«Ψαλίδι» στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος την οποία θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την πανδημία ετοιμάζεται να βάλει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, τη μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30%-50%.

Αυτό σημαίνει ότι ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου από το 100% του κύριου φόρου που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%. Το μέτρο προανήγγειλε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η προκαταβολή φόρου, επιτέλους, μειώνεται.

Πράγματι, είναι άδικο να καλείται κανείς να προπληρώσει φόρους με βάση τα όποια κέρδη είχε τη μία χρονιά, όταν αυτά – ειδικά φέτος – θα είναι πολύ λιγότερα». Με την κρίση του κορωνοϊού να έχει χτυπήσει 8 στις 10 επιχειρήσεις που βλέπουν δραματική μείωση στον τζίρο τους το σχέδιο που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών για την ελάφρυνση των φετινών φορολογικών βαρών των επιχειρήσεων και επαγγελματιών προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής:

1 Η μείωση στην προκαταβολή φόρου θα ισχύει μόνο για επιχειρήσεις, επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που έχουν υποστεί οικονομικές ζημιές από το lockdown είτε λόγω πλήρους αναστολής της λειτουργίας τους είτε εξαιτίας της απότομης συρρίκνωσης του τζίρου τους.

2 Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο. Δηλαδή δεν θα διαμορφώνεται ανάλογα με το ποσοστό μείωσης των ακαθάριστων εσόδων των επιχειρήσεων. Ολες οι επιχειρήσεις και όλοι οι επαγγελματίες με μείωση τζίρου πάνω από ένα ποσοστό θα κερδίζουν την ίδια έκπτωση στην προκαταβολή φόρου.

3 Το κούρεμα στην προκαταβολή φόρου εξετάζεται να είναι της τάξεως του 30%-50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων αποτελεί το «κλειδί» με το οποίο θα κλειδώσει η μείωση του συντελεστή της προκαταβολής φόρου εισοδήματος την οποία θα δουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στα εκκαθαριστικά σημειώματα των εφετινών φορολογικών δηλώσεων. Τα στοιχεία του ΦΠΑ για τον Μάιο αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο, καθώς από τις αρχές του μήνα οι επιχειρήσεις άρχισαν σταδιακά να ανεβάζουν ρολά μετά το lockdown, ενώ στις παραμέτρους που θα συνυπολογιστούν θα είναι και η συνολική πτώση του τζίρου στο «μαύρο» τρίμηνο της πανδημίας Μαρτίου – Μαΐου.

Η εικόνα πάντως αναμένεται να ξεκαθαρίσει τον Ιούλιο με τις δηλώσεις ΦΠΑ που θα υποβάλουν οι επιχειρήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θεόδωρος Σκυλακάκης ξεκαθάρισε  ότι η μείωση της προκαταβολής φόρου δεν θα αγγίζει όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή δεν θα είναι δηλαδή οριζόντια, αλλά θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την υγειονομική κρίση και έχουν μείωση τζίρου.

Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους και όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογουμένους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020, το οποίο σημαδεύεται από βαθιά ύφεση.

Σημειώνεται ότι ως προκαταβολή φόρου βεβαιώνεται το ποσό ίσο με 100% του φόρου που προκύπτει μόνο από την άσκηση επιχειρηματικής και αγροτικής δραστηριότητας καθώς και τυχόν διαφοράς τεκμηρίων, αφού αφαιρεθούν τυχόν παρακρατηθέντες και προκατεληφθέντες φόροι. Εξαιρετικά για όσους υποβάλλουν δήλωση με εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για πρώτη φορά η προκαταβολή ισούται με το 50%. Για τον υπολογισμό της προκαταβολής δεν λαμβάνονται υπόψη οι φόροι των εισοδημάτων που προκύπτουν από άλλες πηγές, ενώ για όποιον υποβάλλει δήλωση για πρώτη φορά το ποσό της προκαταβολής περιορίζεται στο μισό.