Το μυστικό είναι να έχεις μερικά εκατομμύρια δολάρια διαθέσιμα. Αν είναι σε δολάρια, σε ευρώ ή σε κρυπτονόμισμα, όπως δείχνει η κίνηση στην αγορά – και προσφάτως στον τομέα της τέχνης -, ελάχιστη σημασία έχει πλέον. Γι’ αυτό και όσοι είναι θαυμαστές του ακτιβιστή καλλιτέχνη Banksy – του εικαστικού που κρατά την ταυτότητά του κρυφή και «χτυπά» σχεδόν πάντα νύχτα με ένα καινούργιο γκραφίτι σε απίθανα σημεία του δυτικού κυρίως κόσμου, στέλνοντας σαφή πολιτικά μηνύματα με επίκεντρο τον άνθρωπο – θα μπορέσουν να πλειοδοτήσουν για το διάσημο έργο του «Η αγάπη είναι στον αέρα» («Love is in the air») του 2005 τόσο σε κρυπτονόμισμα όσο και σε δολάρια. Ο οίκος Σόθμπις, που δημοπρατεί το έργο την Τετάρτη, θα κάνει δεκτή την πληρωμή και με τα δύο νομίσματα. Αρκεί βεβαίως η τιμή του έργου να κινηθεί εντός της αρχικής εκτίμησης (2,5 έως 4,2 εκατ. ευρώ) ή και να την ξεπεράσει, ώστε να μην αποσυρθεί.

Το νέο τοπίο που σκιαγραφείται στην παγκόσμια οικονομία φαίνεται πως δεν αφήνει αδιάφορο το χρηματιστήριο της τέχνης. Ο ίδιος οίκος άλλωστε εντός του Απριλίου προχώρησε σε πώληση συλλογής ψηφιακών έργων του καλλιτέχνη Pak μέσω Διαδικτύου, με τζίρο 16,8 εκατ. δολάρια. Την τριήμερη διαδικασία πώλησης έργων που φέρουν ψηφιακή υπογραφή, γνωστή ως Non – Fungible Token (NFT), η οποία και τα καθιστά μοναδικά αντικείμενα, παρακολούθησαν περισσότεροι από 3.000 υποψήφιοι αγοραστές.

Εναν μήνα νωρίτερα το αντίπαλον δέος των Σόθμπις, ο οίκος δημοπρασιών Κρίστις, είχε αποδειχθεί πολύ τολμηρότερος. Πούλησε το έργο «Everydays: the First 5.000 days» του καλλιτέχνη Beeple (κατά κόσμον Μάικ Βίνκελμαν) – ένα κολάζ από 5.000 εικόνες – στην αστρονομική τιμή των 69,3 εκατ. δολαρίων. Το ποσό με το οποίο κατοχυρώθηκε το έργο στον νέο του ιδιοκτήτη είναι το τρίτο μεγαλύτερο που έχει διατεθεί για δημιουργία εν ζωή καλλιτέχνη σε δημοπρασία μετά τους Τζεφ Κουνς και Ντέιβιντ Χόκνεϊ και η είσπραξη έγινε σε κρυπτονομίσματα της μορφής Ether.

Οι Σόθμπις τώρα ανακοινώνουν ότι μπορούν να δεχθούν πληρωμή είτε σε Ether είτε σε Bitcoin, που αποτελούν και τις δημοφιλέστερες μορφές κρυπτονομισμάτων, για όποιον ενδιαφέρεται να αποκτήσει την ελαιογραφία στην οποία ο μυστηριώδης γκραφιτάς έχει απεικονίσει έναν διαδηλωτή έτοιμο να εκσφενδονίσει ένα μπουκέτο λουλούδια.

Ας σημειωθεί ότι το Bitcoin αποτελεί το πιο δυνατό κρυπτονόμισμα στον κόσμο με βάση την αξία του στην αγορά, η οποία ανέρχεται σε πάνω από 1 τρισ. δολάρια, και το Ether ακολουθεί με 400 δισ. δολάρια.

Ευελιξία

Η απόφαση αποδοχής κρυπτονομισμάτων στην εν λόγω δημοπρασία, σύμφωνα με την επίσημη θέση των Σόθμπις, οφείλεται στην «αυξανόμενη ανάγκη δημιουργίας πιο ευέλικτων ευκαιριών πώλησης» και «με την παράλληλα αυξανόμενη υιοθέτηση της ψηφιακής τέχνης και των NFT μαζί με την έντονη στροφή ενδιαφέροντος προς την ψηφιακή καινοτομία, έχουμε διαπιστώσει το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον μεταξύ των συλλεκτών για πιο απρόσκοπτες επιλογές πληρωμής. Η αξιοποίηση του αξιόπιστου ανταλλακτηρίου Coinbase είναι μια φυσική εξέλιξη και συμβαδίζει με την αφοσίωσή μας στην ανάπτυξη νέων τρόπων επέκτασης της πελατειακής μας βάσης συναντώντας τη όπου κι αν βρίσκεται».

Τον Μάρτιο ένα άλλο έργο του Banksy, το «Game Changer», πωλήθηκε στην τιμή-ρεκόρ για τον καλλιτέχνη των 19,2 εκατ. ευρώ για φιλανθρωπικούς σκοπούς.