Για άμεση και υποδειγματική κινητοποίηση των Ελληνικών Αρχών στον Έβρο κάνει λόγο ο υπουργός Μετανάστευσης αμφισβώντας ότι οι πρόσφυγες εγκλωβίστηκαν στη νησίδα. «Οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν αμέσως» υποστήριξε ο Νότης Μηταράκης.

Δέκα μέτρα από τη νησίδα

«Πήγα στις ελληνικές όχθες 10 μέτρα από τη νησίδα. Στο πιο κοντινό σημείο η απόσταση είναι 10 μέτρα, εκ των όποιων τα μισά φαίνεται να έχουν βάθος 10 εκατοστά. Πώς μπορεί κάποιος να έχει εγκλωβιστεί σε αυτή τη νησίδα;» διερωτήθηκε ο Νότης Μηταράκης μιλώντας στον Σκάι.

«Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την Τουρκία και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα» τόνισε ο υπουργός, ενώ διευκρίνισε ότι «πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές της δεκαετίας σε όλη την Ελλάδα και φέτος τις δεύτερες χαμηλότερες ροές».

«Οι ελληνικές Αρχές κινήθηκαν υποδειγματικά στο περιστατικό αυτό. Και για το θέμα του Έβρου θέλω να σας θυμίσω πως όλο αυτό έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο όταν η Ευρωπαϊκή Αριστερά, τα κομματα τα ευρωπαϊκά όπου ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ κατήγγειλαν από τότε προληπτικά την Ελλάδα, είχα πάει στις 27 Ιουνίου και είχα καταγγείει την προσπάθεια της Τουρκίας να εργαλοποιήσει τις νησίδες» τόνισε ο κ. Μηταράκης.

Συνελήφθησαν σε τουρκικές πόλεις

Όπως ανέφερε, οι 38 πρόσφυγες κατήγγειλαν ότι συνελήφθησαν σε τούρκικες πόλεις, μεταφέρθηκαν με λεωφορεία από τις τούρκικες αρχές σε δομή, μετά τους βάλανε στην όχθη του ποταμού Έβρου από την τουρκική πλευρά και τους μετακίνησαν τρεις φορές σε διαφορά σημεία εισόδου με την απειλή βίας, μέχρι να βρουν το κενό για να μπορέσουν σε ελληνικό έδαφος.

«Κινήθηκαν αμέσως οι ελληνικές Αρχές, σε αντίθεση με όλα αυτά που λεγόντουσαν ήταν πολύ καλά στην υγεία τους, δεν υπήρχε παιδάκι το οποίο ήταν άρρωστο, όπως είχε ειπωθεί. Η έγκυος γυναίκα πράγματι είναι στον όγδοο μήνα και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αλλά χωρίς κανένα ιδιαίτερο θέμα».

«Οι άνθρωποι αυτοί αυτή τη στιγμή βρίσκονται με ασφάλεια στη χώρα. Τώρα, κατά δήλωσή τους βρέθηκαν σε μία νησίδα για λίγες ημέρες, όχι για όσες ημέρες αναφέρθηκε στα ξένα μέσα, διότι πάλι κατά δήλωσή τους, οι Τούρκοι τους μετακίνησαν σε τρία διαφορετικά δυνητικά σημεία εισόδου, και ανάμεσα στις τρεις προσπάθειες, τους ξαναπαίρνανε σε δομές φιλοξενίας, τους ταΐζανε, τους ποτίζανε, γέμιζαν τα κινητά τους, και τους ξαναέστελναν με τη βία, όπως λένε οι 38 μετανάστες για να ξαναπροσπαθήσουν να μπουν στην Ελλάδα».

Δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω

Παράλληλα, δήλωσε ότι «λένε οι ίδιοι ότι ένα παιδάκι έχασε τη ζωή του και θάφτηκε σε τουρκικό έδαφος. Αν ισχύει ότι χάθηκε ένα παιδάκι, που δεν μπορώ να το επιβεβαιώσω, αλλά θεωρώ τις καταθέσεις σωστές, έχω επικοινωνήσει ήδη με τον Ερυθρό Σταυρό να γίνει συνεννόηση με τις τουρκικές Αρχές να έρθει στην Ελλάδα και να ταφεί με τις αξίες μας που ο ανθρωπισμός επιβάλλει».

«Έχω ήδη ζητήσει, στις 30 Αυγούστου, ειδική συνεδρίαση στη Βουλή, στη ειδική μόνιμη επιτροπή δημόσιας διοίκησης, για να ενημερώσουμε τους συναδέλφους για όλες τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό» τόνισε ακόμα ο Νότης Μηταράκης.

Φράχτης

Παράλληλα, για το τι συμβαίνει στον Έβρο, ο υπουργός Μετανάστευσης προέταξε πως «επειδή υπάρχει ο φράχτης, επειδή υπάρχει η καθημερινή παρουσία του Στρατού και της Αστυνομίας που δεν επιτρέπει παράνομες εισόδους, οι Τούρκοι οργανωμένα και εσκεμμένα αφήνουν τους μετανάστες στη μέση του ποταμού για να έρθει η Ελλάδα και να τους πάρει ώστε να τους βάλει στη χώρα».

Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για το αν δέχεται η Χίος δέχεται πιέσεις από μεταναστευτικές ροές, είπε: «Πέρυσι είχαμε τις χαμηλότερες ροές στη δεκαετία στην Ελλάδα, φέτος έχουμε τις δεύτερες χαμηλότερες ροές στην Ελλάδα, δηλαδή τη διετία 2015-2016, είχαμε πάνω από 1 εκατ. αφίξεις, 2017-2018-2019 είχαμε 35.000-45.000-72.000 ετησίως αντίστοιχα. Και τώρα έχουμε- μετά τα γεγονότα του Έβρου το 2020- έχουμε κάτω από 10.000 αφίξεις. Και έχουμε μια αύξηση φέτος αλλά παραμένει η δεύτερη καλύτερη χρονιά για τα τελευταία 10 χρόνια. Υπάρχει μεγάλη αύξηση της πίεσης από την πλευρά της Τουρκίας και στα χερσαία και στα θαλάσσια σύνορα», επαναλαμβάνοντας πως η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει μια αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.