Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μην χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση της λειτουργίας του Δεκαπενταύγουστου, στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά.

Για εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη, κάνουν λόγο πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, τονίζοντας πως ο σημαντικός αυτός χώρος οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμος σε όλους.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωσή του διερωτάται, αν η εξέλιξη, σηματοδοτεί «επιστροφή στις προκλήσεις από την Άγκυρα, λίγα 24ωρα μετά την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου».

Διπλωματικές πηγές:

Ειδικότερα, πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, σημειώνουν πως «η απόφαση των τουρκικών Αρχών να μη χορηγηθεί άδεια για την πραγματοποίηση λειτουργίας στην ιστορική Μονή Παναγίας Σουμελά, τον Δεκαπενταύγουστο, είναι μία εξόχως δυσάρεστη εξέλιξη για όλους τους πιστούς και προσκυνητές που ανέμεναν να την επισκεφθούν φέτος.

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά που είναι υποψήφια για την ανακήρυξή της σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και η οποία διαχρονικά υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικός χώρος θρησκευτικής λατρείας των απανταχού Χριστιανών, οφείλει να λαμβάνει τη μέγιστη δυνατή προστασία και να είναι απολύτως προσβάσιμη σε όλους».

ΣΥΡΙΖΑ: Επιστροφή στις προκλήσεις;

«Επιστροφή στις προκλήσεις από την Άγκυρα, λίγα 24ωρα μετά την επανέναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου;», διερωτάται από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να στείλει τα απαραίτητα μηνύματα προς την Άγκυρα ύστερα από τις προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου στην κατεχόμενη Λευκωσία, αλλά και την απόφαση να μην δοθεί άδεια στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για να λειτουργήσει στην Παναγία Σουμελά, όπως δόθηκε πέρυσι.

Και οι δύο αυτές εξελίξεις είναι εξαιρετικά αρνητικές στην κρίσιμη σημερινή συγκυρία που επιβάλλει καλή πίστη για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης. Γι αυτό η κυβέρνηση πρέπει να ξεκαθαρίσει άμεσα προς την Τουρκία, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τον παραγωγικό διάλογο στη βάση του διεθνούς δικαίου».