«Ειρήνη, λύση, ομοσπονδία. Μια πατρίδα, μια χώρα». Η Μίνε Ατλί είναι νέα πρόεδρος του τουρκοκυπριακού Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), το οποίο υπηρέτησε ο πρώην τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί. Μιλώντας στα «ΝΕΑ» καθιστά σαφείς τις προθέσεις της για το Κυπριακό, αλλά και για την πάλη των Τουρκοκυπρίων να διατηρήσουν την ταυτότητά τους, σημειώνοντας τις προσπάθειες της Αγκυρας να μετατρέψει το βόρειο κομμάτι της Κύπρου σε τουρκική επαρχία. Η Μίνε Ατλί είναι 36 ετών, δικηγόρος, με δράση στον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και ακτιβίστρια του φεμινιστικού κινήματος και αναλαμβάνει το κόμμα σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τους Τουρκοκύπριους.

Πρώτη ερώτηση για το Κυπριακό την επιμονή της Αγκυρας σε λύση δύο κρατών και την παρέμβαση της Τουρκίας μέσω του Ερσίν Τατάρ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα. «Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία ή οι λακέδες του Ερσίν Τατάρ μιλάνε για δύο κυρίαρχα κράτη. Αυτή είναι η ρητορική τους εδώ και 40 χρόνια και είδαμε πόσο μακριά μπορούν να την πάνε. Δεν ήταν ικανοί να το πετύχουν. Και εμείς βέβαια δεν καταφέραμε να πετύχουμε την ομοσπονδιακή λύση, αλλά εκείνοι δεν κατάφεραν σίγουρα να επιβάλλουν τη λύση δύο κρατών γιατί δεν είναι ρεαλιστικό και είναι αδύνατο για εμάς να το δεχτούμε», απαντά. Υπογραμμίζει δε ως μόνη «βιώσιμη και ρεαλιστική επιλογή» τη διζωνική δικοινοτική ομόσπονδη Κύπρο ως αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται επί 40 χρόνια και δεν σταμάτησαν ακόμα και ηγέτες της Δεξιάς, όπως ο Ντερβίς Ερογλου.

Η Ατλί σημειώνει ότι στις τελευταίες εκλογές «υπήρξε παρέμβαση της Τουρκίας και υπήρξαν και ορισμένοι Τουρκοκύπριοι οι οποίοι διευκόλυναν αυτή την παρέμβαση. Στις εκλογές δεν αποτυπώθηκε η βούληση των Τουρκοκυπρίων». Τονίζει ωστόσο ότι παρά τις προσπάθειες παρέμβασης της Αγκυρας η διαφορά περιορίστηκε στο 4% «και αυτό ήταν το καλύτερο που μπόρεσαν να κάνουν. Η προσπάθεια ενός έθνους 80 εκατομμυρίων απέναντι σε ένα μικρό νησί, με ένα μικρό πληθυσμό δεν ξεπέρασε το 4%. Αυτό δείχνει τη δύναμη της θέλησης της τουρκοκυπριακής κοινότητας που υποστηρίζει μία ομοσπονδιακή λύση. Δεν είμαστε σε καμία περίπτωση σε αδιέξοδο».

Οπως αναφέρει η τουρκοκυπριακή κοινότητα υποφέρει εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, συνέπεια των πολιτικών 40 χρόνων που αποσύνδεσαν τους Τουρκοκύπριους από την παραγωγή και τη δυνατότητα να σταθούν στα πόδια τους. Σήμερα, όπως λέει οι Τουρκοκύπριοι συνειδητοποιούν ότι η εθνικιστική ρητορική που είχε υιοθετηθεί δεν ωφελεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Τονίζει ωστόσο ότι ευθύνες δεν έχει μόνο η τουρκική κυβέρνηση αλλά και οι Τουρκοκύπριοι που της επέτρεψε να διεισδύσει, να παρέμβει να αφομοιώσει. «Ολοι οι Κύπριοι είναι ίσα υπεύθυνοι και οι Ελληνοκύπριοι που έβαλαν το δικό τους όφελος πάνω από το όφελος όλων των Κυπρίων». Καταγγέλλει και τον Νίκο Αναστασιάδη ότι ευθύνεται για την ανατροπή της ειρηνευτικής διαδικασίας όταν ο Ακιντζί ήταν στην εξουσία. Καταλογίζει ακόμα ευθύνες και σε όσους «έμειναν σιωπηλοί», όπως λέει, γιατί «ζούμε σε έναν κόσμο που αν μένεις σιωπηλός σημαίνει ότι υπερασπίζεσαι το στάτους κβο».

Παρεμβάσεις

Η νέα πρόεδρος του TDP σημειώνει ότι η παρέμβαση της Τουρκίας στις εκλογές στην εκλογική μάχη ανάμεσα σε Τατάρ και Ακιντζί είχε σαν αποτέλεσμα να νικήσει ο Τατάρ και οι Τουρκοκύπριοι να μην έχουν εκπρόσωπο, αλλά «μία μαριονέτα της Αγκυρας». Ωστόσο όπως λέει αυτό δεν ήταν αρκετό για την Αγκυρα, καθώς οι παρεμβάσεις συνεχίζονται σε όλους τους τομείς, ακόμα και στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου για τον κοσμικό χαρακτήρα του «κράτους». Παρεμβαίνουν στην επιλογή των «υπουργών», στοχεύουν όχι μόνο τις δημοκρατικές μας διαδικασίες αλλά και όλες τις αξίες που έχουμε ως Τουρκοκύπριοι, σημειώνει και αναφέρεται ακόμα και σε σεμινάρια για την αξία της οικογένειας στα οποία ασκείται προπαγάνδα που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες που αγαπάνε την οικογένειά τους πρέπει να μένουν εκεί και να ανέχονται τα πάντα. «Δεν στοχεύουν μόνο τις δημοκρατικές μας αξίες και το σύστημα, αλλά εμάς ως οντότητα και ταυτότητα, θέλουν να μας αφομοιώσουν ολοκληρωτικά», σημειώνει η Μίνε Ατλί για να προσθέσει ότι θέλουν «να ξεφορτωθούν όλες τις αξίες που προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε τόσα χρόνια, την ισότητα των φύλων, την κοσμικότητα, δεν λέω ότι τα κάναμε τέλεια αλλά κάναμε αγώνα».

Ως δικηγόρος που έχει σταθεί στο πλευρό ανθρώπων που διώκονται επί ηγεσίας Τατάρ γιατί αντιδρούν, η Μίνε Ατλί υπογραμμίζει ότι οι διώξεις αφορούν αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και δηλώσεις σε ειρηνικές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Για τη Μίνε Ατλί στόχος ως πρόεδρος του κόμματος είναι όπως λέει να «κινητοποιήσω και να ενεργοποιήσω όλα τα μέλη της κοινότητας που υποστηρίζουν τη δικοινοτική, διζωνική ομόσπονδη Κύπρο και να εξασφαλίσω ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες λειτουργούν με κατανόηση της αυτονομίας της». Καταλήγει δε λέγοντας ότι αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία αποτελεί παράδειγμα γιατί δείχνει την επείγουσα ανάγκη για ειρήνη, ενώ υπενθυμίζει ότι υπάρχουν δυνάμεις που έχουν την ισχύ να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους και δεν σέβονται την ανεξαρτησία των μικρότερων πληθυσμών.