Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, μαζί με τρεις μελέτες (αναλογιστική, μακροοικονομική και βιωσιμότητας δημόσιου χρέους).

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Ναυτεμπορική» ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, περιέγραψε πώς θα λειτουργεί ο «κουμπαράς» για κάθε νέο ασφαλισμένο.

Ο υφυπουργός έκανε λόγο για «προσεκτικά σχεδιασμένα επενδυτικά προγράμματα», όπου θα κατευθύνονται και θα επενδύονται, κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου, τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά του». Παράλληλα, τόνισε ότι θα υπάρχει διασφάλιση ότι δεν θα χαθούν τα κεφάλαια που θα επενδυθούν.

Ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε ότι τα στοιχεία από τις μελέτες δείχνουν ότι, σε ορίζοντα δεκαετίας, το πρόσημο, ανάμεσα στα πρόσθετα δημοσιονομικά έσοδα που θα προκύψουν από τη μεταρρύθμιση και στα διαφυγόντα έσοδα από τις εισφορές που θα χαθούν από τα Ταμεία, είναι θετικό. Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν θεωρεί πως θα αξιοποιηθούν τα αποθεματικά του ΑΚΑΓΕ για τη μεταρρύθμιση, συνεπώς οι νυν συνταξιούχοι δεν έχουν λόγο ανησυχίας.

Σε κάθε περίπτωση, στο νέο μοντέλο θα υπάρχει η ανάλογη «καθοδήγηση» προς τους ασφαλισμένους, ώστε να κάνουν την καλύτερη δυνατή επιλογή, με βάση το επενδυτικό τους προφίλ και πάντα σε σχέση με τον εργασιακό «κύκλο ζωής» τους, όπως υποστήριξε. Ο κ. Τσακλόγλου παρέθεσε και πίνακα, μάλιστα, που δείχνει ότι το «μοντέλο Σουηδίας» που επιλέγεται για την Ελλάδα έχει πολύ θετικό πρόσημο.

Για το γεγονός ότι η παρουσίαση του νέου νομοσχεδίου για την επικούρηση συμπίπτει χρονικά με το σχέδιο νόμου για τα εργασιακά, ο υφυπουργός Εργασίας έκανε λόγο για απλή «σύμπτωση», που δεν σχετίζεται με τυχόν «δεύτερες σκέψεις» για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε και σε άλλες πτυχές του νομοσχεδίου, που σχετίζονται με την κωδικοποίηση της ασφαλιστικής νομοθεσίας, γνωστοποιώντας ότι ετοιμάζεται η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού. Στόχος, η διοικητική κωδικοποίηση του συνόλου της νομοθετικής και κανονιστικής ύλης στον τομέα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στόχος να λειτουργήσει στις αρχές του 2022

«Το νομοσχέδιο βρίσκεται σε στάδιο τελικής επεξεργασίας. Στο προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσει ευρύς διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και τους επιστημονικούς φορείς. Στόχος μας είναι το νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης να λειτουργήσει στις αρχές του 2022. Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το νομοσχέδιο θα αποτελεί νόμο του κράτους», δήλωσε στη «Ναυτεμπορική» ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.

Βασικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος επικουρικής, όπως εξήγησε, είναι ότι για κάθε ασφαλισμένο δημιουργείται ατομικός λογαριασμός – «κουμπαράς» – στον οποίο τοποθετούνται και επενδύονται οι καταβληθείσες εισφορές. «Αντί, δηλαδή, οι εισφορές των εργαζομένων να χρηματοδοτούν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων, αποταμιεύονται με στόχο να χρηματοδοτήσουν τις συντάξεις των ιδίων», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου, προσθέτοντας πως η επικουρική σύνταξη που θα λάβουν θα υπολογίζεται στη βάση του σωρευμένου ποσού εισφορών και αποδόσεων.

Στο νέο Ταμείο θα δημιουργηθεί περιορισμένος αριθμός «προσεκτικά σχεδιασμένων επενδυτικών προγραμμάτων κύκλου ζωής, όπου θα κατευθύνονται και θα επενδύονται, κατ’ επιλογήν του ασφαλισμένου, τα κεφάλαια του «ασφαλιστικού κουμπαρά» του», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας.

Και προσέθεσε ότι, στο νομοσχέδιο, προβλέπεται εγγύηση του Δημοσίου περί μη αρνητικών αποδόσεων, «κάτι που σημαίνει ότι ο ασφαλισμένος θα λάβει κατ’ ελάχιστον επικουρική σύνταξη υπολογισμένη στη βάση της αξίας των καταβληθεισών εισφορών του σε πραγματικούς όρους».

Ποιος αφορά το νέο Ταμείο

Να σημειωθεί ότι το νέο Ταμείο θα είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και θα αποτελεί τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης. Στη νέα επικουρική ασφάλιση θα υπαχθούν οι μισθωτοί (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα), καθώς και οι αυτοτελώς απασχολούμενοι σε κλάδους, όπου σήμερα υπάρχει υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης (μηχανικοί, δικηγόροι), οι οποίοι εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας από 1η/1/2022.

«Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να υπαχθούν σε εθελοντική βάση στο νέο Ταμείο και υφιστάμενοι εργαζόμενοι έως 35 ετών, ανεξαρτήτως του εάν σήμερα είναι ή δεν είναι υπόχρεοι επικουρικής ασφάλισης», ανέφερε ο κ. Τσακλόγλου.

Δεν θα χαθούν τα κεφάλαια που θα επενδυθούν

«Η κύρια μέριμνα του νέου Ταμείου θα είναι να προσφέρει στους ασφαλισμένους επιλογές που θα είναι κατάλληλες γι’ αυτούς. Όλα τα προσφερόμενα προϊόντα, όλα τα προφίλ των επενδύσεων, όλα τα χαρτοφυλάκια θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένα, ώστε να είναι ενδεδειγμένα για τους ασφαλισμένους και τον χαρακτήρα της συνταξιοδοτικής μακροχρόνιας αποταμίευσης», υποστήριξε ο υφυπουργός Εργασίας.

Και προσέθεσε πως «η δομή «κύκλου ζωής», που θα χαρακτηρίζει όλα τα επενδυτικά προφίλ, θα διαμορφώνει με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο τα κατάλληλα χαρακτηριστικά του χαρτοφυλακίου. Ως «κύκλος ζωής», νοείται μια δομή χαρτοφυλακίου, όπου το επίπεδο του επενδυτικού κινδύνου αυξομειώνεται ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου: μεγαλύτερος επενδυτικός κίνδυνος όταν ο ασφαλισμένος είναι νέος και ο χρονικός επενδυτικός ορίζοντας μέχρι τη συνταξιοδότηση είναι μεγάλος, και μικρότερος όταν ο ασφαλισμένος είναι ώριμος και πλησιάζει την ηλικία συνταξιοδότησης, οπότε και ο χρονικός επενδυτικός ορίζοντας είναι μικρός», εξήγησε.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, «ακόμα και όταν ο ασφαλισμένος έχει επιλέξει ένα πιο επιθετικό επενδυτικό προφίλ, καθώς αυτός πλησιάζει στην ηλικία συνταξιοδότησης, το χαρτοφυλάκιό του αυτόματα θα γίνεται συντηρητικότερο».

Ο υφυπουργός Εργασίας προσέθεσε ότι θα υπάρχει από την πλευρά του Ταμείου «υποστήριξη και καθοδήγηση των ασφαλισμένων για την επιλογή του κατάλληλου, του πιο ταιριαστού σε αυτούς επενδυτικού προφίλ». Και τόνισε πως οι ασφαλισμένοι «θα επιλέγουν μεταξύ κατάλληλων και εγκεκριμένων χαρτοφυλακίων».

«Ένα από αυτά τα χαρτοφυλάκια», όπως διευκρίνισε, «το «ισορροπημένο», θα έχει τον χαρακτήρα του προεπιλεγμένου («default») και εκεί θα κατατάσσονται αυτόματα όλοι οι ασφαλισμένοι που θα επιλέξουν να μην επιλέξουν επενδυτικό προφίλ. Ενδεχομένως, η καθοδήγηση που θα προσφέρεται στους ασφαλισμένους θα είναι να παραμένουν στο προεπιλεγμένο χαρτοφυλάκιο, εκτός αν οι ίδιοι έχουν πολύ ισχυρή άποψη για μια διαφοροποιημένη επενδυτική στρατηγική. Αλλά, και πάλι, η δομή «κύκλου ζωής» θα προστατεύει τους ασφαλισμένους από ακραίες επιλογές – είτε πολύ συντηρητικές (όταν είναι νέοι), είτε πολύ επιθετικές (όταν πλησιάζουν στην έξοδο από την αγορά εργασίας)».

«Δεν θα θιγούν οι επικουρικές συντάξεις του σημερινού συστήματος»

«Θα αναγράφεται ρητά στον νόμο πως οι καταβαλλόμενες από το παλιό Επικουρικό Ταμείο συντάξεις δεν θα θιγούν από τη μεταρρύθμιση», τόνισε ο Π. Τσακλόγλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Προσέθεσε, μάλιστα, πως επειδή είναι γεγονός το ότι «σταδιακά θα μειώνονται τα έσοδα του παλιού επικουρικού Ταμείου από εισφορές, ο μόνος τρόπος για να τηρηθεί ο νόμος», όπως είπε, «είναι να υπάρχουν σταδιακά αυξανόμενες επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό προς το παλιό επικουρικό ταμείο».

Εξήγησε, όμως, ότι «η επιχορήγηση αυτή είναι, σε μεγάλο βαθμό αν όχι εντελώς, αυτοχρηματοδοτούμενη: Ό,τι δίνει ο [ροϋπολογισμός από τη μία τσέπη στο παλιό επικουρικό Ταμείο, το εισπράττει εμμέσως από την άλλη τσέπη».

Εργασιακό και ασφαλιστικό μαζί δεν οδηγούν σε πρόωρες εκλογές

«Φωτογραφία της στιγμής», χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εργασίας το γεγονός ότι η μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση σχεδόν συμπίπτει χρονικά με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που έχει ήδη ξεσηκώσει πολλές αντιδράσεις.

Αφού υπενθύμισε, μάλιστα, ότι «ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», τόνισε πως η χρονική διαδοχή στην κατάθεση των δύο νομοσχεδίων του υπουργείου Εργασίας «αποτελεί απλώς μια σύμπτωση, που υπαγορεύεται εν πολλοίς από τις ιδιαίτερες συνθήκες τις οποίες επέβαλε η πανδημία στην κοινοβουλευτική διαδικασία».

Και ανέφερε πως η μεταρρύθμιση της επικουρικής ασφάλισης υπάρχει τόσο ως δέσμευση στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ, όσο και στο εθνικό σχέδιο δράσης της κυβέρνησης.

Ο υφυπουργός Εργασίας κατέληξε ότι ο νέος νόμος για την επικουρική ασφάλιση αποτελεί εγχείρημα «με κατ’ εξοχήν μακρόπνοο χαρακτήρα, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι μελλοντικές επικουρικές συντάξεις της νέας γενιάς».