Στο ελληνικό #Metoo, τη γνωριμία και τη συνεργασία της με τον Δημήτρη Λιγνάδη στο Εθνικό Θέατρο αναφέρθηκε η πρώην υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Παράλληλα, αποκάλυψε ένα άγνωστο μέχρι σήμερα περιστατικό που βίωσε στην ηλικία των 15 ετών, ενώ απάντησε στη Λίνα Μενδώνη μετά τις αιχμές της τελευταίας για την υπόθεση Λιγνάδη.

«Να μιλήσω για το κίνημα του #Metoo που θεωρώ ότι είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για την ελληνική κοινωνία. Το ότι έχει σπάσει η σιωπή το οφείλουμε στην κυρία Μπεκατώρου και σε όσους ακολούθησαν. Είναι μια πάρα πολύ σημαντική στιγμή γιατί γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά, ότι όχι μόνο στον χώρο του Αθλητισμού, των Τεχνών και του θεάτρου, υπάρχει επί πολλές δεκαετίες μια σιωπή, μια βία και κατάχρηση εξουσίας. Μια έμφυλη βία, η οποία στρέφεται ενάντια σε κάθε αδύναμο άνθρωπο που δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Για να αποκομίσει η κοινωνία την κάθαρση μετά από ένα τέτοιο κουράγιο, θα πρέπει η διαδικασία να υποστηριχθεί θεσμικά. Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να σπιλώνονται τα θύματα και να στρέφονται εναντίον τους κατηγορίες μέχρι να αποφανθεί η δικαιοσύνη» ανέφερε, μιλώντας στο OPEN, η πρώην υπουργός Πολιτισμού.

Και συνέχισε: «Στέκομαι αλληλέγγυα και στηρίζω τα θύματα και τα θαυμάζω για το κουράγιο τους. Αυτό πρέπει να συμβεί και σε όλη την κοινωνία γιατί τέτοια φαινόμενα διαβρώνουν όλη την κοινωνία».

Η απάντηση στη Λίνα Μενδώνη και η συνεργασία με τον Λιγνάδη

Για τα όσα είχε δηλώσει στη συνέντευξή Τύπου η νυν υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είπε: «Εγώ προσωπικά προσπαθούσα σε έναν χώρο πολύ ανταγωνιστικό να συγκεντρώνομαι στη δουλεία και στο δημιουργικό κομμάτι της τέχνης μου. Κι έτσι, αν δεν ερχόταν ένα θύμα ή ένας αυτόπτης μάρτυρας να μοιραστεί με εμένα ένα περιστατικό, δεν στεκόμουν στις φήμες. Για πολλά χρόνια μπορώ να πω ότι προχωρούσα χωρίς να πω το ήξερα…».

Ενώ, ανέφερε: «Με τον Δημήτρη Λιγνάδη συνεργάστηκα πρόσφατα με την ιδιότητά του ως καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού θεάτρου. Θεωρώ ότι αυτό το ελάχιστο διάστημα που είχα εμπειρία μαζί του ως συνεργάτης, όχι μόνο εγώ αλλά και 30 ακόμη άξιοι συνεργάτες, δεν ήταν αρκετό για να διαμορφώσω γνώμη. Η αναφορά της κ. Μενδώνη στο όνομά μου ήταν άτυχη και έγινε για μικροπολιτικούς λόγους».

Η απόπειρα βιασμού στα 15 της

Στο τέλος της συνέντευξής της, ωστόσο, προχώρησε σε μια συγκλονιστική αποκάλυψη, αναφέροντας πως στα 15 της είχε πέσει θύμα απόπειρας βιασμού έξω από το σπίτι της.

«Καμιά γυναίκα δεν έχει ζήσει μια ζωή χωρίς παρενόχληση. Προσωπικά είχα παιδικό τραύμα από τα σχόλια που άκουγα στον δρόμο… Σε ηλικία 15 χρόνων έξω από το σπίτι μου υπήρξε απόπειρα βιασμού και σώθηκα από τα σκυλιά που άρχισαν να γαβγίζουν, όταν έβγαλα μια κραυγή. Θέλω να τονίσω πώς παρέλυσα εκείνη τη στιγμή και δεν μπόρεσα να υπερασπιστώ τον εαυτό μου. Έβγαλα μόνο μια κραυγή που άκουσαν τα σκυλιά σε μια κτηνιατρική κλινική και άρχισαν να ουρλιάζουν, με αποτέλεσμα να φοβηθεί και να φύγει ο βιαστής».