Οσο το καλοκαίρι πλησιάζει, οι υποψήφιοι για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής ετοιμάζονται για το φθινόπωρο. Αλλοι πιο ενεργά και άλλοι λιγότερο, επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα πλέγμα συνεργάτων και υποστηρικτών εντός και εκτός κομματικού μηχανισμού που σε λίγους μήνες θα «τρέξει» την καμπάνια τους. Η διαδικασία είναι ακόμα σε πρώιμο στάδιο, όμως εξελίσσεται αργά αλλά σταθερά στο παρασκήνιο.

Η Φώφη Γεννηματά στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε για πρώτη φορά για την υποψηφιότητά της με τόσο ευθύ τρόπο («ναι, θα είμαι εδώ»), λέγοντας πως έχει αφήγημα για τη χώρα και την προοδευτική διακυβέρνηση, την οποία δεν μπορεί να εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το Κίνημα Αλλαγής. Η Γεννηματά θα επιδιώξει να κριθεί από τα αποτελέσματά της ως προέδρου στις εκλογικές αναμετρήσεις και στη Βουλή, αλλά και από το πολιτικό στίγμα για το μέλλον. Γι’ αυτό επικεντρώνεται πιο πολύ το τελευταίο διάστημα στο νέο πράσινο συμβόλαιο, στο προοδευτικό στίγμα του Κινήματος Αλλαγής, ενώ με το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και του τουρισμού επενδύει σε μεγάλες κινήσεις για την ενίσχυση του κόμματος. Κάνει σκληρή αντιπολίτευση προς την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά παράλληλα απορρίπτει τα προσκλητήρια του ΣΥΡΙΖΑ, γνωρίζοντας πως η βάση του κόμματος δεν θα ήθελε να βρεθεί σε μετωπικές κινήσεις συνεργασίας με την αξιωματική αντιπολίτευση. Η Γεννηματά, επομένως, διεκδικεί ξεκάθαρα τους ψηφοφόρους που στηρίζουν την αυτόνομη πορεία της παράταξης -αυτή, άλλωστε, θα είναι και η βασική γραμμή της υποψηφιότητάς της. Σε αυτό το πλαίσιο, φέρεται να διεκδικεί και τη στήριξη της παπανδρεϊκής πτέρυγας, που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να δει την πιθανότητα μιας συγκυβέρνησης με τη ΝΔ να πέφτει στο τραπέζι.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στοχεύει πλέον εμφανώς στα στελέχη που τα τελευταία χρόνια έχουν απομακρυνθεί από τον χώρο του Κινήματος Αλλαγής, ανήκουν όμως στον ευρύτερο κεντροαριστερό χώρο και ενδεχομένως ψήφισαν ΝΔ στις προηγούμενες εκλογές ως λύση ανάγκης για να «φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ». Στις εκδηλώσεις που συμμετέχει βρίσκει συνομιλητές που θεωρούν επίσης πως το Κίνημα Αλλαγής πρέπει να αυξήσει τα ποσοστά του και να επανακτήσει έδαφος στον κεντρώο χώρο, ακόμα κι αν οι ίδιοι χαρακτηρίζονται σοσιαλδημοκράτες. Η εκδήλωση που ετοιμάζει για τις 24 Μαΐου για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, στην οποία θα συμμετάσχουν η Εύα Καϊλή ως υποψήφια και ο Γιάννης Δατσέρης ως συντονιστής, είναι ενδεικτική των συμμάχων που αναζητεί ο πρώην υπουργός. Παράλληλα, ωστόσο, διεκδικεί πλέον ανοικτά τους ψηφοφόρους εκείνους που είναι συναισθηματικά δεμένοι με το brand του ΠΑΣΟΚ, υποσχόμενος ανοιχτά πως θα το επαναφέρει στο προσκήνιο. Με αυτήν την τακτική, ωστόσο, απομακρύνει άλλους κεντροαριστερούς που συμμετέχουν στο Κίνημα Αλλαγής και οι οποίοι διαφωνούν με το «πισωγύρισμα», θεωρώντας πως το ΚΙΝΑΛ λειτουργεί ως συνέχεια του ΠΑΣΟΚ και παράλληλα ως σπίτι για τους υπόλοιπους, είτε προέρχονται από την Ανανεωτική Αριστερά είτε έχουν μεταρρυθμιστικό πρόσημο. Εχοντας κλείσει καθαρά την πόρτα σε μια τέτοιου είδους επαναφορά, η Φώφη Γεννηματά κερδίζει περισσότερους πόντους σε αυτό το ακροατήριο.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει επιλέξει ακόμα να κρατά κλειστά τα χαρτιά του, τόσο για να μη δημιουργήσει μια πρόωρη προεκλογική περίοδο όσο και γιατί, λόγω ηλικίας, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ θα θελήσει να παίξει το χαρτί της ανανέωσης. Ψάχνει, δηλαδή, νεαρούς επιστήμονες που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το επιτελείο του και παράλληλα να τον βοηθήσουν να θεωρείται ο εκπρόσωπος της νέας γενιάς. Ο Ανδρουλάκης δεν έχει βγει το ίδιο ανοιχτά με τον Λοβέρδο υπέρ της επιστροφής του ΠΑΣΟΚ – κι αυτό ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια να στηρίξει από τώρα μια καμπάνια σε όρους μέλλοντος. Τα άλλα στελέχη που ζυγίζουν την πιθανότητα να κατέβουν υποψήφιοι, πάντως, ενδεχομένως να ξαναμοιράσουν την τράπουλα για τους τρεις διεκδικητές της ηγεσίας, ειδικά αν προέρχονται από τα «αριστερά» του κόμματος.

Μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας θα παίξει η στάση που θα τηρήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής. Μαζί με τον Βασίλη Κεγκέρογλου, ένα μεγάλο κομμάτι των βουλευτών αναμένεται να ταχθεί υπέρ της σημερινής προέδρου – αυτό φάνηκε και από τις παρεμβάσεις τους στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Κάποια προβεβλημένα μέλη της, ωστόσο, αναμένεται να στηρίξουν τόσο τον Λοβέρδο όσο και τον Ανδρουλάκη, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουν εκδηλώσει δημόσια τις προθέσεις τους. Για κάτι τέτοιο θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όταν θα μπούμε για τα καλά σε προεκλογική περίοδο. Το τελικό χρονοδιάγραμμα, πάντως, όπως επανέλαβε η Γεννηματά πριν από λίγες μέρες, θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής στις αρχές του φθινοπώρου.