Μπορεί οι σχέσεις της Εκκλησίας με την κυβέρνηση να έφτασαν στα άκρα τις τελευταίες μέρες, όταν η Ιερά Σύνοδος αρνήθηκε να τηρήσει τα μέτρα για την αποφυγή της εξάπλωσης του κοροναϊού, ωστόσο το κλίμα στην κατ’ ιδίαν συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας των νέων βουλευτών, δεν ήταν συγκρουσιακό.

Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις πληροφορίες που δίνει στη δημοσιότητα το Μέγαρο Μαξίμου. Ωστόσο, οι δυο πλευρές δείχνουν να εμμένουν στις θέσεις τους και αυτό είναι κάτι που φάνηκε και στη νέα εγκύκλιο του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος μπορεί να κάνει ένα βήμα πίσω όσον αφορά τον αγιασμό των υδάτων, ωστόσο οι ναοί δεν πρόκειται να παραμείνουν κλειστοί, για τη γιορτή των Θεοφανίων, ενώ οι πιστοί θα επιτρέπεται να πάνε, όπως ίσχυε και κατά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλοι μονόλογοι Εκκλησίας – κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που προκύπτει από το περιβάλλον του πρωθυπουργού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε την Εκκλησία να τηρήσει τους νόμους και για μια ακόμα φορά, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα της πανδημίας, να σταθεί μπροστά και να δίνει το καλό παράδειγμα στην τήρηση των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του φονικού ιού.

Ωστόσο, φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό για να πειστούν οι υπόλοιποι μητροπολίτες.

Το ερώτημα λοιπόν τώρα είναι τι θα συμβεί αύριο, αφού είναι ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να συγκρουστεί με την Εκκλησία και φυσικά να φτάσει σε σημείο να υπάρξει παρέμβαση της αστυνομίας σε ναούς ή ακόμα και να κόψει πρόστιμα σε πιστούς.

Dura lex sed lex, λέει η κυβέρνηση

Από την πλευρά της η κυβέρνηση υπογραμμίζει ότι ο νόμος θα τηρηθεί και καλεί ξανά την Εκκλησία να συμβάλουν άπαντες στην τήρηση των μέτρων, ούτως ώστε να μην υπάρξει νέα εξάπλωση του κοροναϊού.

Βέβαια, άλλα είναι τα μέτρα της Ιεράς Συνόδου και άλλα τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και όλοι περιμένουν να ανυπομονησία την αυριανή μέρα…