Μετά από πολυετείς έρευνες της δικαιοσύνης έκλεισε με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου η βασική  υπόθεση για το αποκαλούμενο «σκάνδαλο της Νοβάρτις», καθώς οι δικαστές που αξιολόγησαν το αποδεικτικό υλικό έκριναν ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες για τα μη πολιτικά πρόσωπα τα οποία κατηγορήθηκαν για δωροδοκία.

Οι δικαστές έκριναν ότι τόσο για στελέχη της μητρικής εταιρείας, όσο και για τα μη πολιτικά πρόσωπα στην Ελλάδα που ελέγχθηκαν ποινικά για δωροδοκίες σε πολιτικά πρόσωπα δεν προέκυψαν στοιχεία ικανά να στοιχειοθετήσουν την κατηγορία που τους αποδόθηκε.

Συγκεκριμένα,  με το βούλευμά τους   οι δικαστές κατέληξαν στην απαλλαγή του πρώην ανώτατου στελέχους της Novartis Hellas Κωσταντίνου Φρουζή, του καθηγητή Νίκου Μανιαδάκη και τριών στελεχών της μητρικής Novartis  καθώς όπως αναφέρεται σε αυτό,  δεν προέκυψαν στοιχεία ότι τέλεσαν την πράξη της δωροδοκίας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και της άμεσης συνέργειας στο εν λόγω αδίκημα σε ό,τι αφορά τη δωροδοκία των δέκα πολιτικών προσώπων για τα οποία, όπως είναι γνωστό, η υπόθεση έχει κλείσει εδώ και πολύ καιρό με τη σφραγίδα της δικαιοσύνης.

Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται οι Κ. Φρουζής, Ν. Μανιαδάκης και τα τρία στελέχη της μητρικής Novartis  για το αδίκημα της δωροδοκίας  από κοινού και κατ´ εξακολούθηση  σε μη πολιτικά πρόσωπα,  λόγω παραγραφής,  καθώς μετά τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα  τον Ιούλιο του 2019  το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου μετατράπηκε  σε πλημμέλημα.

Την ίδια ώρα ο Οικονομικός  Εισαγγελέας Χρίστος Μπαρδάκης με παραγγελία του ζητεί την άσκηση ποινικής δίωξης για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος  και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε βάρος 15 γιατρών που από τα στοιχεία της προκαταρκτικής  φαίνεται να  εισέπραξαν χρήματα για συνταγογραφήσεις σκευασμάτων της Novartis  ενώ συνεχίζεται η έρευνα  και για άλλους γιατρούς.