Βολές κατά του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Χαρδαλιά εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχετικά με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να δώσει μία λύση στο θέμα των εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Λονδίνο, ειδικά σε όσους είναι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και διατρέχουν κίνδυνο, είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο».

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε μάλιστα, τον κ. Χαρδαλιά «να ανακαλέσει τις χθεσινές απαράδεκτες δηλώσεις που έκανε για αυτούς τους ανθρώπους».

Επαναπατρισμός για ειδικούς λόγους

Για επιστροφές ατόμων από το εξωτερικό που έχουν πολύ ειδικούς λόγους έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, το Σάββατο, τονίζοντας πως «δεν κάνουμε γενικό επαναπατρισμό. γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας».

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς υποστήριξε πως η διαδικασία επαναταπτρισμού αφορά τους ανθρώπους που έχουν «πολύ ειδικούς λόγους» να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

«Όσο κι αν φωνάζουν κάποιοι, αν δεν έχουν σοβαρό λόγο πρέπει να μείνουν εκεί. Ιδίως εκείνοι που δεν συνεργάζονται με τη πρεσβεία επικαλούμενοι δήθεν προσωπικά δεδομένα. Η έμφασή μας είναι συγκεκριμένη και ειδικά για την Αγγλία όπου πάνω από 2.000 συμπατριώτες μας έχουν αιτηθεί επαναπατρισμό» πρόσθεσε.

Στη συνέχεια, απαρίθμησε δε τους λόγους όσων δικαιούνται επαναπατρισμό. Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, θα επαναπατριστούν:

  • Όσοι χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί που ζουν (π.χ. έγκυες και χρόνια πάσχοντες).
  • Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη (π.χ. λήξη διαστήματος νόμιμης διαμονής σε χώρα του εξωτερικού)

    Όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ όπου απαιτείται μόνο το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Οριζόντια μέτρα

Στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στην ανάγκη οριζόντιων μέτρων για να καλυφθούν όλοι οι κλάδοι της οικονομίας.

«Δυστυχώς βλέπουμε αποσπασματική αντιμετώπιση από την πλευρά της κυβέρνησης, με διαδοχικές αλλαγές στον σχεδιασμό και με ανεπαρκή ενίσχυση των 800 ευρώ, κάτω από τον βασικό μισθό», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα διαβίωσης των πολιτών χρειάζονται δραστικά μέτρα. Χρειάζεται να πέσει χρήμα στην οικονομία για να στηριχθούν οι πολίτες.

Η πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ κοστίζει 970 εκατομμμύρια ευρώ τον μήνα. Η πρόταση της κυβέρνησης κόστιζε 640 εκατ. ευρώ και άλλα 140 εκατ. ευρώ για τους επιστήμονες.

Χρήση του «μαξιλαριού»

Υπάρχει το μαξιλάρι ασφαλείας που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, συνεπώς υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο για δραστικά μέτρα.

Η κρίση ήρθε για να μείνει και δεν λύνεται με πυροσβεστικά μέτρα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρίτσης.