Δύο βρέφη που βρέθηκαν θετικά στον ιό τις τελευταίες μέρες, είναι η απόδειξη ότι ο κοροναϊός δεν κάνει διακρίσεις και «χτυπά» και τα παιδιά.

Νεογέννητα, νήπια και έφηβοι έχουν νοσήσει και στην χώρα μας από τον Covιd-19 τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και φαίνεται να νοσούν ελαφριά, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή καθώς νεογνά και παιδιά με επικείμενα νοσήματα είναι ιδιαιτέρως ευάλωτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, έως την Τετάρτη 25 Μαρτίου είχαν καταγραφεί 12 κρούσματα σε παιδιά έως 5 ετών, ενώ θετικά στον ιό βρέθηκαν και άλλα 16, ηλικίας έως 17 ετών. Συνολικά δηλαδή νόσησαν 28 παιδιά, που αντιστοιχεί στο 3,6 % επί του συνόλου.

Όμως, ο αριθμός είναι μικρός γιατί πολλά παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος.

Απειλή για τη διασπορά του ιού

Τα παιδιά που είναι ασυμπτωματικά ή νοσούν ελαφριά αποτελούν απειλή για διασπορά του ιού.

Οι ειδικοί εκφράζουν φόβους για τα παιδιά που δεν έμειναν μέσα μετά το κλείσιμο των σχολείων και ίσως αποτελούν «κρυφές» εστίες διασποράς.

Χαρακτηριστική η περίπτωση 12χρονου με ήπια συμπτώματα, που ενώ έκλεισαν τα σχολεία ταξίδεψε στο εξωτερικό και εμφάνισε συμπτώματα λίγες μέρες μετά την επιστροφή του. Έως ότου βρεθεί θετικό είχε επισκεφθεί τρία παιδιατρικά ιατρεία.

Για το λόγο αυτό οι ειδικοί προτρέπουν στους γονείς να αναβάλουν για λίγες εβδομάδες τον εμβολιασμό των παιδιών τους.

Η παραμονή στο σπίτι είναι ο μόνος τρόπος τόσο για να προστατευθούν τα παιδιά από τον ιό, όσο και για να μην τον διασπείρουν στον υπόλοιπο πληθυσμό.