Θυρανοίξια χθες στη Βουλή, αφού είχαμε τον αγιασμό και την έναρξη της Δ’ Συνόδου της παρούσας κοινοβουλευτικής περιόδου. O Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος είπε τη φράση «να μην κάνουμε τα ίδια λάθη» και κάπως έτσι ξεκίνησε η διαδικασία. Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης υποδέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο και τον οδήγησε στο σαλόνι του γραφείου του. Εκεί διεμείφθησαν τα εξής: «Δεν είχαμε συνηθίσει ούτε εμείς ούτε εσείς να μπαίνουμε στην Δ’ Σύνοδο. Θα είναι εκ των πραγμάτων μια προεκλογική Σύνοδος λόγω αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών και, προς το τέλος, των εθνικών εκλογών. Μετά το τέλος των προγραμμάτων έχουμε μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας. Είναι πολύ περισσότερο στα χέρια μας το τι θα γίνει» είπε ο Βούτσης. «Μόνο να μην κάνουμε τα ίδια λάθη» απάντησε ο Ιερώνυμος. «Ούτε τα ίδια, ούτε άλλα λάθη να μην κάνουμε» ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Συλλυπητήρια

Ακολούθησε ο αγιασμός. Απουσίαζαν διάφοροι βέβαια, όπως ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, ο οποίος βρισκόταν στην Κύπρο, ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης που περνάει στενοχώριες τελευταία με την κρίση στο κόμμα του. Στιγμιότυπο με τη δική του δυναμική: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισέρχεται στην Ολομέλεια, πλησιάζει τον Αλέξη Τσίπρα στο πρωθυπουργικό έδρανο και τον συλλυπείται για την απώλεια του γαμπρού του, συζύγου της αδελφής του Ζανέτ. Συλλυπητήρια δέχθηκε και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Δημαράς, λόγω της αιφνίδιας απώλειας του γιου του, όχι μόνο από υπουργούς και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλων κομμάτων.

Διάλογοι

Ο άνθρωπός μου σημείωσε πως ο Ιερώνυμος κατά τον αγιασμό δεν  πλησίασε τα έδρανα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, όπως γινόταν στο παρελθόν, αλλά τους άγιασε από τη θέση που βρισκόταν. Τους ευχήθηκε μάλιστα να έχουν «πολύ καλή δύναμη, σύνεση και σοφία όπως απαιτούν τα πράγματα στην εποχή μας». Εξερχόμενος της αίθουσας ο Ιερώνυμος είχε θερμή χειραψία και μια σύντομη συνομιλία με τον Τσίπρα όπως και με αρκετούς υπουργούς της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων οι Αλέξης Χαρίτσης, Ολγα Γεροβασίλη, Φώτης Κουβέλης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, Τάσος Πετρόπουλος και άλλοι.

«Αναμενόμενο»

Οι συνάδελφοί μου δεν έχασαν την ευκαιρία να ρωτήσουν τον Ιερώνυμο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στα Σκόπια. Ο ίδιος το χαρακτήρισε «αναμενόμενο». Στο ερώτημα «τι θα γίνει τώρα;» απάντησε: «Θα προσπαθήσουμε και η μία πλευρά και η άλλη πλευρά. Εμείς τα δικά μας τα πράγματα θα κοιτάξουμε. Κάναμε τον αγιασμό στη Βουλή σήμερα. Μια καινούργια χρονιά αρχίζει κι ας ελπίσουμε ότι θα είναι καλύτερη από τις άλλες χρονιές. Ευχήθηκα να έχουν δύναμη οι βουλευτές μας, να έχουν σοφία και σύνεση γιατί περιμένουμε πολλά, γιατί έχουμε υποφέρει και πολλά».

Κουίζ

Σας έχω κουίζ. Ξεκινώ με το σκηνικό. Εφοπλιστής εκ Κάσου προσκαλεί κόσμο στο κτήμα του στο Κορωπί για τα γενέθλιά του, παρεμπιπτόντως κλείνει τα ογδόντα. Οι παρευρισκόμενοι, πολλοί και γνωστοί. Κάποια στιγμή καλούνται να επιδοθούν στο κασιώτικο έθιμο που θέλει τους άνδρες να σερβίρουν φορώντας ποδιά. Κι όμως. Υπουργός που είναι εκεί αρνείται να το κάνει, με τη γνωστή του αβρότητα και τεστοστερόνη. Ποιος είναι; Ο νικητής θα λάβει ένα κείμενο της συμφωνίας των Πρεσπών.

Γεννητούρια

Ως γνωστόν, παράγουμε περισσότερα κόμματα από όσα μπορούμε να καταναλώσουμε. Το λέω γιατί σήμερα το μεσημέρι, αν έχετε αγωνίες, ένα νέο κόμμα ανακοινώνεται σε ξενοδοχείο της Πλατείας Συντάγματος και με το όνομα Δύναμη Ελληνισμού – σε μπλε-γαλάζια και κίτρινη απόχρωση. Κοινώς, οι Δημήτρης Καμμένος και Παναγιώτης Μπαλτάκος ενώνουν τις δυνάμεις τους, όπως είχαν πει από το καλοκαίρι. Ο δε Καμμένος σημειώνει πως το κόμμα θα απευθύνεται στον οικουμενικό Ελληνισμό «και όχι στα κλειστά σύνορα της Ελλάδας. Θα είμαστε ένα αστικό κόμμα το οποίο θα απευθύνεται σε έναν κόσμο ο οποίος κινείται από τα δεξιά της ΝΔ μέχρι και τη Χρυσή Αυγή» είπε ο ίδιος χθες σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες και μάλιστα διευκρίνισε πως αναφέρθηκε «στους αστούς που ψήφισαν Χρυσή Αυγή και δεν είναι όλοι Ναζί…». Καλά ξεμπερδέματα.

Απαλλαγή

Είχαμε χθες και ένα βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθήνας, που μάλλον δεν ενθουσιάζει μερικούς στην πτέρυγα των καραμανλικών. Οδηγεί στην απαλλαγή του πρώην υπουργού Μιχάλη Καρχιμάκη και δυο υπαλλήλων της ΕΥΠ από την κατηγορία της παραβίασης μυστικών της πολιτείας και της ηθικής αυτουργίας στο αδίκημα αυτό. Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ότι δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα. Είχε προηγηθεί άλλο βούλευμα με το οποίο η δικογραφία είχε επιστραφεί στον ανακριτή προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγγραφα που είχαν βρεθεί στην κατοχή του πρώην υπουργού εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου και συνιστούν παραβίαση μυστικών της πολιτείας. Η δικογραφία με τις απαντήσεις των αρμόδιων Αρχών διαβιβάστηκε στο Εφετείο. Σύμφωνα με το περιεχόμενο των απαντήσεων, τα έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή του Καρχιμάκη δεν αποτελούν απόρρητο υλικό όπως αυτό ορίζεται στον Ποινικό Κώδικα.