Ευχάριστες εκπλήξεις και ενδιαφέρουσες στιγμές επεφύλασσε το περασμένο τριήμερο το φεστιβάλ των Καννών, το οποίο σήμερα διανύει την έβδομη ημέρα διεξαγωγής του. Παρότι η φετινή διοργάνωση – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – δεν μπορεί να συγκριθεί με το μεγαλείο και την ποιότητα της περυσινής, όπου είχαν παιχτεί ταινίες όπως οι «Ανατομία μιας πτώσης», «Ζώνη ενδιαφέροντος» και «Πεσμένα φύλλα», έχει αφήσει όμορφες εντυπώσεις, ενώ το θερμόμετρο αναμένεται να ανεβεί ακόμα ψηλότερα την εβδομάδα που ξεκινά.

Σήμερα προβάλλονται οι ταινίες «The shrouds» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ με τον Βενσάν Κασέλ και την Νταϊάν Κρούγκερ και «The apprentice» του Αλί Αμπάσι με θέμα τα πρώτα χρόνια στον χώρο των επιχειρήσεων του Ντόναλντ Τραμπ τον οποίο υποδύεται ο Σεμπάστιαν Σταν. Θα ακολουθήσει η «Παρθενόπη» του Πάολο Σορεντίνο (Τρίτη 21 Μαΐου) αλλά και η ινδική ταινία «All we imagine as light» της Παγιάλ Καπάντια που προβάλλεται την Παρασκευή και για την οποία έχουν ακουστεί πολύ καλά πράγματα.

Καλές εντυπώσεις έχει αφήσει η ταινία «Ιστορίες καλοσύνης» του Γιώργου Λάνθιμου, η οποία σε γενικές γραμμές άρεσε. «Η ταινία κινείται σε έναν εσωτερικό ρυθμό που είναι αρκετά μπερδεμένος ώστε να δίνει την αίσθηση ότι δομικά είναι απρόβλεπτη, παρόλο που μια δομή τριών πράξεων δύσκολα θα μπορούσε να είναι πιο κλασική» ανέφερε χαρακτηριστικά το Screen International επισημαίνοντας επίσης τη δουλειά στη φωτογραφία του Ρόμπι Ράιαν: «Οπτικά και τεχνικά η ταινία του κ. Λάνθιμου είναι απολαυστική».

Οσο για τον ίδιο τον δημιουργό, στη συνέντευξη Τύπου της ταινίας ήταν όπως πάντα συγκρατημένος και γενναιόδωρος μιλώντας για την καλή συνεργασία με τους ανθρώπους γύρω του. Ο κ. Λάνθιμος υποστηρίζει ότι δουλεύει «κυρίως με το ένστικτο», ότι όλες οι ταινίες του είναι διαφορετικές μεταξύ τους και ότι είναι ο «χειρότερος άνθρωπος από τον οποίο κάποιος θα πρέπει να περιμένει απαντήσεις» για τις ταινίες του. Μάλιστα, αποκάλεσε τη γνώμη των άλλων για τα έργα του «το ωραιότερο δώρο». Στο πάνελ της συνέντευξης Τύπου ήταν όλοι οι βασικοί ηθοποιοί που συνεργάστηκαν μαζί του στην ταινία – ανάμεσά τους οι Εμα Στόουν, Γουίλεμ Νταφόε και Τζέσι Πλέμονς. Ολοι αναφέρθηκαν με εγκωμιαστικά φυσικά λόγια στο τι σημαίνει να μπαίνει ένας ηθοποιός στον κόσμο του Γιώργου Λάνθιμου.

Σε αυτή την ερώτηση όμως η Εμα Στόουν αντιστρέφοντας τον χαρακτηρισμό που της έχουν προσάψει αποκαλώντας την «μούσα του Γιώργου Λάνθιμου» είπε, ίσως, την κορυφαία ατάκα της συνέντευξης Τύπου: «Ο Λάνθιμος είναι η μούσα μου».

Ο Πολ Σρέιντερ

Μετά τις «Ιστορίες καλοσύνης» σειρά είχε ο Πολ Σρέιντερ, ένας δημιουργός με ποικιλόμορφη καριέρα τόσο ως σεναριογράφος («Ταξιτζής», «Οργισμένο είδωλο») όσο και ως σκηνοθέτης («Επάγγελμα ζιγκολό», «Νυχτερινές επισκέψεις», «Οδύνη» κ.ά.). Με την τελευταία ταινία του, «Oh Canada!» όπου πρωταγωνιστεί ο Ρίτσαρντ Γκιρ, ο Σρέιντερ ακολουθεί το γνωστό μοτίβο όλων σχεδόν των ταινιών του: ο μοναχικός ήρωας που αντιστέκεται στο «σύστημα» αδιαφορώντας για το αν θα κερδίσει ή όχι τη μάχη.

Ο Πολ Σρέιντερ ανάμεσα στους πρωταγωνιστές της ταινίας του, Ούμα Θέρμαν και Ρίτσαρντ Γκιρ

Ο Γκιρ, ένας ηθοποιός ο οποίος οφείλει πολλά στον Σρέιντερ (πρωταγωνιστής στο «Επάγγελμα ζιγκολό»), υποδύεται έναν διάσημο ντοκιμαντερίστα ο οποίος λίγο πριν αφήσει την τελευταία πνοή του (πάσχει από καρκίνο), αποφασίζει να μιλήσει για τη ζωή του μπροστά στην κάμερα ενός άλλου ντοκιμαντερίστα αλλά και παρουσία της γυναίκας του (Ούμα Θέρμαν).

Με αυτή την αφορμή η ταινία μάς ταξιδεύει στο παρελθόν, στο 1968, όταν κάτω από αντίξοες συνθήκες ο ήρωας του Γκιρ αποφάσισε να εγκαταλείψει τις Ηνωμένες Πολιτείες και να διαφύγει στον Καναδά για να αποφύγει την εμπλοκή του στον πόλεμο του Βιετνάμ. Ο χαρακτήρας έχει πολύ ενδιαφέρον και ο Γκιρ τον υποδύεται έξοχα, όμως το σενάριο της ταινίας, παρά τον σαφή πολιτικό προσανατολισμό του, δεν καταλήγει σε κάτι πολύ μεγάλο όπως καθ’ όλη τη διάρκειά της σε προετοιμάζει.

«Λιμόνοφ»

Με το «Λιμόνοφ» ο σκηνοθέτης Κίριλ Σερεμπρένικοφ που εδώ και καιρό έχει εγκαταλείψει την πατρίδα του, τη Ρωσία, και ζει στην Ευρώπη, δίνει σάρκα και οστά σε ένα πολύ διάσημο μυθιστόρημα, το «Λιμόνοφ» του Εμανουέλ Καρέρ (κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις εκδόσεις του 21ου).

Μυθιστόρημα και ταινία καταγράφουν την αληθινή ιστορία ενός Ρώσου, του Εντουαρντ Λιμόνοφ, του οποίου η ιστορία είναι πραγματικά απίστευτη: εργάτης και ριζοσπαστικός νέος ποιητής στη Σοβιετική Ενωση της δεκαετίας του 1960, αργότερα τυχοδιώκτης που έζησε τη θολή δεκαετία του 1970 στη Νέα Υόρκη είτε στους δρόμους είτε προσφέροντας τις υπηρεσίες του ως μπάτλερ μεγαλοεκδότη.

Ο Λιμονοφ έκανε για πρώτη φορά αίσθηση ως καλλιτέχνης στη Γαλλία (όπου εκδόθηκαν βιβλία του) και εν τέλει επέστρεψε στην πατρίδα του όπου ίδρυσε κόμμα εθνικιστών, μπήκε στη φυλακή και αποφυλακίστηκε ως ήρωας.

Στον ρόλο του Λιμόνοφ ο Μπεν Γουίσον είναι ένα από τα πρόσωπα που θα συζητηθούν για το βραβείο ανδρικής ερμηνείας.