Πέρυσι, τέτοια εποχή, ο πολιτικός συσχετισμός όπως προέκυπτε από τις δημοσκοπήσεις ήταν (συνοπτικά) 35-37% ΝΔ, 23-25% ΣΥΡΙΖΑ και 10-12% ΚΙΝΑΛ – που ακόμη δεν το έλεγαν ΚΙΝΑΛ…

Δώδεκα μήνες αργότερα και πριν οι αρχηγοί εμφανιστούν στη ΔΕΘ, έχουμε έναν δημοσκοπικό συσχετισμό του τύπου (πάλι συνοπτικά) 39-40% ΝΔ, 19-21% ΣΥΡΙΖΑ και 9-10% ΚΙΝΑΛ.

Συμπέρασμα; Η παραμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία δεν ευνόησε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεύτερο συμπέρασμα; Αν οι συσχετισμοί αυτοί επικυρωθούν στην κάλπη, τότε όλοι καταλαβαίνουμε γιατί ο Τσίπρας δεν θέλει εκλογές.

Η ΝΔ θα πάρει άνετη αυτοδυναμία και το άθροισμα ΝΔ – ΚΙΝΑΛ άνετη προεδρική πλειοψηφία.

Τα δύο αυτά συμπεράσματα προσδιορίζουν τη βασανιστική σπαζοκεφαλιά του ΣΥΡΙΖΑ: όσο δεν κάνει εκλογές χάνει και επειδή χάνει δεν κάνει εκλογές.

Δεν ξέρω πώς θα λύσουν τη σπαζοκεφαλιά. Δεν είναι εύκολο και ούτε θα ήθελα να ήμουν στη θέση τους. Ξέρω όμως πως όσο δεν τη λύνουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τα πράγματα θα πηγαίνουν χειρότερα για τους ίδιους.

Ακόμη περισσότερο που εφεξής η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει όχι μόνο τον Μητσοτάκη και το ρεύμα του «φύγετε!», όχι μόνο τον Καμμένο με το Μακεδονικό, αλλά και μια νέα ανεξάρτητη μεταβλητή. Τις αγορές.

Ακόμη και χωρίς να φταίνε οι δικοί μας, έστω με μια κρίση στην Ιταλία ή την Τουρκία, έστω και με μια κουταμάρα του Τραμπ, η χώρα μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους μείνει στα χέρια. Δίχτυ ασφαλείας δεν υπάρχει πια.

Σε αυτές τις συνθήκες καλείται η κυβέρνηση να κυβερνήσει ακόμη επτά, οκτώ μήνες. Ούτε ψύλλος στον κόρφο τους!

Θα το καταφέρουν χρησιμοποιώντας την πόλωση; Χλωμό. Τα ΚΕΕΛΠΝΟ, η Novartis, η Μαρέβα και τα ανίψια του Κυριάκου δεν πουλάνε περισσότερο από τις εφημερίδες που τα αναπαράγουν και την ΕΡΤ που τα αναλύει. Δηλαδή, τίποτα!

Θα προσπαθήσουν να ρεφάρουν μοιράζοντας χρήμα; Πέρα που θα τους πλακώσουν οι αγορές, δεν έχουν και τόσο χρήμα να μοιράσουν.

Διότι αν πιστεύουν ότι θα αλλάξουν τους συσχετισμούς με τα αναδρομικά των πυροσβεστών, καλύτερα να κυνηγήσουν το Τζόκερ.

Εν τω μεταξύ ο Μητσοτάκης κόβει άκοπα μονέδα. Ο,τι κι αν συμβεί, από τις αγορές έως το Σκοπιανό, θα είναι βούτυρο στο ψωμί του.

Παρατηρώ ότι ακόμη κι οι γνωστοί «μηδίσαντες» επιχειρηματίες ή/και καναλάρχες έχουν αρχίσει να μαζεύουν καλούμπα.

Προέχει ο τόπος, θυμήθηκε ξαφνικά ένας εξ αυτών που έως τώρα χαϊδευόταν με τον Τσίπρα.

Διότι ξέρετε ποια είναι η αλήθεια; Οτι γύρισε ο άνεμος. Και ότι μαζί με τον άνεμο στρίβουν κι οι ανεμοδούρες.