«Το μέγεθος του προβλήματος του χρέους είναι καθοριστικά συνάρτηση της μελλοντικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας» τονίζει στα «ΝΕΑ» ο Νικολά Βερόν, γάλλος αναλυτής του αμερικανικού ινστιτούτου Peterson στην Ουάσιγκτον και συνιδρυτής του ινστιτούτου οικονομικής πολιτικής Bruegel των Βρυξελλών. Σύμφωνα με τον γάλλο οικονομολόγο «η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα ώστε να ενισχύσει τη διεθνή φήμη της πριν δανειστεί από τις αγορές».

Η Ελλάδα βγαίνει από το πρόγραμμα διάσωσης στις 20 Αυγούστου. Είναι αυτή μια νέα αρχή για τη χώρα;

Μόνο ο χρόνος θα δείξει αν αυτή είναι μια νέα αρχή, εξαρτάται από την ποιότητα της κυβερνητικής πολιτικής, Αν οι ελληνικές κυβερνήσεις επαναλάβουν τις αποτυχημένες πολιτικές που βύθισαν τη χώρα στην κρίση το 2009, τότε το παρελθόν θα επαναληφθεί. Ας ελπίσουμε ότι την τελευταία δεκαετία οι Ελληνες απέκτησαν εμπειρία που θα τους βοηθήσει να επιδείξουν καλύτερες πολιτικές στο μέλλον.

Πριν από οκτώ χρόνια όλοι έλεγαν ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ούτε καν το 2015. Πιστεύετε ότι η Ελλάδα έπρεπε να φύγει, λαμβάνοντας υπόψη την προσπάθεια των Ελλήνων;

Εγώ ποτέ δεν πίστεψα ότι η Ελλάδα πρέπει να βγει από την ευρωζώνη και σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που γνωρίζω, το ίδιο πιστεύει και η πλειονότητα των Ελλήνων. Κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συνέβαινε αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη, αλλά η γνώμη μου είναι ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα για την Ελλάδα και για τα άλλα μέλη της ευρωζώνης. Ευχαριστώ τους ηγέτες, στην Ελλάδα και αλλού, που δούλεψαν σκληρά για να αποτρέψουν αυτό το σενάριο.

Το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν έχει λυθεί. Πιστεύετε ότι το ζήτημα του χρέους μπορεί να αποτελέσει ένα μακροχρόνιο πρόβλημα;

Είμαι υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους, αλλά το μέγεθος του προβλήματος του χρέους είναι καθοριστικά συνάρτηση της μελλοντικής ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Αν η Ελλάδα αναπτυχθεί δυναμικά τα επόμενα δέκα χρόνια, και ελπίζω ότι θα αναπτυχθεί, τότε το χρέος θα γίνει ένα λιγότερο δυσεπίλυτο ζήτημα, με ελάφρυνση ή χωρίς. Κατά τη γνώμη μου, το να αποκτήσει η Ελλάδα δημόσιες πολιτικές που να ευνοούν την υψηλή ανάπτυξη είναι πιο σημαντικό ζήτημα για την ίδια τη χώρα, από το πόση ελάφρυνση του χρέους θα παραχωρηθεί από τα άλλα κράτη-μέλη.

Πιστεύετε ότι η Ελλάδα είναι αρκετά αξιόπιστη ώστε να δανειστεί από τις αγορές;

Με ανησυχεί το θέμα της αξιοπιστίας και πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να κάνει περισσότερα ώστε να ενισχύσει τη διεθνή φήμη της. Για παράδειγμα, θα έπρεπε να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες για να δώσει ένα τέλος στην ανούσια δικαστική δίωξη του Ανδρέα Γεωργίου, πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής. Οσο οι διεθνείς επενδυτές βλέπουν τέτοια πράγματα να συμβαίνουν στην Ελλάδα – και δεν βλέπουν παρόμοια πράγματα να συμβαίνουν σε κανένα άλλο κράτος-μέλος της ευρωζώνης – θα είναι δυσκολότερο για εκείνους να αποδεχθούν ως πραγματικά τα επίσημα στοιχεία της ελληνικής κυβέρνησης και είναι απαραίτητο να τα αποδεχθούν αν είναι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πρόσβαση στις αγορές.

Σήμερα η Ευρώπη είναι πιο αδύναμη ή δυνατότερη;

Ειλικρινά πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση και η ευρωζώνη είναι πιο δυνατές από ό,τι ήταν πριν από μία δεκαετία. Για παράδειγμα, η ευρωζώνη τώρα έχει πρωτοφανή οικονομική δύναμη με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ο οποίος δημιουργήθηκε το 2012 με την τωρινή του μορφή, και ένα ασφαλέστερο πλαίσιο οικονομικής πολιτικής χάρη στη σειρά μεταρρυθμίσεων που είναι γνωστές ως τραπεζική ένωση. Ωστόσο υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει ακόμα να γίνουν. Η Ευρωπαϊκή Ενωση άντεξε καλά το στρες του Brexit. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις σχετικά με τη μεταναστευτική πολιτική, το κράτος δικαίου, την εξωτερική ασφάλεια κ.λπ., αλλά τα τελευταία δέκα χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή από ό,τι περίμεναν πολλοί παρατηρητές. Για να είμαι ξεκάθαρος, δεν είμαι ευχαριστημένος με το κατεστημένο και πιστεύω ότι χρειάζονται περισσότερες μεταρρυθμίσεις ώστε η Ευρώπη να έχει ένα λαμπρό μέλλον. Πιστεύω ακράδαντα ότι για ευκατανόητους λόγους τα διεθνή μέσα τείνουν να μεγαλοποιούν την αδυναμία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι εδώ για να μείνει και σε γενικές γραμμές έχει θετική επίδραση στον κόσμο.