Η ανθρωπότητα πλήττεται από μια παγκόσμια ύφεση τόσο σε επίπεδο οικονομίας, όσο δυστυχώς και σε επίπεδο υγείας. Τα κράτη, κάθε ένα ξεχωριστά, παίρνουν νέα μέτρα για να μπορέσουν να αντέξουν τα συστήματα υγείας.

Νέοι νεκροί και νέα κρούσματα σε παγκόσμια κλίμακα

Τα κρούσματα του ιού ανέρχονται συνολικά σε παγκόσμιο επίπεδο στα 197.223. Σύντομα αναμένεται όπως όλα δείχνουν να ξεπεραστεί το «φράγμα» των 200.000 κρουσμάτων. Παράλληλα τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν εντός μιας μέρας ήταν πάνω από 14.770.

Οι νεκροί αυξάνονται σε ημερήσια βάση κατά πολλές εκατοντάδες. Σήμερα μόλις οι νέοι θάνατοι ξεπέρασαν παγκοσμίως τους 800 και συνολικά αγγίζουν τους 7.950 με τάση αύξησης και με αποτέλεσμα να ξεπεραστεί και το «φράγμα» των 8.000.

Παρά τα νέα μέτρα που έχουν πάρει αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς και άλλα κράτη όπως το Ιράν όπου είχε 135 νεκρούς και 1.178 νέες περιπτώσεις θετικές στον ιό, το κέντρο της έξαρσης βρίσκεται ήδη στην Ευρώπη.

Στο «μάτι του κυκλώνα» η Ευρώπη

Από τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα που αναφέρθηκαν παγκοσμίως, όπως επίσης και από τους εκατοντάδες επιπλέον θανάτους, η Ευρώπη συνιστά το κύριο «κέντρο» της πανδημίας, με τα περισσότερα κρούσματα και θανάτους να καταγράφονται εντός της.

Αν εξαιρέσουμε τα εξίσου πολλά κρούσματα και θύματα στο Ιράν, η Ιταλία είχε ξανά πολλούς νεκρούς και πολλά νέα κρούσματα. Οι νεκροί μέσα σε μία ημέρα ξεπέρασαν τους 300 για τρίτη συνεχόμενη μέρα. Πιο συγκεκριμένα:

Η Ιταλία είχε 345 επιπλέον θανάτους και  3.526 νέα κρούσματα.

Η Ισπανία είχε 191 νέους θανάτους και 1.806 νέα κρούσματα.

Η Γαλλία 27 νέους θανάτους και 1.097 νέα κρούσματα.

Το Ηνωμένο Βασίλειο 16 νέους θανάτους και 407 νέα κρούσματα.

Η Γερμανία 7 νέους θανάτους και 2.087 επιπλέον περιπτώσεις θετικές στον COVID-19.

Επιπλέον μέτρα

Σήμερα αποφασίστηκε να κλείσουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαικής Ένωσης για 30 ημέρες. Οι τουρίστες και εκείνοι που έχουν «παγιδευτεί» σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Γερμανία, αλλά και εκτός Ευρώπης όπως η Τυνησία, θα επιστρέψουν κανονικά περνώντας τα σύνορα και υπό τον έλεγχο των αρμόδιων υπηρεσεών.

Γιατί τόσοι νεκροί στην Ιταλία;

Το ερώτημα αυτό απαντάται με μια σχετικά σύντομη απάντηση. Το περισσότερο ποσοστό των νοσούντων, είναι άνθρωποι ηλικιωμένοι και έχουν και ορισμένα υποκείμενα προβλήματα υγείας. Αυτό σε συνδυασμό με τα χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά και με την «υπερ-φόρτωση» των νοσοκομειακών μονάδων, προξενεί σοβαρά προβλήματα και η θνησιμότητα ανεβαίνει ραγδαία.

Για αυτό είναι σημαντικότατη και η καθυστέρηση της μετάδοσης του COVID-19. Διότι έτσι θα μπορέσουν να ανταποκριθούν καλύτερα οι νοσοκομειακές μονάδες.

Πηγή: worldometers.info