H Αlter Ego αποχώρησε, όπως είναι γνωστό, από τη διεκδίκηση της Forthnet στο παρά πέντε της υπογραφής της συμφωνίας μετά τις τρικλοποδιές που έβαλε η Alpha Bank όσον αφορά την παροχή ρευστότητας, αρνούμενη να αποδεσμεύσει λογαριασμούς εισπράξεων μεγάλων πελατών της Forthnet. Tα παράδοξα όμως στον διαγωνισμό πώλησης της πολύπαθης εταιρείας τηλεπικοινωνιών συνεχίζονται.

Μετά την αποχώρηση της Alter Ego, ο σύμβουλος πώλησης της Forthnet, η Nomura, που έχει εντολή από τις πιστώτριες τράπεζες της Forthnet (Eθνική, Alpha, Πειραιώς, Αττικής) να βρει επενδυτή κάλεσε το αγγλικό private equity fund της Duet σε διαπραγματεύσεις. Η Duet διεκδικούσε τη Forthnet εδώ και οκτώ μήνες, είχε διαμορφώσει άποψη για την εταιρεία αλλά η Alter Ego είχε αποκτήσει προβάδισμα, για αυτό και είχε εισέλθει στη διαδικασία αποκλειστικών διαπραγματεύσεων με τη Nomura. Ετσι, μετά την αποχώρηση της Alter Ego η Duet φάνταζε ως το ακλόνητο φαβορί για να αποκτήσει τα δάνεια της Forthnet και να αναλάβει την εξυγίανσή της.

Προσέφερε σχεδόν τα ίδια χρήματα με την Alter Ego (περίπου 41 εκατ. ευρώ) για να αγοράσει τα δάνεια των 300 εκατ. ευρώ και επιπλέον άφηνε το 36% της Forthnet που κατέχουν σήμερα οι τράπεζες στις ίδιες ώστε να επωφεληθούν στο μέλλον από το recovery της εταιρείας. Ξαφνικά κάνει την εμφάνισή του το αγγλικό fund της BC Partners και μέσω της θυγατρικής του εταιρείας τηλεπικοινωνιών United Group δηλώνει το «παρών» στη διεκδίκηση της Forthnet. Η Νomura δέχτηκε τη συμμετοχή της United για να εντείνει τον ανταγωνισμό και να πετύχει την καλύτερη προσφορά για τους εντολείς της, αν και παράγοντες της αγοράς εγείρουν ενστάσεις για αυτή την πρακτική, αφού δεν δημιουργεί συνθήκες αξιοπιστίας, καθώς όποτε εμφανίζεται ένας νέος διεκδικητής, θα εκκινεί από την αρχή ο διαγωνισμός και θα υπάρχει μια αέναη διαπραγμάτευση.

Τα παράδοξα

Οπως και να έχει, η United Group υπέβαλε προσφορά – στον μίνι διαγωνισμό συμμετείχε και ο όμιλος Antenna, αλλά με μη ανταγωνιστική πρόταση – και μάλιστα αξιολογήθηκε από τη Νοmura ως καλύτερη από αυτήν της Duet, με αποτέλεσμα να κληθεί η United για αποκλειστικές διαπραγματεύσεις. Και εδώ αρχίζουν τα παράδοξα.

H πρόταση της United ανέρχεται σε 42 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1 εκατ. ευρώ παραπάνω από της Duet. Εχει όμως δύο σημαντικές διαφορές σε σχέση με αυτή της Duet που αν ισχύσουν, ζημιώνουν τις πιστώτριες τράπεζες: Πρώτον, μέσα στο τίμημα των 42 εκατ. περιλαμβάνεται και το 36% των μετοχών που ελέγχουν οι τράπεζες στη Fothnet, η τρέχουσα αποτίμηση του οποίου ανέρχεται στα 22 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες έχουν απομειώσει στα βιβλία τους σημαντικά τη συμμετοχή τους στη Forthnet, αλλά σίγουρα δεν θα τους ήταν «βάρος» να διατηρήσουν ένα περιουσιακό στοιχείο που μπορεί στο μέλλον να τους αποδώσει έσοδα.

Η δεύτερη και πιο σημαντική διαφορά είναι πως αν έπαιρνε τη Forthnet η Duet η συναλλαγή θα υπόκειτο στις εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές αλλά η καθυστέρηση θα ήταν διαχειρίσιμη. Στην περίπτωση όμως της United Group η καθυστέρηση για τις τελικές υπογραφές θα είναι σημαντική, και αυτό γιατί θα απαιτηθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ανταγωνισμού, αφού η United Group διατηρεί τον έλεγχο τηλεπικοινωνιακών εταιρειών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα σε Κροατία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Βοσνία, Μαυροβούνιο και Βόρεια Μακεδονία. Πρόκειται τουλάχιστον για ένα διάστημα 6 μηνών στο οποίο η Forthnet θα χρειαστεί κεφάλαια κίνησης. Η United, σύμφωνα με πληροφορίες, δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία αυτό το διάστημα αλλά με senior δάνεια. Το σημαίνει αυτό; Οτι αν η DG Comp δεν εγκρίνει τη συναλλαγή, η United Group θα απαιτήσει πίσω τα λεφτά της και η Forthnet, δηλαδή οι τράπεζες, καθώς η εταιρεία γράφει ζημιές, θα πρέπει να της τα επιστρέψουν διευρύνοντας τη δανειακή έκθεσή τους στην εταιρεία.

Ενστάσεις

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Duet έχει αποστείλει επιστολή στη Nomura που θέτει τις παραπάνω ενστάσεις και ούτε λίγο ούτε πολύ την κατηγορεί ότι «αλληθωρίζει» προς την πλευρά της United Group και την BC Parrtners. Μάλιστα ζητεί να της κατατεθεί όλη η αλληλογραφία που έχει ανταλλάξει η Nomura με τους διεκδικητές και αναφέρει πως επιφυλάσσεται για κάθε νόμιμο δικαίωμά της.

H συνέχεια αναμένεται με ενδιαφέρον, αλλά στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί η υποκριτική στάση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και μέρος του ηλεκτρονικού και έντυπου Τύπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει επερώτηση στη Βουλή όταν η Alter Ego ήταν ένα βήμα από την απόκτηση της Forthnet υποστηρίζοντας πως με 41 εκατ. ευρώ τίμημα χαρίζονται στον ιδιοκτήτη της Alter Ego κ. Ευάγγελο Μαρινάκη 300 εκατ. ευρώ δάνεια. Τώρα που και οι δύο διεκδικητές (Duet και United) προσφέρουν τα ίδια λεφτά, δεν υπάρχει καμία αντίδραση αποδεικνύοντας ότι η σπουδή τους δεν ήταν για την τύχη της εταιρείας, αλλά για να μην πάρει τη Forthnet ο Ευάγγελος Μαρινάκης.