Ο καιρός γίνεται πιο ζεστός, ο ήλιος δειλά-δειλά παίρνει… περίοπτη θέση στον ουρανό δίχως να τον κρύβουν τα σύννεφα και η σκέψη του air-condition μπαίνει στα μυαλά πολλών. Ένα κλιματιστικό είναι η πλέον συμφέρουσα λύση για τη δημιουργία ιδανικού κλίματος χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς η τεχνολογία τους έχει εξελιχθεί σε σημείο που η κατανάλωση έχει μειωθεί δραματικά είτε για ψύξη είτε για θέρμανση. Παράλληλα, μπορούν να εκτελέσουν εργασίες παράλληλα με τον βασικό τους σκοπό, όπως ο καθαρισμός του αέρα, ενώ επίσης η ευκολία χρήσης τους είναι ασύγκριτη με τα επίπεδα στα οποία βρισκόταν προ δεκαετίας, ας πούμε.

Ευκολίες όπως αυτόματη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση όταν ο χώρος φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα θερμοκρασίας, δυνατότητα χειρισμού ακόμη κι όταν βρίσκεσαι εκτός σπιτιού και απλούστατη διαδικασία αφαίρεσης και καθαρισμού φίλτρων είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες που βοηθούν ουσιαστικά στην καθημερινότητα οποιουδήποτε. Επιπλέον, το κλιματιστικό είναι μια συσκευή που θα τοποθετηθεί στο χώρο και θα εξυπηρετεί για πολλά χρόνια, οπότε η επιλογή ενός μοντέλου πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες που υπάρχουν. Για να διευκολυνθεί η αναζήτηση, ας δούμε μερικά από τα πλέον αξιόλογα μοντέλα σε διάφορες κατηγορίες και επίπεδα τιμής.

Midea Blanc MA-09NXD0-I/Ο (9000 BTU/h)

Η Midea κυκλοφόρησε μια εξαιρετικά προσιτή πρόταση για μικρό κλιματιστικό με το Midea Blanc MA-09NXD0-I/O. Αρχικά, πρόκειται για μια οικονομική σε κατανάλωση μονάδα τόσο σε ψύξη όσο και σε θέρμανση, με ενεργειακή κλάση A++ και A+++ (θερμή ζώνη), κάνοντάς το άριστο για πολύωρη χρήση τις δύσκολες ώρες του καλοκαιριού όπως κι ένα ιδανικό αντικαταστάτη του καλοριφέρ ή της σόμπας κατά τον χειμώνα. Μπορεί να καλύψει χώρους έως και 20m² και παράλληλα θα δουλεύει σχεδόν αθόρυβα χάρη στο μοτέρ τύπου Inverter από το οποίο αντλεί δύναμη.

Έπειτα, η λειτουργία Follow Me χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα που βρίσκεται στο τηλεχειριστήριο για να προσαρμόζει τη θερμοκρασία δίχως να πειράζεις οτιδήποτε. Για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή ατμόσφαιρα, διαθέτει ιονιστή και φίλτρα αέρα, ώστε να παγιδεύει τα μικρόβια και να διατηρεί καθαρό τον αέρα του χώρου. Πέραν αυτών, διαθέτει ενσωματωμένο Wi-Fi και συνδέεται με εφαρμογή για κινητά, για να μπορείς να το χειρίζεσαι ή να το ελέγχεις από οπουδήποτε βρίσκεσαι, αρκεί να έχεις πρόσβαση στο internet και φυσικά το ίδιο να ισχύει για τον χώρο στον οποίο τοποθετήθηκε το κλιματιστικό.

Toyotomi Kuro TKN/TKG-628R32 (9000 BTU/h)

Με το Toyotomi Kuro TKN/TKG-628R32, η ιαπωνική εταιρεία προσφέρει μια άριστη λύση για μικρούς χώρους. Μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να φέρει τη θερμοκρασία στο επίπεδο που ορίζεις, είτε το ζητάς μέσω χειροκίνητων ρυθμίσεων είτε το αφήνεις να κάνει τα… μαγικά του αξιοποιώντας τους διαθέσιμους αισθητήρες. Καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, θα δουλεύει ενδεχομένως ασταμάτητα όμως το αποτύπωμά του στον λογαριασμό ρεύματος θα είναι αμελητέο, χάρη στην υψηλή ενεργειακή κλάση του σε ψύξη και θερμή ζώνη (Α++/Α+++).

Από εκεί κι έπειτα, ξεκινούν οι έξυπνες λειτουργίες του, όπως η απόψυξη που γίνεται με χαρακτηριστική ευκολία και φυσικά, σημαντική είναι η δυνατότητά του να συνδέεται στο διαδίκτυο μέσω Wi-Fi για να το ελέγχεις μέσω του κινητού σου – φτιάξε τη θερμοκρασία του σπιτιού όταν σχολάσεις, ώστε μέχρι να φτάσεις στο σπίτι, ο χώρος να είναι όπως τον θέλεις. Το σύστημα αυτοκαθαρισμού του είναι επίσης μια άκρως βολική προσθήκη, χρησιμοποιώντας συμπυκνωμένο νερό για να απομακρύνει τη σκόνη που έχει εγκλωβιστεί μέσα του – σε συνεργασία με τον ιονιστή και τα φίλτρα αέρα, η ατμόσφαιρα θα είναι πάντοτε άριστη και υγιεινή.

Inventor Comfort MFV32-12WFI (12000 BTU/h)

Για λίγο μεγαλύτερους χώρους, το Inventor Comfort MVF32-12WFI αποτελεί μια συμφέρουσα πρόταση από κάθε άποψη, καθώς μπορεί να καλύψει μέχρι και 26m² κι έτσι πιθανώς εξαλείφει την ανάγκη για δεύτερη μονάδα κλιματιστικού αν η διάταξη του σπιτιού βοηθάει. Χάρη στη λειτουργία UVC, απομακρύνει αποτελεσματικά βλαβερά σωματίδια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, συνδυάζοντας τόσο παραδοσιακές μεθόδους εγκλωβισμού των σωματιδίων ώστε να μην ανατροφοδοτούνται στον χώρο αλλά κυρίως, εξουδετερώνοντάς τα με τη χρήση λάμπας υπεριώδους ακτινοβολίας. Έτσι, το αποτέλεσμα είναι φρέσκος αέρας όσο το κλιματιστικό βρίσκεται σε χρήση.

Κι όσο για το πόσο θα βρίσκεται σε χρήση, η χαμηλή κατανάλωσή του υπόσχεται πως ακόμη και πολύωρη, ασταμάτητη λειτουργία δε θα ανοίξει… τρύπα στο πορτοφόλι. Δεν είναι μόνο η κατανάλωση, βέβαια, αλλά και η αποδοτικότητα που βοηθά σε αυτό. Για παράδειγμα, ο αισθητήρας ECOPILOT ανιχνεύει κινήσεις στον χώρο και κατευθύνει τον αέρα προς τα εκεί ή από την αντίθετη πλευρά σε περίπτωση που ενοχλεί. Μέσω της εφαρμογής της Inventor για κινητά, μπορείς όχι απλώς να χειρίζεσαι το κλιματιστικό απομακρυσμένα αλλά και να κάνεις πιο σύνθετες ενέργειες, όπως χειροκίνητη αποστείρωση της μονάδας με το άγγιγμα ενός (ψηφιακού) πλήκτρου.

Pitsos Ioli P1ZAI/P1ZAO1882W (18000 BTU/h)

Στη μεγάλη κατηγορία, με κάλυψη μέχρι και 35m², το Pitsos Ioli P1ZAI/P1ZAO1882W τραβάει τα βλέμματα και δικαίως. Δεν είναι μονάχα η ενεργειακή κλάση του και η χαμηλή κατανάλωση για τα δεδομένα της κατηγορίας, αλλά και η ποιότητα των λειτουργιών που παρέχει, τα οποία το καθιστούν μια ξεχωριστή πρόταση. Μια εκ των βασικότερων είναι το φίλτρο άνθρακα Bio-Cold Catalyst Silver Ion, το οποίο σε συνεργασία με τον ιονιστή, διατηρούν πάντοτε την ατμόσφαιρα στο βέλτιστο επίπεδο ποιότητας από άποψης υγείας και φρεσκάδας ενώ όταν έρθει η ώρα του καθαρισμού, δε θα χρειαστεί αντικατάσταση – είναι πλενόμενο κι έτσι μπορείς ο ίδιος να επιμεληθείς της καθαριότητάς του χωρίς κόπο.

Όταν βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, καταναλώνει μόλις 1 Watt, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να απενεργοποιείται πλήρως κι έτσι πάντοτε θα είναι σε ετοιμότητα άμεσα να αναλάβει δράση. Ακόμη κι αν μια διακοπή ρεύματος μπει εμπόδιο στο έργο του, επαναλειτουργεί αυτόματα όταν αποκατασταθεί το δίκτυο με τις ρυθμίσεις που είχε, χωρίς να χρειαστεί τη βοήθειά σου σε κάτι. Αντιθέτως, αν εσύ χρειαστείς τη βοήθειά του και βρίσκεσαι εκτός σπιτιού, τότε το Wi-Fi και η σχετική εφαρμογή για κινητά θα σου δώσουν τη δυνατότητα να κάνεις ό,τι χρειάζεσαι.

Daikin Emura FTXJ/RXJ50MS

Ένα κομψοτέχνημα που κάνει όσο ομορφαίνει τον χώρο, άλλο τόσο εργάζεται σκληρά για να ψύχει, να θερμαίνει, να αφυγραίνει τον χώρο και να καθαρίζει την ατμόσφαιρα. Σωστά, πέρα από τις βασικές λειτουργίες ενός κλιματιστικού, που είναι η ψύξη και η θέρμανση, το κλιματιστικό της Daikin αφυγραίνει τον χώρο παράλληλα διατηρώντας σταθερή τη θερμοκρασία, δημιουργώντας τις ιδανικότερες των συνθηκών για έως και 40m².

Είναι εξοπλισμένο με φωτολυτικό φίλτρο τιτανίου που λειτουργεί κατά των αλλεργιογόνων, συγκρατώντας σωματίδια σκόνης κι έτσι το σπίτι πάντοτε θα μυρίζει φρεσκάδα και η ποιότητα του αέρα θα διατηρείται σε υγιεινά επίπεδα. Με το Intelligent Eye, η απόδοση βελτιστοποιείται καθώς έχεις την επιλογή να γίνεσαι «στόχος» του κλιματιστικού ακόμη κι αν αλλάζεις θέση, μιας κι εκείνο θα στέλνει τον αέρα προς εσένα. Κλείνοντας το φανταστικό πακέτο, η συμπερίληψη Wi-Fi καθιστά δυνατή την απομακρυσμένη διαχείριση, δίνοντάς σου έναν ακόμη τρόπο να χειριστείς το κλιματιστικό σου.