Θα επανέλθω σήμερα στη σοβούσα κρίση σε Κατεχάκη και κυβέρνηση μεταξύ των Ολγας Γεροβασίλη και Κατερίνας Παπακώστα. Η φωτιά που έβαλε η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη – ή και «γαλάζια Κατερίνα» – με αφορμή τις κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι μια εύκολη υπόθεση, όπως πληροφορούμαι. Και έχει περισσότερο βάθος από την κόντρα των δύο γυναικών. Η Γεροβασίλη, ας πούμε, μπορεί να είναι ισχυρή σε κυβέρνηση και κόμμα και με άριστες σχέσεις με τον Αλέξη Τσίπρα, υπάρχει όμως μια ηχηρή λεπτομέρεια: η Παπακώστα υπενθυμίζει στους συνομιλητές της πως έχουμε μπροστά μας τη συμφωνία των Πρεσπών. Επίσης, έχουμε τη φημολογούμενη απόσυρση Καμμένου από την κυβέρνηση και μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Εχει χάσει την μπάλα

Δεν θεωρείται τυχαίο πως από προχθές που προέκυψε η κρίση, από το περιβάλλον της Παπακώστα κρατούσαν το θέμα πολύ ψηλά ενώ αντίθετα οι «κύκλοι» της Γεροβασίλη έλεγαν πως δεν τρέχει και τίποτε. Η ψήφος της Κατερίνας είναι κρίσιμη. Μαθαίνω επίσης πως με αφορμή το συγκρουσιακό σκηνικό στην Κατεχάκη υπάρχει μουρμούρα στην Κουμουνδούρου. Οπως οι παροικούντες γνωρίζουν, την Παπακώστα δεν την επέλεξε ακριβώς ο Τσίπρας, αλλά υπήρξε μεσολάβηση Καμμένου, ο οποίος – ακόμη και για τα προσχήματα – την έχει χρεωθεί. Ολοι φαντάζονταν πως θα είχαν πρόβλημα οι δύο σιδηρές κυρίες της Κατεχάκη μεταξύ τους. Οι μουρμούρες όμως έχουν να κάνουν με τη διάχυτη αίσθηση ότι ο Τσίπρας έχει χάσει λίγο την μπάλα. Με τον Καμμένο.

Ο νέος είναι ωραίος

Στα εκλογικά τώρα. Το Κίνημα Αλλαγής τα πάει καλά με τις υποψηφιότητές του στις τοπικές εκλογές. Για παράδειγμα ο Παναγιώτης Χριστόφας, που κλείδωσε με τις ευλογίες της Χαριλάου Τρικούπη για υποψήφιος Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, έφερε έναν νέο αέρα. Κι αυτό όχι μόνο επειδή είναι νέος, αλλά και επειδή, παρότι κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, επιλέχθηκε και από τη Γεννηματά στη λογική «κανείς καλός δεν περισσεύει». Ο αντικαταστάτης του Σταμάτη Μαλέλη έχει συμπάθειες στο ΚΙΝΑΛ, ήταν γραμματέας ΠΑΣΟΚ Λέσβου και είναι και πολιτικός μηχανικός – ως γνωστόν ο Ανδρουλάκης έχει μεγάλη δύναμη στο σινάφι του ΤΕΕ από τα χρόνια που ήταν γραμματέας του κόμματος. Σηματοδοτεί το νέο, μου έλεγαν χθες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη.

Απουσίες με νόημα

Το Ποτάμι έχει το Σαββατοκύριακο συνέδριο. Μαθαίνω πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα παραστεί και αυτό έχει μια πολιτική σημειολογία: δεν άρεσε στο Μοσχάτο η στάση του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών. Ούτε η Φώφη Γεννηματά θα πάει. Και ναι, όπως μαντεύετε, ούτε ο Κώστας Σημίτης. Θα πάει πάντως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και μάλιστα με διττή ιδιότητα: ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ αλλά και ως πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ. Αυτό μάλλον κουβέντιαζαν χθες το απόγευμα στον καφέ τους ο Θεοχαρόπουλος με τον ποταμίσιο Δημήτρη Τσιόδρα στη Βιβλιοθήκη, στο Κολωνάκι.

Δεν διάβασαν ή δεν κατάλαβαν;

Εν τω μεταξύ, στα… κάγκελα είναι οι μηχανικοί με την κυβέρνηση. Αιτία πολέμου στάθηκε μια τροπολογία που μπήκε τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το Θριάσιο. Με την εν λόγω τροπολογία εκδιώκεται από την εννιαμελή επιτροπή που αποφαίνεται για τα κτίσματα στον αιγιαλό ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ με πρόσχημα την απλοποίηση της διαδικασίας. Ηδη ο πρόεδρος του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας – και τυπικά τεχνικού συμβούλου της πολιτείας – Γιώργος Στασινός έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αλλά και στους αρμόδιους υπουργούς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η μόνη λογική εξήγηση που δίνει είναι ότι δεν διάβασαν ή δεν κατάλαβαν τι υπέγραψαν… Εκτός, λέω εγώ, αν είναι κι άλλοι πιο «σκοτεινοί» λόγοι. Ιδωμεν…

Το ΚΚΕ πάει Βερολίνο

Το Σάββατο το ΚΚΕ πάει Βερολίνο και έχει λόγο. Θα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή αφού στο πλαίσιο του εορτασμού των εκατό του χρόνων θα κάνει μια εκδήλωση στο κτίριο όπου έγινε το 9ο Συνέδριό του, τον Δεκέμβριο του 1973, στο Σορφχάιντε –  τότε σε συνθήκες παρανομίας. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενώ την ίδια μέρα οι σύντροφοι του Περισσού θα πάνε και στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, στο Ράιχσταγκ και αλλού, ενώ την Κυριακή θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των Λούξεμπουργκ κ.α.

Παραμένει πάντα… Σόιμπλε

Συνέντευξη στην Deutsche Welle έδωσε ένας παλιός – εντάξει, όχι και τόσο –  γνώριμος για τη χώρα. Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μας θυμήθηκε κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι στη διαμάχη με την ιταλική κυβέρνηση η Κομισιόν αποφάσισε για πρώτη φορά να απορρίψει έναν εθνικό προϋπολογισμό. «Θα χαιρόμουν εάν όλοι αυτοί που τα λένε σήμερα αυτά για την Ιταλία με είχαν στηρίξει όταν προσπαθούσαμε να εξηγήσουμε στους Ελληνες ότι πρέπει να σεβαστούν τους κανόνες» ανέφερε και αντέκρουσε την κατηγορία ότι στο παρελθόν «το παρατράβηξε» με τη χώρα μας. «Οχι. Η κατηγορία στο Κοινοβούλιό μου ήταν ότι παραήμουν γενναιόδωρος με την Ελλάδα. Και αυτό ήταν αλήθεια, διότι οι Ελληνες δεν τηρούσαν τους κανόνες. Ωστόσο, όλα αυτά τα κάναμε με τον κατάλληλο τρόπο…» είπε με νόημα, θυμίζοντας ότι παραμένει ίδιος και απαράλλακτος.