Άρχισαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα. Οι δικαιούχοι έχουν ένα μήνα στη διάθεσή τους ώστε να κάνουν τις αιτήσεις τους στην πλατφόρμα stegastiko.minedu.gov.gr.

Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις, όπως ορίζει η σχετική απόφαση, αφορούν στη χορήγηση του στεγαστικού επιδόματος για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 και θα υποβάλλονται από την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021 έως και την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021.

Οι δικαιούχοι του φοιτητικού επιδόματος

Προϋποθέσεις για την υποβολή της αίτησης είναι να είναι ο φοιτητής είτε Έλληνας υπήκοος ή υπήκοος άλλης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να κατέχει ακαδημαϊκή ταυτότητα και να έχει δικό του ΑΦΜ.

Σημειώνεται πως η υπηκοότητα αφορά μόνο τον φοιτητή όχι τους γονείς ή κηδεμόνες του.

Η αίτηση υποβάλλεται από τον δικαιούχο του επιδόματος, δηλαδή το πρόσωπο που θεωρείται ότι βαρύνει ο φοιτητής, ενώ σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων, τότε τη δήλωση πρέπει να κάνει εκείνος που φαίνεται ότι βαρύνει ο φοιτητής και στον οποίο εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος.

Κατ’ εξαίρεση δικαιούχοι θεωρούνται και ο ίδιος ο φοιτητής σε περίπτωση που:

  • Είναι ορφανός από τους δύο γονείς.
  • Οι γονείς του είναι κάτοικοι εξωτερικού.
  • Είναι πάνω από 25 ετών.
  • Είναι υπόχρεος σε υποβολή φορολογικής δήλωσης και δεν θεωρείται εξαρτώμενο μέλος.

Βήμα – βήμα η διαδικασία αίτησης για το φοιτητικό επίδομα

Οι αιτήσεις γίνονται στο stegastiko.minedu.gov.gr και για την είσοδο στο σύστημα, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τους κωδικούς του TAXISnet.

Ο αιτών καλείται να συμπληρώσει υποχρεωτικά αυτά τα στοιχεία:

  • Αριθμό της Ακαδημαϊκής Ταυτότητας και τον ΑΜΚΑ του φοιτητή.
  • Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) του φοιτητή και του έτερου γονέα, εάν δικαιούχος είναι ο γονέας. Στην περίπτωση που δικαιούχος είναι ο φοιτητής, δηλώνει μόνο τον ΑΦΜ του/της συζύγου του (αν υφίσταται).
  • Αριθμό του ηλεκτρονικού μισθωτηρίου συμβολαίου.
  • Αριθμό του τραπεζικού του λογαριασμού (ΙΒΑΝ), το πατρώνυμο, το μητρώνυμο, τη ΔΟΥ, καθώς και τα στοιχεία επικοινωνίας του (τηλέφωνο, e-mail).

Με την οριστική υποβολή της αίτησης, ο αιτών δηλώνει υπεύθυνα πως τα στοιχεία που δήλωσε είναι αληθή.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο o φοιτητής δεν έχει Ακαδημαϊκή Ταυτότητα σε ισχύ, τότε υποβάλλει αίτηση χορήγησης του επιδόματος, αφού προηγουμένως αιτηθεί και παραλάβει την Ακαδημαϊκή του Ταυτότητα. Αν η Ακαδημαϊκή Ταυτότητα έχει ακυρωθεί λόγω λήξης της φοιτητικής ιδιότητας (περάτωση σπουδών, διακοπή φοίτησης κ.λπ.) τότε λαμβάνονται υπόψη στοιχεία της τελευταίας ακυρωμένης Ακαδημαϊκής του Ταυτότητας και ο εξουσιοδοτημένος υπάλληλος του Ιδρύματος βεβαιώνει κατά την επιβεβαίωση του ακαδημαϊκού κριτηρίου ότι ο φοιτητής είχε τη φοιτητική ιδιότητα για το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021.

Οι φοιτητές – υπήκοοι χωρών της ΕΕ που δηλώνουν ότι οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού και δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ, μπορούν να υποβάλλουν αίτηση με τον αριθμό της Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθένειας (ΕΚΑΑ).

Στις περιπτώσεις που ο υπόχρεος φορολογικής δήλωσης δικαιούχος γονέας απεβίωσε μετά τη λήξη του οικονομικού έτους 2020 και ο φοιτητής/τέκνο του υπαγόταν σε αυτόν ως προστατευόμενο μέλος, ο/η σύζυγος του θανόντος θα πρέπει να υποβάλει οριστικά την αίτησή του εμπρόθεσμα.

Μετά την αίτηση, θα πρέπει να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία του Ιδρύματος την αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά.