Τα χαρτιά της κλειστά συνεχίζει να κρατά η Microsoft για την περιοχή στην οποία πρόκειται να εγκατασταθεί η μεγάλη επένδυσή της στην Ελλάδα, αν και όλες οι πληροφορίες οι οποίες έχουν δημοσιευτεί και δεν έχουν διαψευσθεί δείχνουν το Λαύριο. Πρόκειται για τη δημιουργία του Data Center Region στην Αττική, προστιθέμενης αξίας ύψους 1 δισ. ευρώ, γύρω από την τοποθεσία της οποίας εξελίχθηκε χθες ακόμη ένα επεισόδιο στο σίριαλ του «μυστηρίου».

Την περασμένη Παρασκευή, σε ανάρτηση στο Twitter του τελευταίου ενημερωτικού δελτίου του υπουργείου Ανάπτυξης για τον μήνα Απρίλιο, υπήρχε σχετική αναφορά ότι η επένδυση πρόκειται να γίνει στο Λαύριο. Ομως χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να επανατοποθετηθεί. Σε ανάρτησή του σημείωνε ότι «η επένδυση της Microsoft προχωρά σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Οσον αφορά τα δημοσιεύματα για το ακριβές σημείο της επένδυσης, δεν επιβεβαιώνονται. Ανακοινώσεις σχετικά με τα θέματα αυτά κάνει αποκλειστικά η εταιρεία όποτε κρίνει σκόπιμο. Τους ευχαριστούμε για τη γόνιμη συνεργασία».

Η επένδυση προβλέπει ότι θα αναπτυχθούν τα τρία data centers καθώς και υποστηρικτικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και κατοικίες για το προσωπικό. Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η επένδυση είναι ιδιαίτερης σημασίας, ενώ θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά τη λειτουργία της.

Η επίσημη ενημέρωση από την πλευρά της εταιρείας για την περιοχή στην οποία θα αναπτυχθεί το έργο δεν έχει γίνει ακόμα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο γενικός διευθυντής της Microsoft για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα Θεοδόσης Μιχαλόπουλος είχε αναφέρει ότι οι διαδικασίες για την επένδυση προχωρούν με σταθερά βήματα, προσθέτοντας και ότι δεν αποκλείεται η έναρξη λειτουργίας του Data Center Region να συμπέσει με την επέτειο των 30 ετών παρουσίας της Microsoft στην Ελλάδα, που συμπληρώνεται σε δύο χρόνια.

Την υλοποίηση επένδυσης της Microsoft στην Ελλάδα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, για κόμβο data center στην Αττική, με την προστιθέμενη αξία να φτάνει το 1 δισ. ευρώ, είχαν ανακοινώσει στις 5 Οκτωβρίου 2020, σε εκδήλωση στο Μουσείο Ακρόπολης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ και ο Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο, Μάλτα. Τότε είχε αναφερθεί ότι η εταιρεία πρόκειται να δημιουργήσει ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων (data center), που θα αποθηκεύει και θα διαχειρίζεται τα δεδομένα στο υπολογιστικό νέφος (cloud computing), και πως το κέντρο αυτό θα είναι ένα από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη. Μάλιστα, είχε υπογραμμιστεί ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα και πως θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που θα αποκτήσει Data Center Region. Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία data centers σε τέσσερις χώρες της ΕΕ, ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται αντίστοιχα κέντρα σε άλλες τρεις χώρες της ΕΕ. Η Ελλάδα είναι η 8η χώρα εντός ΕΕ που έχει επιλεγεί από τη Microsoft και η 27η σε όλο τον κόσμο.