Με μια προκλητική ανακοίνωση και στο γνωστό παραληρηματικό ύφος που χρησιμοποιεί η Αγκυρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, επιτέθηκε στην Ελλάδα γιατί… τόλμησε να τιμήσει τους νεκρούς της Γενοκτονίας των Ποντίων.

Παραβλέποντας για ακόμη μια χρονιά τους περισσότερους από 350 χιλιάδες νεκρούς, η τουρκική πλευρά κατηγορεί, με ιταμό τρόπο, την ελληνική πλευρά για θηριωδίες του στρατού στην Ανατολία.

Χωρίς να αναφέρει ούτε μία λέξη για τη σφαγή του ποντιακού ελληνισμού, και τον ξεριζωμό που ακολούθησε και φυσικά χωρίς να ζητήσει συγγνώμη ή να αναφερθεί έστω και λίγο για ένα ιστορικό γεγονός αναγνωρισμένο από όλο τον κόσμο, το τουρκικό ΥΠΕΞ εξέδωσε μια ανακοίνωση που βάζει περισσότερο λάδι στη φωτιά των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως «η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 δεν αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και μία ημέρα γιορτής μόνο για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό».

Αντιστρέφει δηλαδή μια γενοκτονία, μια σφαγή 350 χιλιάδων ανθρώπων και τη μετατρέπει σε… ημέρα ανεξαρτησίας.

«Μια τέτοια μέρα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «οι αβάσιμες και γεμάτες παραλήρημα δηλώσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου και των αρχών της Ελλάδας με το πρόσχημα της επετείου της 19ης Μαΐου 1919 δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

Μιλά για ελληνικές… σφαγές

Προκλητικοί είναι και οι ισχυρισμοί της για ελληνικές σφαγές λέγοντας πως «μετά το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η Κωνσταντινούπολη ήταν η μόνη κατεχόμενη πρωτεύουσα και ο ελληνικός στρατός εισέβαλε στο Σμύρνη στις 15 Μαΐου 1919 κι αυτή η οδυνηρή εισβολή μετατράπηκε σε μια καλά σχεδιασμένη και επαίσχυντη κατοχή χωρίς καμία αιτιολογία. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικτές διαστάσεις από τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν πέντε μήνες μετά την εισβολή ήταν αρκετά σοβαρές για να απαιτηθεί από τους Συμμάχους να ιδρυθεί μια διερευνητική επιτροπή».

«Η ελληνική ηγεσία», σημειώνει το τουρκικό ΥΠΕΞ, «η οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την ιστορία της, δεν θα πρέπει να ξεχνά τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμαχικών χωρών και τα γεγονότα στα οποία βασίζεται το άρθρο για εγκλήματα πολέμου της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της συνθήκης Ειρήνης της Λωζάνης όριζε ότι τα όσα διέπραξε ο ελληνικός στρατός, όταν κατέλαβε την Ανατολία, ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου».

Και τονίζει: «Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, το 1934, υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο σήμερα αποδεικνύεται ότι ανεύθυνοι πολιτικοί και ριζοσπαστικοί κύκλοι προσπαθούν να αναγνώσουν την ιστορία αντίστροφα».

Η ανακοίνωση καταλήγει με σύσταση προς την Ελλάδα να διαβάσει σωστά τις αλλαγές που έχουν συντελεστεί στον κόσμο.

Την ίδια στιγμή δηλαδή που αμφισβητεί τη Γενοκτονία των Ποντίων καταλήγει με το να ζητά και… φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα.

«Επιμένοντας στις εκκλήσεις μας για επίλυση των προβλημάτων στις διμερείς μας σχέσεις μέσω του διαλόγου, η Ελλάδα θα πρέπει, στο χέρι φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν να προχωρήσει σε μία σωστή ανάγνωση της αλλαγής που έχει επέλθει στον κόσμο», καταλήγει η ανακοίνωση.