Πέρασαν 32 χρόνια από την ημέρα που έγινε το «ριφιφί του αιώνα» που συγκλόνισε την Ελλάδα, ώσπου να εκδηλωθούν οι συνέπειες από το σκάψιμο κάτω από την Καλλιρρόης, με την καθίζηση του οδοστρώματος να προκαλείται το… 2024.

Οι δημοσιογράφοι Πάνος Σόμπολος και Νανά Παλαιτσάκη εξιστορούν στο MEGA τα γεγονότα της κινηματογραφικής ληστείας του 1992.

Επί μήνες έσκαβαν το λαγούμι που θα τους οδηγούσε στο «χρυσό» ριφιφί

Ο Πάνος Σόμπολος θυμάται ότι ήταν στο γραφείο του και τον πήρε τηλέφωνο ένας αρχιφύλακας και του λέει «άνοιξαν την τράπεζα στην οδό Καλλιρρόης και πήραν τα πάντα». Η Νανά Παλαιτσάκη ανέφερε ότι έχει καλύψει αυτήν την ιστορία σε όλα τα στάδια της.

«Φαινόταν αδιανόητο να έχουν σκάψει λαγούμι, να έχουν φτάσει στην τράπεζα και να μην τους πάρει είδηση κάνεις. Οι ληστές τότε είχαν σκάψει ένα τεράστιο τούνελ, είχαν τρυπήσει το ατσάλι που θωράκιζε την τράπεζα και πήραν το περιεχόμενο των θυρίδων», είπε η Νανά Παλαιτσάκη.

Ο Μανώλης Χάλαρης, φαρμακοποιός, είπε για τότε: «Εδώ βλέπαμε, το καλοκαίρι, απέναντι κάποιο φορτηγό με άτομα για 5-6 μήνες».

Οι συλλήψεις, οι αποφυλακίσεις  και η επικήρυξη – Δεν τους έπιασαν ποτέ

Οι ληστές άνοιξαν 301 από 1.151 θυρίδες και η λεία τους έφτανε τις 5 δις. δραχμές, σύμφωνα με τον Τύπο της εποχής.

«Βλέπαμε γυναίκες να τραβάνε τα μαλλιά τους, να κλαίνε και να οδύρονται. Στο τούνελ είχαν φτιάξει ράγες για να μεταφέρουν με το καρότσι τα μπάζα. Όσο προσπαθούσαν να σπάσουν το τσιμέντο ο συναγερμός χτυπούσε αλλά όταν πήγαν οι υπεύθυνοι δεν είδαν κανέναν. Η τράπεζα είχε κάνει επικήρυξη των δραστών με 200 εκ. δραχμές», είπε ο αστυνομικός συντάκτης.

Όσον αφορά τις συλλήψεις η Νανά Παλαιτσάκη δήλωσε: «Στον ΣΚΑΪ το ’94 ήμουν στον αέρα όταν μου είπαν ότι θα βγουν εντάλματα συλλήψεων για το μεγάλο ριφιφί και λεμέ ”πιαστήκανε”. Βασίστηκαν στη μαρτυρία ενός Σύρου που κατονόμασε κάποιους ως ”εγκέφαλους” του ριφιφί. Κάποιοι συνελήφθησαν και προφυλακίστηκαν. Ο κρατούμενος μετά αναίρεσε την κατάθεσή του και όσοι φυλακίστηκαν αθωώθηκαν με απαλλακτικό βούλευμα».

Ο Πάνος Σόμπολος υπογράμμισε ότι ήταν μια από τις μεγαλύτερες διαρρήξεις στα αστυνομικά χρονικά, ενώ η Νανά Παλαιτσάκη δήλωσε «θα ήθελα να έπαιρνα συνέντευξη από έναν από τους ληστές. Αυτή η ληστεία ονομάστηκε δικαίως ‘’η ληστεία του αιώνα’’», σχολίασε καταλήγοντας.

Η υπόθεση μπήκε στο αρχείο και παραμένει ανεξιχνίαστη ως σήμερα.

Η τρύπα που άνοιξε στην Καλλιρρόης

Θυμίζεται ότι η καθίζηση του εδάφους κάτω από την Καλλιρρόης σημειώθηκε στις 20 Μαρτίου του 2024, όπου άνοιξε η γη -κυριολεκτικά- στη μεσαία λωρίδα κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Καλλιμάρμαρο προκαλώντας μια μεγάλη τρύπα ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα διερχόμενα οχήματα.

Πυρετώδεις εργασίες των συνεργείων της Περιφέρειας για να κλείσει η τρύπα

Από την πρώτη στιγμή έσπευσαν στο σημείο συνεργεία της Περιφέρειας Αττικής και της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να διαπιστώσουν τα αίτια της καθίζησης και με έκπληξη διαπίστωσαν πως η τρύπα που δημιουργήθηκε, οφείλεται στο περιβόητο ριφιφί που είχε πραγματοποιηθεί στο συγκεκριμένο σημείο το 1992.

Τα συνεργεία της Περιφέρειας βρέθηκαν, από την πρώτη στιγμή, στο σημείο και εργάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί το κλείσιμο της τρύπας και να γίνει, νωρίς το πρωί, εκ νέου η ασφαλτόστρωση.

Δείτε το βίντεο του MEGA