Μια επίσκεψη μπορεί να αποκρυπτογραφήσει μια ολόκληρη εξέλιξη. Τι εννοώ; Ποιος πέρασε χθες το πρωί την πόρτα του υπουργείου Εσωτερικών στη Σταδίου; Μα ο πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Συμεών. Ο ιερωμένος είδε τον υπουργό Αλέξη Χαρίτση για ώρα. Του πήγε και δώρο μερικά κρασιά, μου μετέφεραν. Στη συνάντηση ήταν και ο Κώστας Γαβρόγλου. Σε καθόλου τυχαίο timing αφού οι δυο τους (Συμεών και Χαρίτσης) εδώ και καιρό είχαν επιφορτιστεί με τη μυστική αποστολή των διαπραγματεύσεων μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας για τη συμφωνία της διευθέτησης των σχέσεών τους. Τους πλαισίωναν ομάδες εργασίας. Από πλευράς κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ προφανώς σε αυτές δεν συμμετείχαν οι Τσακαλώτος, Γαβρόγλου, Φίλης. Α, ο τελευταίος έριξε μερικές μπαλοθιές χθες, αλλά στην κατεύθυνση πως δεν είναι και πολύ προωθημένη η συμφωνία. Ο Μανόλης Οθωνας του Κινήματος Αλλαγής, πάλι, έριξε μια αντιδεξιά μπηχτή, λέγοντας πως δίπλα σε Τσίπρα και Ιερώνυμο έπρεπε να υπάρχει και ένα τρίτο πόντιουμ για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θέλοντας έτσι να δείξει πως η απάντηση της ΝΔ στη συμφωνία με την Εκκλησία ήταν χλιαρή.

Διαψεύσεις…

Μακριά από συμφωνίες, πάμε στο πεδίο των ρήξεων. Η απάντηση ήλθε έστω και καθυστερημένα, αν και τελικά κάποιος από τους δύο δεν λέει την αλήθεια. Το λέω γιατί χθες ο Πάνος Καμμένος διέψευσε τον Νίκο Κοτζιά. Για την ακρίβεια, σε απάντησή του προς τον βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Κεφαλογιάννη, δήλωσε ότι ποτέ δεν ανέφερε στο Υπουργικό Συμβούλιο, όπως έχει καταγγείλει ο πρώην ΥΠΕΞ, ότι η κυβέρνηση έλαβε χρήματα από τον Σόρος. Μάλιστα είπε ότι το θέμα έχει λήξει και ότι δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει σε μια προσπάθεια «ορισμένων» να οικοδομήσουν σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Σας έχω ξαναπεί, αναμένεται συνέχεια.

…και ειρωνείες Κοτζιά

Πίσω από το χαμόγελό του, πάντως, χθες το βράδυ ο Κοτζιάς από την Κομοτηνή υπήρξε εξόχως δηκτικός στην αντίδρασή του: «Αν τα παίρνει πίσω ο Καμμένος, χαρά μου…». Πολιτική σημασία, εξάλλου, έχει και η ανακοίνωσή του πως η Κίνηση Πράττω, της οποίας ηγείται, θα προχωρήσει σε δική της πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση, διαφωνώντας ανοικτά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα για εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό. «Στη χώρα μας η διαρχία, ήταν διαρχία μικρού χρόνου με προεδρία και διαρχία μεγάλου χρόνου με μοναρχία. Και ξέρουμε πού οδηγήθηκε η Ελληνική Δημοκρατία κάθε φορά που υπήρχε ένα σύστημα διαρχίας», ανέφερε, εξίσου δηκτικά.

Πήρε ασυλία

Επιστρέφω στον Πάνο Καμμένο, καθώς η πλειοψηφία της Επιτροπής Δεοντολογίας της Βουλής γνωμοδότησε χθες να μην αρθεί η βουλευτική ασυλία του. Η υπόθεση αφορούσε μήνυση εις βάρος του από τη Μιράντα Ξαφά, πρώην στέλεχος του ΔΝΤ, τον Χάρη Μάκκα, στέλεχος του τραπεζικού τομέα και τον δημοσιογράφο Ηλία Κανέλλη, για συκοφαντική δυσφήμηση και ψευδή καταμήνυση. Ο Καμμένος έστειλε πολυσέλιδο υπόμνημα στην Επιτροπή όπου φέρεται να εμφανίζει ως ανυπόστατες τις καταγγελίες εναντίον του. Ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου της ΔΗΣΥ αντέδρασε, ιδιαίτερα όσον αφορά το σκέλος της ψευδούς καταμήνυσης κατά του Καμμένου από τον δημοσιογράφο, υπενθυμίζοντας τη συνήθη πρακτική του υπουργού Αμυνας να διώκει δημοσιογράφους – άδικο δεν έχει. Ωστόσο, η πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με «πλάτη» και από τον Μάριο Γεωργιάδη της Ενωσης Κεντρώων, αποφάσισε να γνωμοδοτήσει αρνητικά στο αίτημα.

Συνάντηση

για το μέλλον

Συνάντηση με τη δική της σημειολογία ήταν αυτή που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση. Είδε τον νεότατο βουλευτή του Μακρόν, Pieyre-Alexandre Anglade, και συζήτησαν πολλά σε καλό κλίμα – στο φόντο, δε, μιας μεταβολής στην Ευρώπη όπου η Μέρκελ φαίνεται να χάνει έδαφος, ενώ ο γάλλος πρόεδρος επιδιώκει να ηγηθεί, ως γνωστόν, μιας βαθιάς μεταρρύθμισης για την Ευρώπη.

«Περούκα-gate»

Την υπόθεση «περούκα-gate» τη θυμάστε; Τότε που είχαν κατηγορηθεί δύο δημοσιογράφοι πως παρακολουθούσαν τον Νίκο Παππά σε ταξίδι του στις ΗΠΑ; Η Επιτροπή Δεοντολογίας λοιπόν οδηγήθηκε σε αναβολή λήψης απόφασης για το θέμα ύστερα από τη μήνυση που έχει καταθέσει εναντίον του υπουργού ο ένας εμπλεκόμενος δημοσιογράφος Θάνος Δημάδης. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Κοζομπόλη είπε ότι θα έπρεπε να ακολουθηθεί η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και όχι η διαδικασία άρσης της βουλευτικής ασυλίας. Η αντιπολίτευση αντέδρασε λέγοντας ότι αυτό μπορεί να το ζητήσει ο ίδιος ο Παππάς είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω υπομνήματος. Στην ψηφοφορία ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης συντάχθηκε με την αντιπολίτευση! Ετσι αποφασίστηκε να αναβληθεί η συζήτηση για την υπόθεση Παππά, ο οποίος και θα κληθεί να τοποθετηθεί έστω διά υπομνήματος…

Υπουργικοί μπελάδες

Αν δείτε σήμερα στην Ευελπίδων τον αρχισυνδικαλιστή Θύμιο Λυμπερόπουλο και τους συναδέλφους του ταξιτζήδες, τον Χρήστο Σπίρτζη και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, μην απορήσετε. Πέραν του γεγονότος πως εκδικάζεται αγωγή κατά του ίδιου από την εταιρεία Beat, είναι γνωστή η στήριξη του Θύμιου στην κυβέρνηση, την οποία ευλογεί όπου βρεθεί και όπου σταθεί. Ο υπουργός Μεταφορών, πάντως, χθες είχε μπελάδες στη Μενεμένη της Θεσσαλονίκης, όπου πήγε να εγκαινιάσει μια υπόγεια διάβαση. Κατ’ αρχάς, υπήρξε ένταση με τον δήμαρχο Λάζαρο Κυρίζογλου, αφού ο τελευταίος δυσφόρησε όταν μετά το τέλος της ομιλίας της Κατερίνας Νοτοπούλου ανέβηκε στο βήμα ο Σπίρτζης. «Αν δεν το ζητούσα, δεν θα με καλούσατε στο βήμα» είπε οργισμένος. Στη συνέχεια ο υπουργός είπε στην ομιλία του πως το έργο καθυστέρησε επειδή δεν είχαν εξασφαλιστεί οι πόροι. Αμέσως ήρθε η καυστική διάψευση από τον Στράτο Σιμόπουλο, πρώην γενικό γραμματέα Δημοσίων Εργων, πως η χρηματοδότηση του έργου εξασφαλίστηκε επί διακυβέρνησης Σαμαρά.