Οι σταγόνες της βροχής, το πέπλο ομίχλης που σκέπασε τα βόρεια κυρίως προάστια της Αθήνας, οι συζητήσεις γύρω από τις περιβόητες κανονιές τις οποίες συνεχίζει να ρίχνει ο Νίκος Κοτζιάς, δημιουργώντας αναταράξεις στο πολιτικό σκηνικό. Οι κάτοικοι της πόλης στη διάρκεια του lunch break ή σε κάποιες νυχτερινές εξόδους μιλούν συνέχεια για την αλλαγή του καιρού, τον «Ορέστη», ο οποίος δεν έδειξε ακόμα το σκληρό του πρόσωπο, και βέβαια τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις. Ειλικρινά δεν ξέρω για ποιον λόγο οι πολυσυζητημένες κανονιές τού πρώην υπουργού Εξωτερικών μού θυμίζουν κάτι από αυτές που έριχνε ο μεγάλος Βασίλης Αυλωνίτης στο τέλος της εμβληματικής, ασπρόμαυρης κινηματογραφικής κωμωδίας με τίτλο «Οι γαμπροί της Ευτυχίας». Οι περισσότεροι άλλωστε νιώθουμε ότι είμαστε πρωταγωνιστές μιας μεγάλης κωμωδίας, με… άδοξο όμως τέλος.

Η παρουσία ομάδας τούρκων επιχειρηματιών, οι οποίοι κινούνται στον χώρο των τηλεοπτικών παραγωγών στην πατρίδα τους (με «φόντο» το εστιατόριο Milos του «Athens Hilton»), έκανε τη σκέψη μου να πετάει σε «πράγματα» που έχουν καλλιτεχνικές διαστάσεις. Σκέφτομαι πώς είναι δυνατόν, δίπλα στους εντυπωσιακά ωραίους τούρκους ηθοποιούς, όπως ο Κιβάντς Τατλιτούγκ και ο Μπουράκ Οτζιβίτ, να υπάρχουν οι εντυπωσιακά άσχημοι Χουλουσί Ακάρ και Ιμπραχίμ Καλίν (υπουργός Αμυνας και εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας αντίστοιχα), οι οποίοι μας απειλούν σε καθημερινό πλέον επίπεδο. Οι τούρκοι παραγωγοί μού λένε γελώντας δυνατά ότι δεν θα… συμπεριλάμβαναν στο καστ τού νέου τους project τους κ.κ. Ακάρ και Καλίν…

Η απονομή των βραβείων

Παραμένω στην περιοχή της Λεωφόρου Συγγρού. Τα αυτοκίνητα δημιουργούν ατέλειωτες ουρές στην είσοδο του ξενοδοχείου «Intercontinental». Ο πρόεδρος και τα μέλη του Συμβουλίου του International Propeller Club of United States of America-Port of Piraeus είχαν προσκαλέσει πολύ κόσμο στην τελετή απονομής των βραβείων AMVER, τα οποία οργανώθηκαν σε συνεργασία με την αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα. Πρόσεξα αμέσως τα μέλη της πολύ καλής πάντα ορχήστρας του Λιμενικού Σώματος να λαμβάνουν τις θέσεις τους στην τεράστια αίθουσα του υπογείου με σκοπό να διασκεδάσουν τους προσκεκλημένους. Ο αμερικανός πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ με τη σύζυγό του Μαίρη, η Meredith L. Austin, επικεφαλής του US Coast Guard, όπως επίσης γνωστά πρόσωπα του ναυτιλιακού χώρου και των επιχειρήσεων παρακολούθησαν την απονομή των βραβείων, τα οποία τιμούν όλες εκείνες τις εταιρείες που βοηθούν με τα καράβια και τα πληρώματά τους στη διάσωση συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν. Με ειδικό μεγάλο βραβείο τιμήθηκε ο καπετάν Παναγιώτης Τσάκος για τη σημαντική συμβολή του στην ελληνική ναυτιλία, τη διάδοση των αξιών της ναυτοσύνης στους νεότερους και τη δημιουργία του πρώτου Ναυτικού Σχολείου στη Χίο.

Η έκθεση του Γιάννη Βαλυράκη

Ο νεαρός ταλαντούχος ζωγράφος Γιάννης Βαλυράκης παρουσίασε πριν από λίγες βραδιές τη νέα του δουλειά με τίτλο «Ανάμεσα». Η έκθεση του Βαλυράκη πραγματοποιήθηκε στον Εικαστικό Κύκλο Sianti, πίσω από την Εθνική Πινακοθήκη. Οι φιλότεχνοι περιηγήθηκαν στους χώρους για να θαυμάσουν τα έργα του καλλιτέχνη, ο οποίος εστιάζει κυρίως στη σχέση που δημιουργείται μεταξύ της φόρμας και του χρώματος, αφήνοντας θολή την ιστορία και το νόημα γύρω από αυτά, δίνοντας στον θεατή το πλεονέκτημα να δημιουργήσει το δικό του αφήγημα. Οι γονείς του Γιάννη, ο πρώην υπουργός Σήφης Βαλυράκης και η μητέρα του Μίνα Παπαθεοδώρου-Βαλυράκη, ήταν εκεί. Στην γκαλερί βρέθηκαν επίσης ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Δημήτρης Καρύδης, η Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, ο Νίκος Μουνδρέας, η Ελλη Στάη, οι κυρίες Μαίρη και Μαριαλένα Τουρκολιά, το ζεύγος Σωτήρη και Τατιάνας Αβέρωφ κ.ά.