Ένα σκληρό παζάρι βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Η συζήτηση για την πρώτη κατοικία αφορά την παράταση της προστασίας της, που λήγει στις 30 Απριλίου, μέχρι και το τέλος του χρόνου.

Οι θεσμοί επιμένουν στην σκληρή στάση τους απέναντι στην παράταση του ισχύοντος πλαισίου της πρώτης κατοικίας υποστηρίζοντας ότι με τέτοιου είδους πρακτικές πλήττεται η κουλτούρα πληρωμών ενώ δεν επιτυγχάνεται ο στόχος μειώσεως των «κόκκινων» δανείων.

Συζητάνε για παράταση 2-4 μηνών και μάλιστα μόνο για όσους αποδεδειγμένα πλήττονται από τον κοροναϊό.

Παράλληλα επιμένουν στη θέση, σύμφωνα με την οποία το νέο πτωχευτικό πλαίσιο που θα αντικαταστήσει το σημερινό πλαίσιο πρέπει να έχει ψηφιστεί 1,5 μήνα μετά τη λήξη του συναγερμού για την πανδημία.

Επιδότηση στεγαστικών

Το οικονομικό επιτελείο θα ζητήσει από τους θεσμούς να προχωρήσει στην θεσμοθέτηση πλαισίου που θα αφορά στην κρατική επιδότηση και των στεγαστικών δανείων που αφορούν σε πρώτη κατοικία.

Σε σχέση με την επιδότηση δόσεων για την αποπληρωμή δανείων που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, είναι κάτι που εξετάζεται από το επιτελείο της κυβέρνησης να συνεχιστεί. Σημειώνεται πως η ρύθμιση των δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία μέσω του ν. 4605/2019 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δυνατότητα κρατικής επιδότησης των μηνιαίων δόσεων κατά 20%-50%.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος αν οι θεσμοί δεχτούν την επιδότηση, χωρίς αυτή να συνοδεύεται από προστασία (που είναι και το πιθανότερο) τότε θα ανοίξει μία άλλη συζήτηση περί κριτηρίων με σκοπό να διεκδικηθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερη περίμετρος ένταξης. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως ένα από τα βασικά κριτήρια έναρξης στο νόμο είναι (επί της παρούσης) οι οφειλές να βρίσκονται σε καθυστέρηση τουλάχιστον 90 ημερών κατά την 31η Δεκεμβρίου του 2018. Αυτό θα αιτηθούν τα στελέχη της κυβέρνησης να αλλάξει.

Ταυτόχρονα, αξίζει να σημειωθεί πως το παρόν πλαίσιο προστασίας αφορά σε 150.000 δυνητικούς δικαιούχους, τη στιγμή που οι πολίτες που έχουν πληγεί από τον κοροναϊό υπολογίζονται σε περισσότερους από 1,7 εκατ.

Ο νέος πτωχευτικός κώδικας

Οι αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών έχουν προχωρήσει αρκετά τη σύνταξη του νέου πτωχευτικού υπό την επίβλεψη των νομικών του Μεγάρου Μαξίμου, οι τράπεζες έκαναν τις παρατηρήσεις τους, το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ετοιμάσει το σχετικό υλικό και απομένει η συμφωνία επί των κειμένων με τους επικεφαλής των Θεσμών.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες άξονας του νέου πτωχευτικού κώδικα θα είναι οι ταχύτατες διαδικασίες πτώχευσης τόσο για επιχειρήσεις όσο και για ιδιώτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να απαλλαγούν από τα χρέη τους, αφού προηγουμένως ρευστοποιηθεί το σύνολο της περιουσίας τους.