Η σορός ενός άνδρα παρελήφθη πριν από λίγη ώρα από την ιδιωτική κλινική Ταξιάρχαι, στο Περιστέρι, στην οποία σήμανε συναγερμός σήμερα μετά την εύρεση 28 κρουσμάτων κοροναϊού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, πρόκειται για έναν 76χρονο ασθενή της κλινικής, ο οποίος βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό, μεταφέρθηκε στον Ερυθρό Σταυρό, όπου και κατέληξε.

Λίγο νωρίτερα ένας ηλικιωμένος από την κλινική κατέληξε. Ο άτυχος άνδρας είχε βρεθεί θετικός στον ιό και μένει να διερευνηθούν τα αίτια θανάτου του.

Εισαγγελική έρευνα για κακουργήματα στις δύο κλινικές

Σε τροχιά αναζήτησης κακουργημάτων κινείται ο εισαγγελέας για τους υπευθύνους των δύο ιδιωτικών κλινικών σε Περιστέρι και Γλυφάδα. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Αθηνών, Βαγγέλης Ιωαννίδης, διέταξε κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση για να αναζητηθούν ενδεχόμενες κακουργηματικές ποινικές ευθύνες των υπευθύνων των δύο κλινικών όπου ασθενείς και υπάλληλοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Στο πλαίσιο της έρευνας θα αναζητηθεί εάν υπήρξε παραβίαση των μέτρων πρόληψης για την διάδοση ασθενειών που προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα, που διώκεται σε βαθμό κακουργήματος.

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης οι δύο έρευνες θα διενεργηθούν από εισαγγελικό λειτουργό.

Σε καραντίνα η κλινική – 28 κρούσματα

Σημειώνεται στην κλινική στο Περιστέρι, η ιχνηλάτηση ασθενούς θετικού στον κοροναϊό αποκάλυψε 28 ακόμη κρούσματα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, με βάση τα δείγματα που είχαμε πάρει εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κοροναϊού στο Περιστέρι.

Από τα 28, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, τα 11 εργαζομένους, ενώ τα τέσσερα είναι τα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ η κλινική τέθηκε ήδη σε καραντίνα. Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα από 45 ακόμη δείγματα που ελήφθησαν και όλες οι απαραίτητες κινήσεις είναι σε εξέλιξη.

Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση των υπευθύνων και έστειλε αυστηρό μήνυμα στις δομές υγείας που δεν τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. «Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκόντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν επιτρέπονται» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε λόγο σε αυστηρό τόνο για «απρόσεχτη συμπεριφορά των λίγων» και μάλιστα σε υγειονομικές δομές, που θέτουν σε κίνδυνο, όπως είπε, τους πολλούς.

Συναγερμός και σε δομή Υγείας στα νότια προάστια

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε δεύτερη περίπτωση δομής υγείας, αυτή τη φορά στα νότια προάστια. Όπως είπε, την Τετάρτη βρέθηκε ένα κρούσμα σε δομή υγείας το οποίο και κατέληξε.

Έγινε έλεγχος σε 130 εργαζομένους εκ των οποίων ως τώρα τα 92 αρνητικά. Σήμερα θα γίνει έλεγχος και στους τρόφιμους, σημείωσε.

Οργή Χαρδαλιά για τους υπεύθυνους της κλινικής στο Περιστέρι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν εξοργισμένος με τους υπεύθυνους της κλινικής στα δυτικά προάστια.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πήγε με τον Σωτήρη Τσιόδρα στην κλινική και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν εκτός εαυτού, καθώς διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκαν βασικές οδηγίες υγιεινής με αποτέλεσμα αυτό το σημερινό πισωγύρισμα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δημιουργήθηκε μέχρι και… θερμό επεισόδιο με τους αρμόδιους.

Οι φωνές του υφυπουργού ακούγονταν από πολύ μακριά, καθώς επέρριψε ευθύνες στους αρμόδιους της κλινικής.

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα κρούσματα στην κλινική καταγράφηκαν έπειτα από ιχνηλάτηση που πραγματοποιήθηκε σε ασθενή θετικό στον ιό, ο οποίος είχε πάει για αιμοκάθαρση την προηγούμενη εβδομάδα στην εν λόγω κλινική, παρουσίασε όμως πυρετό με αποτέλεσμα να νοσηλευτεί.

Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο αναφοράς, έγινε το τεστ και βγήκε θετικός στον κοροναϊό, ενώ ακολούθησε η ιχνηλάτηση των επαφών του.