Εναν πολύ δυνατό παίκτη από τη νέα γενιά των τρομοκρατών στην Ελλάδα φαίνεται πως έχουν στα χέρια τους οι αστυνομικοί μετά τη σύλληψη του 29χρονου από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία. Τα πλούσια ευρήματα που κατασχέθηκαν κατά τη σύλληψή του θεωρείται από τους ειδικούς ότι μπορεί να δώσουν απαντήσεις στο πώς έχει διαμορφωθεί σήμερα ο χάρτης της τρομοκρατίας στη χώρα μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 29χρονος κινούνταν στο φιλικό περιβάλλον ενός ηγετικού μέλους των Πυρήνων και είχε στενές σχέσεις με την Πόλα Ρούπα, καθώς πολλά από τα ευρήματα στη γιάφκα του σχετίζονται με ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στο κρησφύγετο της Ρούπα στην Ηλιούπολη.
Συνδετικός κρίκος, μπαλαντέρ ανάμεσα στις ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις, «μάγειρος» των εκρηκτικών μειγμάτων στα τρομοπακέτα-σκιές ή ακόμα και στις ισχυρές βομβιστικές επιθέσεις του τελευταίου χρόνου, τα στοιχεία αυτά συνθέτουν το προφίλ του συλληφθέντος. Πλέον οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προσπαθούν να συνδέσουν τα αποδεικτικά στοιχεία που έχουν βρεθεί με τις πληροφορίες που έχουν συλλέξει. Αλλωστε, οι αναλύσεις των ευρημάτων θα δώσουν τις τελικές απαντήσεις ρίχνοντας φως στα σκοτεινά σημεία της έρευνας και συμπληρώνοντας το παζλ της τρομοκρατίας.
Οπως προκύπτει από τα δεδομένα που έχουν στα χέρια τους οι άνδρες της Αντιτρομοκρατικής, κορυφαίοι ενεργοί πυλώνες τρομοκρατίας όπως η Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς και ο Επαναστατικός Αγώνας έχουν ξεπεράσει το δόγμα των συγκοινωνούντων δοχείων, έχουν παραμερίσει επιμέρους διαφορές και πιθανότατα έχουν προχωρήσει σε σύμπραξη ή συνεργασία και στον επιχειρησιακό τομέα. Ενδεικτικά αναφέρονται περιπτώσεις όπως συμμετοχή σε βομβιστικές επιθέσεις αλλά και εκπόνηση και υλοποίηση σχεδίων για την απόδραση κρατουμένων.
Δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι εντοπίζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάφεια των ευρημάτων στη γιάφκα του 29χρονου με τα ευρήματα που είχαν εντοπιστεί στο κρησφύγετο της Ρούπα. Εξετάζεται ακόμα το αν η ταυτότητα με τα πλαστά στοιχεία που χρησιμοποίησε ο 29χρονος για την ενοικίαση του κρησφύγετου της Αλκαμένους προσομοιάζει με ανάλογα στοιχεία που είχαν εντοπιστεί στο στρατηγείο της Ρούπα στην Ηλιούπολη.
Είχε κεντρικό ρόλο
Και ενώ οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, αξιωματικοί της μιλούν ήδη για «εξαιρετική» υπόθεση. Στοιχεία όπως αποτυπώματα και βιολογικό υλικό φαίνεται ότι συνδέουν τον 29χρονο με την επιχείρηση αποστολής τρομοπακέτων στον πρώην γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στα γραφεία του ΔΝΤ στο Παρίσι και σε άλλους ευρωπαίους αξιωματούχους.

Το αν είναι, όμως, ένας από τους κατασκευαστές ή ακόμα και ο βασικός κατασκευαστής των τρομοπακέτων μένει να αποδειχθεί. Το βέβαιο μέχρι στιγμής είναι ότι διαδραμάτισε βασικό ρόλο στην αποστολή των παγιδευμένων φακέλων.

Εκείνο ωστόσο που τράβηξε ιδιαίτερα την προσοχή των ερευνητών είναι η ανεύρεση των βαρέων εκρηκτικών –συγκεκριμένα ποσότητες ζελατοδυναμίτιδας –που μετέφερε ο 29χρονος στις «αποσκευές» του. Το συγκεκριμένο εκρηκτικό είχε χρησιμοποιηθεί στην ισχυρή βόμβα που εξερράγη στις 13 Οκτωβρίου του 2016 με στόχο τη δικαστικό Γεωργία Τσατάνη. Τη βομβιστική επίθεση είχε αναλάβει τότε με προκήρυξη η τρομοκρατική οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Ο δρόμος των ερευνών στην «άθικτη» γιάφκα της οδού Αλκαμένους για την αποκάλυψη στοιχείων, τη σύνθεση ευρημάτων και τη σύνδεσή τους με υποθέσεις τρομοκρατίας είναι ακόμη μακρύς.

Στα ειδικά εργαστήρια έχουν ήδη αποσταλεί και εξετάζονται κατά προτεραιότητα οι δυο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τρεις συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB, τρία κινητά τηλέφωνα, πέντε κάρτες μνήμης και μια κάρτα SIM. Πρώτος στόχος των αστυνομικών είναι να αντληθούν και να αποκρυπτογραφηθούν τυχόν στοιχεία που να αφορούν τρομοκρατικές ενέργειες ή να δίνουν πληροφορίες για ενδεχόμενη προετοιμασία μελλοντικών ενεργειών και επιλογή στόχων.

Από την ανάλυση των κλήσεων στα κινητά τηλέφωνα του δράστη αυτή τη στιγμή προέχει να εντοπιστούν τυχόν επαφές και διασυνδέσεις με πρόσωπα που αποτελούσαν τον πυρήνα δράσης των τρομοκρατικών ενεργειών. Οι Αρχές εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι στον στενό αυτό πυρήνα μετείχαν περισσότερα πρόσωπα, στενοί συνεργοί του 29χρονου.

Αλλωστε στο διαμέρισμα της Πλατείας Αττικής βρέθηκε ρουχισμός για διαφορετικά άτομα, γεγονός που –σε συνδυασμό με μαρτυρίες –καταδεικνύει επισκέψεις άλλων ατόμων στη γιάφκα, η οποία δεν αποκλείεται να αποτελούσε και ορμητήριο για επιθέσεις.

Στο μικροσκόπιο έχουν, επίσης, τεθεί σημειώσεις, επιστολικοί φάκελοι και αυτοκόλλητες μηχανογραφημένες ετικέτες που μπορεί να εμπλουτίσουν τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία σε σχέση με τρομοκρατικές επιθέσεις του παρελθόντος ή να αποκαλύψουν μελλοντικά σχέδια.

Ο εντοπισμός του κρησφύγετου της οδού Αλκαμένους στο κέντρο της Αθήνας ίσως αποτελέσει το κλειδί για να ανοίξουν πόρτες και σε άλλες γιάφκες, ανάμεσά τους και στην κεντρική, όπου θεωρείται ότι φυλάσσεται το οπλοστάσιο των τρομοκρατικών οργανώσεων νέας γενιάς.
Χτίζοντας το προφίλ
Ενας νεαρός που ανέπτυσσε δράση στον αντιεξουσιαστικό χώρο, χωρίς ωστόσο να βρίσκεται ψηλά στις λίστες των υπόπτων για συμμετοχή στην τρομοκρατία, ήταν μέχρι προχθές το πρωί, όταν άρχισαν οι αποκαλύψεις, ο 29χρονος συλληφθείς.
Ενα πρόσωπο που, όπως όλα δείχνουν, είχε στρατολογηθεί πρόσφατα στον κεντρικό πυρήνα των τρομοκρατών.

Επεσε στα βαθιά νερά αποκτώντας σημαντικό ρόλο ως συνδετικός κρίκος. Διατηρώντας βαθιές σχέσεις με ηγετικές φυσιογνωμίες της τρομοκρατίας, πιθανόν ανέλαβε σημαντικό ρόλο έχοντας ως αποστολή την ανασύνθεση και την αναβάθμιση της δράσης των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Χαρακτηριστικό, άλλωστε, της συνδεσμολογίας των μηχανισμών των τρομοδεμάτων ήταν η ευελιξία στην κατασκευή τους. Απλές κατασκευές, σχεδόν αόρατες βόμβες, ώστε να μπορούν να περάσουν σε έναν έλεγχο ρουτίνας του αεροδρομίου.

Η πρώτη καταγεγραμμένη «γνωριμία» του 29χρονου με τις διωκτικές Αρχές έγινε το 2011, όταν συνελήφθη για επιθέσεις εναντίον αστυνομικών σε επεισόδια στο Πολυτεχνείο και καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο χρόνων. Σημάνθηκε και τα αποτυπώματά του καταχωρίστηκαν στη βάση δεδομένων.
Η επόμενη εμφάνισή του έγινε το 2012 όταν μετείχε σε κατάληψη ραδιοφωνικού σταθμού, στο πλαίσιο συμπαράστασης σε κρατούμενα μέλη του Επαναστατικού Αγώνα. Μέχρι το 2015 κινούνταν χαλαρά, με μοναδική εξαίρεση κάποιες συμμετοχές σε εκδηλώσεις συμπαράστασης κρατουμένων και κάποιες επισκέψεις σε κρατουμένους στο πλαίσιο ένδειξης αλληλεγγύης.

Κατά τα άλλα, ζούσε «αθόρυβα» σε ένα διαμέρισμα στην περιοχή του Ελληνικού και εργαζόταν περιστασιακά σε τοπικό καφενείο.

Η μεγάλη στροφή που μεταφράζεται σε πιθανή στρατολόγησή του άρχισε μετά το 2015, όταν ξαφνικά χάθηκαν τα ίχνη του. Ηταν τότε που, σύμφωνα με εκτιμήσεις αξιωματικών, έκανε το πέρασμά του στην παρανομία.

Πάντως, σύμφωνα με τα ώς τώρα συμπεράσματα, πρόκειται για ανερχόμενο μέλος της τρομοκρατίας, το οποίο κλήθηκε να καλύψει κενά από συλλήψεις που είχαν γίνει σε αστυνομικές επιχειρήσεις.

Πιάστηκε στη… μετακόμιση
Την ώρα της «μετακόμισης» εκρηκτικού υλικού από τη γιάφκα τής οδού Αλκαμένους σε άλλο χώρο συνέλαβε τον 29χρονο το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας προχθές νωρίς το πρωί.

Οι αρμόδιοι αξιωματικοί είχαν ήδη συγκεντρώσει στοιχεία εις βάρος του για εμπλοκή στην αποστολή των τρομοπακέτων.

Η σύλληψή του άλλωστε, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., έγινε «στο πλαίσιο εκτέλεσης εντάλματος σύλληψης του ειδικού εφέτη ανακριτή σχετικά με την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων-βομβών τον Μάρτιο του 2017 με διάφορους αποδέκτες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις 25 Μαΐου με αποδέκτη τον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο».

Η Αντιτρομοκρατική, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε εντοπίσει εδώ και εβδομάδες τον «εξαφανισμένο» αντιεξουσιαστή και τον παρακολουθούσε.

Το πράσινο φως για την επιχείρηση σύλληψής του άναψε προχθές το πρωί, την ώρα που έβγαινε από την πολυκατοικία στη συμβολή των οδών Περγάμου και Αλκαμένους στην Πλατεία Αττικής.

Να σημειωθεί ότι ο 29χρονος είχε νοικιάσει το συγκεκριμένο διαμέρισμα με πλαστά στοιχεία ταυτότητας τον Δεκέμβριο του 2015 και είχε προπληρώσει προσφάτως το ενοίκιο έως και τον Δεκέμβριο του 2017.

Ο 29χρονος ήταν «φορτωμένος» με εκρηκτικά και άλλα σημαντικά για τις έρευνες ευρήματα, τα οποία μετέφερε σε τρεις ταξιδιωτικούς σάκους, ένα τσαντάκι μέσης και μια σακούλα σκουπιδιών.

Ειδικότερα μετέφερε: ένα πλαστικό τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό χωρίς εκρηκτική ύλη, δύο πιστόλια διαμετρήματος 9 mm και 300 φυσίγγια, ένα δοχείο, βάρους 8.830 γραμμαρίων, πιθανόν με ζελατινοδυναμίτιδα, τρία τεμάχια, βάρους 200 γραμμαρίων έκαστο, στερεάς ουσίας, πιθανώς TNT, πλήθος πυροκροτητών (κοινών και ηλεκτρικών), φιτιλιών, κροτίδων και ηλεκτρικών σπίρτων, ένα δοχείο, βάρους 3.310 γραμμαρίων, με άγνωστη στερεή ουσία. Αρκετά από τα ευρήματα που κατασχέθηκαν ξύπνησαν μνήμες στους αρμόδιους της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας για υλικά που είχαν αρκετές φορές συναντήσει σε βομβιστικές επιθέσεις.

Το πλαστικό τάπερ με τον ανενεργό –χωρίς εκρηκτική ύλη –ωρολογιακό μηχανισμό θύμισε μέθοδο τοποθέτησης βομβών που αντικατέστησε τις επιθέσεις με τις «παραδοσιακές» κατσαρόλες των Πυρήνων.

Βρέθηκαν ακόμα δύο ξύλινα μανταλάκια, στο σημείο κλεισίματος των οποίων υπήρχαν προσαρμοσμένες δύο μεταλλικές πινέζες, ένα πλαστικό μανταλάκι με επικολλημένο κομμάτι χαρτιού με άγνωστη στερεή ουσία –υλικά που είναι γνωστά από παγιδευμένους φακέλους -, καθώς και συσκευασίες με ράβδους σιλικόνης, πιστόλι σιλικόνης, συσκευασίες κόλλας, μονωτικές ταινίες και πλήθος μπαταριών και εργαλείων (κόφτες, πένσες, μέτρα κ.λπ.) και δύο πλαστικά επιτραπέζια ρολόγια. Κατασχέθηκαν τεμάχια χαρτονιού με διαγραμμίσεις, επιστολικοί φάκελοι και αυτοκόλλητες μηχανογραφημένες ετικέτες και μία φορητή συσκευή μέτρησης τάσης ρεύματος. Στις «αποσκευές» του βρέθηκαν ακόμα 61,7 γραμμάρια χασίς και 840 ευρώ.

Οι πλαστές ταυτότητες
Με ιδιαίτερη βαρύτητα εξετάζονται οι οκτώ πλαστές ταυτότητες προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενοικίαση χώρων.

Σε μια πρώτη έρευνα που ακολούθησε στο διαμέρισμα βρέθηκαν επίσης πλήθος εναυσματικών φιτιλιών κροτίδων και ένα πλαστικό δοχείο με ποσότητα υγρού που ενισχύουν τις εκτιμήσεις των αξιωματικών.

Συνεργεία της Σήμανσης εξακολουθούν να «σαρώνουν» το διαμέρισμα προκειμένου να εντοπίσουν αποτυπώματα ή γενετικό υλικό. Στο πλαίσιο της επιχείρησης σύλληψης έγιναν έρευνες στο πατρικό του και στο διαμέρισμα όπου διέμενε στο Ελληνικό, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει ακόμα γνωστό αν προέκυψε κάτι αξιοσημείωτο για την εξέλιξη των ερευνών.