Μια μεγάλη κασμιρένια πασμίνα του Hermès «πετάει» πάνω από την οδό Χάρητος. Ο άνδρας με τα χονδρά γυαλιά μυωπίας, λάτρης των πανάκριβων brands, σηκώνει το κεφάλι του ψηλά. Γελάει δυνατά. Λίγα λεπτά αργότερα, σχολιάζει με τη συντροφιά του ότι το ύφασμα είναι τόσο απαλό και αέρινο, που σίγουρα ο άνεμος θα μπορούσε να το παρασύρει μακριά. Ο σωματοφύλακας της γυναίκας που είδε το πολύτιμο, πανάκριβο αξεσουάρ της, να… κάνει φτερά, κατόρθωσε να το αιχμαλωτίσει. Είμαι σίγουρη ότι, αν κάποιος σεναριογράφος βρισκόταν κάπου εκεί κοντά, θα μπορούσε να εμπνευστεί από τη χαριτωμένη σκηνή στο στενό δρομάκι του Κολωνακίου. Ενα λαμπερό, μικρό story γύρω από το μεταμεσονύχτιο κυνήγι της πασμίνας. Ολα αυτά, λίγα μέτρα μακριά από το bar «Ράτκα», το οποίο ήταν γεμάτο μεγαλοεπιχειρηματίες και εφοπλιστές.

Οι καρέτα καρέτα και τα φουλάρια

Η συντροφιά θέτει ερωτήματα τα οποία παρουσιάζουν… συγκλονιστικό ενδιαφέρον! Ποια αλήθεια είναι η διαφορά τιμής ανάμεσα στα κλασικά, ολομέταξα φουλάρια του Hermès και τις κασμιρένιες πασμίνες; Τι απέγινε αλήθεια η βίλα την οποία είχαν χτίσει στην Αίγινα ο μεγαλοεπιχειρηματίας πρόεδρος του εμβληματικού γαλλικού οίκου Ζαν-Λουί Ντιμάς και η σύζυγός του αρχιτέκτων Ρένα Γρηγοριάδη; Οι δύο υπερταλαντούχοι αυτοί άνθρωποι, λάτρεις του όμορφου νησιού του Αργοσαρωνικού, έφυγαν πριν από λίγα χρόνια από τη ζωή. Ο Ζαν-Λουί και η Ρένα, η οποία υπήρξε παγκόσμιας ακτινοβολίας αρχιτέκτων (έχει δημιουργήσει την boutique Hermes στη Madison Avenue της Νέας Υόρκης), πέθαναν χτυπημένοι και οι δύο από την επάρατη νόσο. Κάποιος από τη συντροφιά θυμήθηκε (οι περισσότεροι το έχουν ξεχάσει) ότι μερικά χρόνια πριν, ο ίδιος ο Ζαν-Λουί είχε δώσει εντολή να «βγει» στην αγορά για ένα σύντομο διάστημα μια συλλεκτική σειρά, η οποία είχε «ζωγραφισμένο» επάνω της, το θαλάσσιο πάρκο της Ζακύνθου, όπως και τις παραλίες οι οποίες φιλοξενούν τις χελώνες καρέτα καρέτα. Λάτρης της Ελλάδας ο Ντιμά, επιθυμούσε τα φουλάρια να είναι σε γαλάζια, μπλε, τυρκουάζ χρώματα. Τα υπέροχα δηλαδή χρώματα των ελληνικών θαλασσών.

«Χειμερινή απόβαση» στην Υδρα

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού εξακολουθούν να έχουν κίνηση τα Σαββατοκύριακα. Η Αίγινα, που διατηρεί κάποια vintage στοιχεία, φιλοξενεί τους φθινοπωρινούς μήνες, όλο και περισσότερους ανθρώπους. Η δημοφιλέστατη σειρά «Τατουάζ», μέρος της οποίας γυρίζεται εκεί, αποτελεί πόλο έλξης. Η Υδρα είναι πάντα το κορυφαίο, πλέον αριστοκρατικό νησί στον Αργοσαρωνικό. Το προηγούμενο weekend, δύο μεγάλα, πολυτελή yachts (το ένα ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία στον χώρο της ενέργειας και το άλλο σε εφοπλιστή, ο οποίος δραστηριοποιείται και στον χώρο του τουρισμού), έκαναν την είσοδό τους στο λιμάνι του νησιού. Πόλος έλξης το πολυτελές κατάστημα της Σοφίας Βαχάρη – Τσουβελεκάκη. Το κατάστημα, γεμάτο ξεχωριστά «πράγματα», παραμένει ανοικτό μέχρι και αυτό εδώ το γιορτινό Σαββατοκύριακο. Η Κέιτ Μος ετοιμάζει, μαθαίνω, «χειμερινή απόβαση» στη λαμπερή πάντα βασίλισσα του Αργοσαρωνικού.

Διαφορετική πραγματικότητα

Η πώληση αρκετών πολυτελών κατοικιών στο κέντρο της πόλης, τα ακριβά προάστια, αλλά και σε κοσμοπολίτικα νησιά, έχει οδηγήσει κάποιους στο συμπέρασμα ότι οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Παρακολουθώ επιχειρηματίες, γνωστούς και λιγότερο γνωστούς, κυρίως όμως τις συζύγους τους, να ασχολούνται με αυτούς οι οποίοι έβαλαν πωλητήριο στις κατοικίες τους. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν έγιναν ξαφνικά «πτωχοί», όπως συνηθίζει να λέει η μητέρα ισχυρού έλληνα βιομηχάνου. Υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι πίστεψαν, ενώ ζούσαν μόνιμα στο εξωτερικό, ότι μπορούν να περάσουν το ίδιο καλά και στην πατρίδα τους. Στη συνέχεια «ανακάλυψαν» ότι η κατάσταση εδώ είναι λίγο «περίεργη», αν μάλιστα θέλουμε να τη συγκρίνουμε με την γκρίζα γοητεία και την απόλυτη ηρεμία των ελβετικών πόλεων. Ο Ντόρις Μαργέλλος για παράδειγμα, ο οποίος βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για την πώληση του σπιτιού του στο κέντρο της πόλης, είχε συνηθίσει να απολαμβάνει την ηρεμία της Γενεύης.

Επιθυμίες και χρυσοί μαϊντανοί

Οι ήχοι του μεγάλου ρολογιού, όταν σπάζει την απόλυτη σιωπή, για κάποιους είναι πραγματικά συναρπαστική. Μερικοί άλλοι όντως αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Το αστείο όμως της υπόθεσης είναι το ύφος κάποιων κυριών, οι οποίες έζησαν μια άλλη, αστραφτερή ζωή πριν από χρόνια. Δύο από αυτές γυρίζουν το πρόσωπο, κάνουν «γκρίνιες», αν η φωτογραφία τους δεν φιλοξενηθεί σε κάποιες από τις στήλες μας, με τη… χρυσοποίκιλτη life style διάθεση. Αρκετοί μου μετέφεραν ότι η σημερινή άσχημη οικονομική τους κατάσταση οδηγεί στο συμπέρασμα ότι δεν είναι πλέον επιθυμητοί. Τραγικό! Απλά πρέπει να καταλάβουν ότι τα πρόσωπά τους δεν μπορεί να είναι πλέον παντού. Εχουν ακούσει κάτι για τους μαϊντανούς; Εστω και αν καλύπτονται με χρυσό, ψεύτικο περίβλημα.