντισαν να εκμεταλλευτούν οι κατηγορούμενοι προκειμένου να μειώσουν το μέγεθος της ζημιάς. Προφανώς συμπτωματικό θα πρέπει να είναι το γεγονός ότι ομοτράπεζος, συνομιλητής και άτυπος σύμβουλός του είναι ο εκ των βασικών κατηγορουμένων και παρατύπως εκτελών χρέη εκτελεστικού διευθυντή της Σούπερ Λίγκας Βασίλης Γκαγκάτσης…

Και άλλη σύμπτωση

Ακόμη μία ιδιαίτερα περίεργη σύμπτωση πρέπει να ήταν και το γεγονός ότι ο πρόεδρος της έδρας Στέλιος Κακαβιάς είχε προταθεί για αθλητικός δικαστής της ΕΠΟ και έλαβε μάλιστα στη σχετική διαδικασία της Ομοσπονδίας 52 από τις 64 ψήφους! Εκ των υστέρων, πάντως, ο πρόεδρος της έδρας παραιτήθηκε της εκλογής του.

Από πλευράς ΕΠΟ στο εδώλιο κάθισαν 22 πρώην μέλη της διοίκησής της, τέσσερα εκ των οποίων διατέλεσαν και πρόεδροί της. Πρόκειται για τους Βασίλη Γκαγκάτση, Σοφοκλή Πιλάβιο, Γιώργο Γκιρτζίκη και Γιώργο Σαρρή, επί θητείας του οποίου καταγγέλθηκε η «νοσηρή» σύμβαση.

Οι υπόλοιποι 18 κατηγορούμενοι ήταν οι Γιώργος Καραμελίδης, Γιώργος Λούβαρης, Γιάννης Οικονομίδης, Γιώργος Σιντόρης, Ευάγγελος Τοπολιάτης, Αριστείδης Σταθόπουλος, Νίκος Προύντζος, Νίκος Φύριος, Γιάννης Σιγάλας, Βασίλης Χατζηαποστόλου, Νίκος Ανασόπουλος, Θεόδωρος Φωτίου, Γιάννης Δεσύλας, Γιάννης Καλύβας, Ευάγγελος Μαζαράκης, Χρήστος Σάββας, Βασίλης Μάντζιος και Σπύρος Καλογιάννης. Κατηγορίες είχαν απαγγελθεί και στον Σωκράτη Παπαδόπουλο, ο οποίος όμως έχει αποβιώσει, ενώ εντύπωση είχε προκαλέσει το γεγονός ότι από το κατηγορητήριο απουσίαζαν κάποια μέλη της διοίκησης ΕΠΟ του 2005, όταν και υπογράφηκε η σκανδαλώδης σύμβαση.