Η προχθεσινή συγκέντρωση στο Γουάιλκς – Μπαρ της Πενσιλβάνια είχε στόχο τη στήριξη του Ρεπουμπλικανού υποψηφίου για τη Γερουσία στις ενδιάμεσες εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου. Αλλά ο κεντρικός ομιλητής αφιέρωσε τον περισσότερο χρόνο του σε άλλη μία επίθεση στα μέσα ενημέρωσης, τον «εχθρό του λαού», όπως τα έχει αποκαλέσει. «Μπορούν να κάνουν το κακό με κάθε ευκαιρία επειδή είναι τα fake, disgusting news (οι πλαστές, αηδιαστικές ειδήσεις)» είπε, δείχνοντας τους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες.

Ο ομιλητής αυτός ήταν ο πρόεδρος Τραμπ. Και στη λίστα που παρουσίασε με τα εγκλήματα των δημοσιογράφων περιλαμβανόταν η σκόπιμη καθυστέρηση της ανακοίνωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων το 2016 για να μη φανεί η καταλυτική σημασία της Πενσιλβάνια. Η υποβάθμιση του διπλωματικού θριάμβου που κατήγαγε στη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Oυν. Η κριτική τους για την παθητική του στάση στη συνάντησή του με τον πρόεδρο Πούτιν στο Ελσίνκι και για την εμπάθεια που έδειξε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η αποσιώπηση των στατιστικών που δείχνουν την απογείωση της χώρας υπό την προεδρία του. «Πού πήγε ο έντιμος Τύπος;» διερωτήθηκε ο αμερικανός πρόεδρος, καταχειροκροτούμενος από το πλήθος. «Πού πήγε η έντιμη δημοσιογραφία;».

Την έχουν αυτή τη διαστροφή οι αυταρχικοί ηγέτες. Από τον Τραμπ μέχρι τον Πούτιν και από τον Ερντογάν μέχρι τον Ορμπαν, θεωρούν τους δημοσιογράφους μάστιγα, μια ανοιχτή πληγή. Σε αυτούς ρίχνουν την ευθύνη για τις δικές τους αποτυχίες, αυτούς θέλουν να φιμώσουν για να μην αποκαλύπτουν τα δικά τους σκάνδαλα. Θα ήταν διασκεδαστικό αν δεν ήταν επικίνδυνο: ο εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία του Τύπου δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι επιθέσεις του Τραμπ εναντίον του Τύπου αυξάνουν τις πιθανότητες να ασκηθεί πραγματική βία εναντίον δημοσιογράφων. Ηδη ο δημοσιογράφος του CNN Τζιμ Ακόστα –συχνός στόχος του αμερικανού προέδρου και των εκπροσώπων του –είναι αναγκασμένος να κυκλοφορεί φρουρούμενος.

Ανάλογες επιθέσεις δέχονται οι δημοσιογράφοι και στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Στην αξέχαστη επίσκεψή του στο Μάτι, ο υπουργός Αμυνας κατηγόρησε έναν πυρόπληκτο ότι μιλά σαν τον Πορτοσάλτε. Μια άτυπη σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε τους δημοσιογράφους αρπακτικά, σκοταδιστές και διαστροφικούς, προσθέτοντας ότι καλό θα ήταν να κάνουν… ψυχανάλυση. Και ο πρωθυπουργικός εξάδελφος κατηγόρησε «ΤΑ ΝΕΑ» πως «έχουν γίνει «Μακελειό»» επειδή έγραψαν ότι δέκα ημέρες μετά την εθνική τραγωδία οι αρμόδιοι εξακολουθούσαν να ανεβοκατεβάζουν τον αριθμό των νεκρών και των αγνοουμένων.

Η «πρώτη φορά Αριστερά» θα ήθελε να λειτουργεί χωρίς έλεγχο και θεσμικά αντίβαρα. Να κάνει live συσκέψεις, να στήνει προπαγανδιστικά σόου, να χειρίζεται όπως εκείνη θέλει την οργή και τον πόνο –και να τη χειροκροτούν. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι Ουγγαρία. Και οι δημοσιογράφοι θα συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους όπως εκείνοι ξέρουν.