Ομολογώ ότι μου είχε διαφύγει αυτή η λεπτομέρεια, αλλά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Καναδά (με πτήση απευθείας από τις Βρυξέλλες) θα σηματοδοτεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη έλληνα πρωθυπουργού στη μεγάλη χώρα της Βόρειας Αμερικής από το μακρινό 1983. Η ατζέντα είναι γνωστή: η προμήθεια των Canadair και άλλα θέματα διμερούς συνεργασίας θα συζητηθούν με τον Τζάστιν Τριντό, με τον οποίο θα δώσουν από κοινού το «παρών» στη δοξολογία και στην παρέλαση της ελληνικής ομογένειας για την 25η Μαρτίου, αύριο Κυριακή στο Μόντρεαλ, αλλά και μια μεγάλη ομογενειακή εκδήλωση που οργανώνεται την ίδια μέρα. Ο Πρωθυπουργός θα βρει χρόνο για να δει και καναδούς επενδυτές, από τράπεζες, επενδυτικούς φορείς, εταιρείες ακινήτων και κέντρα logistics. Στο πλαίσιο αυτών των επαφών μάλιστα θα είναι κεντρικός ομιλητής σε επιχειρηματικό κοινό στο Economic Club of Canada, στο Τορόντο, όπου θα δώσει έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζει η Ελλάδα.

Και καναδικά πανεπιστήμια

Εν τω μεταξύ, μετά την επίσκεψη του Μητσοτάκη, θα ακολουθήσουν επισκέψεις Καναδών στην Ελλάδα. Δεν αναφέρομαι, όμως, σε πολιτικούς αλλά σε καναδικά πανεπιστήμια που εξετάζουν το ενδεχόμενο να ανοίξουν παραρτήματα στην Ελλάδα με franchise. Μιλάμε, συγκεκριμένα, για εκπροσώπους 3-4 πανεπιστημίων που θα έρθουν να προστεθούν στα περίπου δέκα που έχουν ήδη κάνει ανάλογες διερευνητικές επαφές στη χώρα μας.

Ξεκίνησε έρευνα και στην Κύπρο

Δεν θα τελειώσουν οι αποκαλύψεις για τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης του Predator και τις επιχειρηματικές δραστηριότητές τους. Ερχονται κι άλλες. Και φυσικά, όπως σας είχα προαναγγείλει, οι κυπριακές Αρχές και τα… προχρονολογημένα έγγραφα με τα οποία ο Φέλιξ Μπίτζιος φέρεται να επιχείρησε να κρύψει ότι είναι μέτοχος της Intellexa, έχουν αρχίσει να τραβάνε την προσοχή και των ΗΠΑ που έχουν παρουσία στη Λευκωσία με κλιμάκιο του FBI που εργάζεται για την επιβολή κάθε λογής κυρώσεων. Αυτή η τελευταία λεπτομέρεια καταλαβαίνετε ότι κάνει τη διερεύνηση της υπόθεσης εκεί κάπως επιτακτική, αφού οι Αμερικανοί δεν αστειεύονται πια, έχουν κηρύξει διεθνή πόλεμο στα κατασκοπευτικά λογισμικά και αναζητούν κι άλλα φυσικά πρόσωπα που συνδέονται με το Predator για να τα προσθέσουν στη λίστα των κυρώσεων μαζί με τον Ισραηλινό Ταλ Ντιλιάν.

Υποψήφιοι για… κυρώσεις

Οι ακραίες διαφοροποιήσεις στα στοιχεία της εταιρείας του Μπίτζιου που εντοπίστηκαν στον Εφορο Εταιρειών Κύπρου, απασχολούν ήδη τις αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα και με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Και το θέμα θα φτάσει άμεσα στην Αστυνομία, ενώ γίνεται ήδη εσωτερική έρευνα από τον Εφορο και τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο, για να διαπιστωθεί κατά πόσον εμπλέκονται διοικητικοί ή και δικηγόροι στις παρανομίες. Αυτό το τελευταίο έχει ενδιαφέρον κι έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στην Κύπρο. Γιατί; Μα γιατί δύο μέρες μετά την επιβολή των σκληρών αμερικανικών κυρώσεων, η εταιρεία του Μπίτζιου φέρεται ότι κατέθεσε και πάλι προχρονολογημένα έγγραφα αλλαγής της διοίκησής της. Κι αν κάποιος Κύπριος έχει συμμετάσχει στη… δουλειά αυτή, οι Αμερικανοί θα τον προσθέσουν κι αυτόν στο μαύρο το κατάστιχο. Οσο για τους έλληνες φίλους και συνεργάτες, εντάξει, σας τα έχω πει από καιρό. Αυτοί που εμπλέκονται σε διακίνηση, εξαγωγές και χρήση του Predator εναντίον και αμερικανών πολιτών (στην Ελλάδα και αλλού) έχουν βάλει γερή υποψηφιότητα, όχι για Οσκαρ, αλλά για κυρώσεις.

Κάλπες στον ΣΥΡΙΖΑ για 35 θέσεις

Στις 14 Απριλίου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές για τη συμπλήρωση των 35 από τις 42 υποψηφιότητες του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποφάσισε χθες η Πολιτική Γραμματεία που συνεδρίασε στην Κουμουνδούρου χωρίς, βεβαίως, τον στρατευμένο Στέφανο Κασσελάκη. Σε αυτές θα συμμετάσχουν περί τα 400 άτομα και θα ισχύσει ποσόστωση, ενώ σημαντική λεπτομέρεια είναι ότι θα ψηφίσουν όχι μόνο τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «φίλοι». Οσο για τις υπόλοιπες επτά θέσεις της λίστας, οι δύο θα δοθούν στους νυν ευρωβουλευτές (Ελενα Κουντουρά και Κώστας Αρβανίτης) ενώ οι υπόλοιπες πέντε σε υποψηφίους που θα οριστούν από τον πρόεδρο.

Τέμπη σε Αθήνα και Βρυξέλλες

Μαθαίνω ότι μέσα στην εβδομάδα θα έχουμε εικόνα για το πότε προγραμματίζεται να φτάσει το θέμα των Τεμπών στις επιτροπές Μεταφορών και Πολιτικών Ελευθεριών (TRAN και LIBE) της Ευρωβουλής, όπου διαβιβάστηκε με αίτημα των συγγενών των θυμάτων. Παράλληλα, στο εσωτερικό ετοιμάζονται από τα κόμματα παρεμβάσεις δημόσιες και στη Βουλή και με εκδηλώσεις. Η Νέα Αριστερά κάνει την αρχή με εκδήλωση την ερχόμενη Τετάρτη στο Γκάζι, με θέμα τα Τέμπη και το κράτος δικαίου συνολικά, συμπεριλαμβανομένων των υποκλοπών, όπου ο Αλέξης Χαρίτσης θα συνομιλήσει, μεταξύ άλλων, με τον Βαγγέλη Βλάχο, αδελφό του Βάιου Βλάχου, θανόντος στα Τέμπη, τον σκηνοθέτη Δημήτρη Ινδαρέ και τη νομικό, πρώην μέλος της ΑΔΑΕ, Κατερίνα Παπανικολάου.

Επίθεση στον Αγοραστό

Το κλίμα πάντως δεν είναι καλό. Χθες ο Κώστας Αγοραστός, ο τέως περιφερειάρχης που έχει πλέον επιστρέψει στα καθήκοντά του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ ήταν στο γραφείο του, δέχθηκε επίθεση από τέσσερα άτομα (εξωπανεπιστημιακούς, κατά πληροφορίες). Κι έδωσαν σαφή ένδειξη των κινήτρων τους όταν τον ρώτησαν «τι έχεις να μας πεις για τα Τέμπη;», πριν εκτοξεύσουν κουτιά με μπογιές στο γραφείο και στον ίδιο προσωπικά.