Η διαρροή έγινε από το βράδυ της Τρίτης λοιπόν. Είχε προηγηθεί η επίσκεψη Νίκου Κοτζιά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ενώ νωρίτερα το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν θυελλώδες και οριακό. Και αυτό αφού οι Πάνος Καμμένος και Νίκος Κοτζιάς φτάσανε στα μη περαιτέρω. Οι πηγές λένε για ασύμμετρο πέσιμο του πρώην υπουργού Εξωτερικών στον υπουργό Εθνικής Αμυνας και για πολεμικούς διαλόγους για τα έργα και ημέρες του Καμμένου σε ΗΠΑ, αλλά και για τη θητεία Κοτζιά στο ΥΠΕΞ. Τα πράγματα, δε, έφτασαν σε τέτοιο σημείο που ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη και ζήτησε να πέσουν οι τόνοι – αλλά μόνο γι’ αυτό. Σημειωτέον, κανείς άλλος υπουργός δεν πήρε τον λόγο. Ο Τσίπρας τους είπε μάλιστα πως «μαζί προχωράμε», αλλά η παρέμβασή του έπεσε στο κενό αφού ο Κοτζιάς θεώρησε πως δεν καλύφθηκε από τον Πρωθυπουργό, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για τη συνέχιση της θητείας του.

Φαγώματα

Από χθες το μεσημέρι όλα τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Δηλαδή η παραίτηση και η αποδοχή της, η ανάληψη του ΥΠΕΞ από τον Τσίπρα και το ποιητικό τιτίβισμα – με ολίγη από Ντίνο Χριστιανόπουλο – του Νίκου Κοτζιά. Το θέμα είναι πως κάνοντας χθες μια τηλεφωνική γύρα σε κυβερνητικές πηγές μου αντελήφθην πως δεν ήταν λίγοι εκείνοι που περιγράφουν τις στιγμές με τον όρο «μείζονα πολιτική κρίση», πως ο Τσίπρας έκανε το χατίρι του Καμμένου, πως η κυβέρνηση δίνει την εικόνα ληξιπρόθεσμου πληρώματος ειδικού σκοπού που κλείνει ο κύκλος του. Αναμένουμε τις αντιδράσεις διαφόρων, όπως του Νίκου Φίλη ή της τάσης των 53, αν και το παιχνίδι πια οριοθετείται στην εύθραυστη ισορροπία εντός κυβέρνησης. Υπάρχει και το φημολογούμενο αίτημα του Καμμένου να «φαγωθεί» και ο Τέρενς Κουίκ και να αντικατασταθεί από πρόσωπο της δικής του εμπιστοσύνης.

Φήμες

Θυμίζω πως Κουίκ και Καμμένος δεν περνούν τις καλύτερες ημέρες τους. Ομηρος του Καμμένου, όπως έλεγαν χθες ορισμένοι από τους 53 (που μόνο στη συμφωνία των Πρεσπών είδαν με καλό μάτι τον Κοτζιά), ή Πρωθυπουργός λυόμενος για τις επόμενες κινήσεις του. Πάντως μέχρι αργά χθες αναπτύχθηκε στους διαδρόμους του Μαξίμου και η παράλληλη φημολογία της υπουργοποίησης του έμπιστου στον Τσίπρα διπλωματικού συμβούλου Βαγγέλη Καλπαδάκη (που δεν τα πήγαινε καλά με τον Κοτζιά), αν και προς το παρόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανέλαβε το υπουργείο – όπως έλεγαν χθες κυβερνητικοί – για να δείξει πως η φωνή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας εκπορεύεται μόνο από αυτόν. Καλά ξεμπερδέματα τώρα για τον Τσίπρα. Μια τρίτη φήμη που κυκλοφόρησε χθες έφερνε σε δεύτερο χρόνο τον Γιώργο Παπανδρέου στο ΥΠΕΞ – ως διάδοχο του υπουργού Τσίπρα, προφανώς. Αρκούμαι να αναφέρω ότι οι διαψεύσεις από το επιτελείο του Γιώργου συνοδεύονταν από κραυγές για όσα «εκπορεύονται από τα υπόγεια του Μαξίμου»…

Ασθένεια Γιούνκερ

Στην αντίπερα όχθη ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στις Βρυξέλλες θα έβλεπε τον Γιούνκερ, ο οποίος θα έβλεπε και την Τερίζα Μέι λόγω Brexit. Τελικά ο πρόεδρος της ΝΔ είδε τον επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε και συμμετείχε και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκεί προκαταβολικά υπήρχε ένα κλίμα κατά του Ορμπαν, θα του την έπεφταν κομψά, αλλά θα επανέλθω αύριο. Ο Κυριάκος, πάντως, θα παραβρεθεί σήμερα στα Χανιά, όπου σε τιμητική εκδήλωση θα δοθεί το όνομα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στην οδό Ακρωτηρίου.

«ΕΔΕ στους εαυτούς σας»

«Αν δεν μπορείτε… διατάξτε ΕΔΕ στους εαυτούς σας». Ετσι καταλήγει η ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. Και αφορά τις ευθύνες για το πρόσφατο χτύπημα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Εδώ πάντως χαιρετίζουν τις επισκέψεις πολιτικών στο Τμήμα αμέσως μετά το επεισόδιο. Θυμίζω πως εδώ έσπευσαν οι Κυριάκος Μητσοτάκης, Ολγα Γεροβασίλη, Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Οι προτάσεις της Φώφης

Στις Βρυξέλλες ήταν χθες και η Φώφη Γεννηματά, όπου και συναντήθηκε για το Προσφυγικό με τον επίτροπο Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, αλλά και με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Φώφη είχε πάει πρόσφατα και στη Μόρια και έχει εικόνα, όπως και προτάσεις. Τις κατέθεσε και στην προσύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES): «Η Ευρώπη οφείλει τώρα να δράσει. Να δοθεί τέλος στην ντροπή της Μόριας. Να γίνει πράξη επιτέλους μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση στη βάση της αλληλεγγύης. Πρότεινα να δημιουργηθεί ένας αποκεντρωμένος οργανισμός για τη συνεργασία, τη στήριξη των νησιών και των συνοριακών περιοχών της Ενωσης με έδρα τη Μυτιλήνη. Για να αντιμετωπιστούν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που δημιουργούνται. Για να μην επιτρέψουμε στην Ακροδεξιά να εκμεταλλευθεί τις δυσκολίες», είπε σε μια δήλωση που τη βρήκα εύστοχη για το χθεσινό ακροατήριό της.

Και επίσημα υποψήφιος

Θα παραμείνω στα της Κεντροαριστεράς με την ευρεία έννοια και θα σας πω ότι σήμερα ο Παύλος Γερουλάνος θα ανακοινώσει και επίσημα την κάθοδό του για τον Δήμο Αθηναίων – και θα το πράξει από την Πλατεία Κυψέλης το μεσημέρι. O ιστότοπός του δε είναι πλέον ανανεωμένος, αν τον επισκεφθείτε. Και στην ενότητα του «Ποιος είμαι» (κοινώς, το βιογραφικό του) έγραφε από χθες πως θα είναι υποψήφιος και για το πώς οραματίζεται την Αθήνα. Μάλιστα, καλεί τους αθηναίους πολίτες να γράψουν αναλυτικά για την πόλη και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν, ενώ έχει ξεκινήσει και καμπάνια για την υποψηφιότητά του.