Ο δισεκατομμυριούχος Έλον Μασκ —οι επιχειρήσεις του οποίου αφορούν δορυφόρους έως μέσα κοινωνικής δικτύωσης— προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης από νορβηγό βουλευτή, ο οποίος εξήρε τον ιδιοκτήτη του X ως «σθεναρό υποστηρικτή της ελευθερίας του λόγου».

Ο Μάριους Νίλσεν, που είναι μέλος του φιλελεύθερου Κόμματος της Προόδου της Νορβηγίας, δήλωσε ότι πρότεινε το όνομα του Μασκ λόγω της «ανυποχώρητης υπεράσπισης του διαλόγου, της ελευθερίας του λόγου και [της παροχής] της δυνατότητας έκφρασης των απόψεών του» σε έναν «συνεχώς πιο πολωμένο κόσμο».

Ο Νίλσεν επαίνεσε επίσης τον Μασκ για την παροχή δορυφορικής σύνδεσης στο διαδίκτυο Starlink σε ουκρανούς στρατιώτες που βρίσκονταν σε δεινή θέση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα τους πριν από δύο χρόνια.

«Το πλήθος των τεχνολογικών εταιρειών που έχει ιδρύσει, κατέχει ή διευθύνει ο Μασκ, με στόχο τη βελτίωση των κοινωνιών, την αύξηση της γνώσης τόσο για τη γη όσο και για το διάστημα, εκτός από τη διευκόλυνση της επικοινωνίας και της συνδεσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο… έχει βοηθήσει να γίνει ο κόσμος ένα πιο συνδεδεμένο και ασφαλέστερο μέρος» επισήμανε ο Νίλσεν.

Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο

Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ, η οποία αποφασίζει τον νικητή του βραβείου από έναν κατάλογο εκατοντάδων υποψηφιοτήτων κάθε χρόνο, δέχεται υποψηφιότητες από κυβερνητικούς αξιωματούχους καθώς και από ανθρώπους του ακαδημαϊκού χώρου.

Η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων διαρκεί μέχρι τον Μάρτιο και ο νικητής ανακοινώνεται τον Οκτώβριο. Η είδηση της υποψηφιότητας του Μασκ αναφέρθηκε για πρώτη φορά από την Daily Mail.

Εκτός από τις εταιρείες X και SpaceX, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου είναι επίσης επικεφαλής της εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, της εταιρείας διάνοιξης τούνελ The Boring Company και της πρωτοπόρου εταιρείας εμφυτευμάτων εγκεφαλικών τσιπ Neuralink.

Από τη Δευτέρα, η περιουσία του Μασκ αποτιμάται στα 213 δισεκατομμύρια δολάρια από τον δείκτη Bloomberg Billionaires Index.

Στα τέλη του 2022, εξαγόρασε το Twitter έναντι 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων με στόχο να επιτρέψει τον ανεμπόδιστο λόγο.

Μεταξύ των πιο αμφιλεγόμενων κινήσεών του ήταν η αποκατάσταση των λογαριασμών προσωπικοτήτων, όπως ο πρώην αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.