Με αυξήσεις έως 252 ευρω τον μήνα και αναδρομικά έως 2.268 ευρώ σε συντάξεις αλλά και με ανατροπές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, ψηφίζεται την Πέμπτη από τη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης έδωσε προχθές στη δημοσιότητα αναλυτικούς πίνακες και παραδείγματα για τις αυξήσεις που επέρχονται στις συντάξεις καθώς και για το νέο σύστημα εισφορών των μη μισθωτών.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας «με τον νέο ασφαλιστικό νόμο τα οφέλη για τους παλιούς και τους νέους συνταξιούχους που έχουν 30 ασφαλιστικά χρόνια και άνω είναι σημαντικά περισσότερα, ενώ με το νέο σύστημα εισφορών η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών θα είναι ωφελημένη καθώς συνδυαστικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις θα αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημά της».

Τι θα ισχύει πλέον

Οι αλλαγές σε συντάξεις και εισφορές επαγγελματιών είναι οι εξής:

1. Περίπου 1 εκατ. συνταξιούχοι τον Ιούνιο θα δουν αυξήσεις στην τσέπη τους ή αυξήσεις λογιστικές στα χαρτιά, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων, με βάση τα βελτιωμένα ποσοστά αναπλήρωσης που προβλέπει το νέο ασφαλιστικό (συντάξιμα έτη άνω των 30).

Τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας δείχνουν ότι μέχρι 252 ευρώ τον μήνα μπορούν να κερδίσουν οι σημερινοί συνταξιούχοι αλλά και οι μελλοντικοί από την αύξηση που προκύπτει στις κύριες συντάξεις από τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Οι αλλαγές έρχονται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 και καταλαμβάνουν όλες τις συντάξεις, παλαιές και νέες, πριν και μετά τον νόμο Κατρούγκαλου, όπως και μετά τον νέο νόμο. Επισημαίνεται ότι όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου και έχουν στην κύρια σύνταξή τους αρνητική προσωπική διαφορά ή πολύ μικρή θετική προσωπική διαφορά θα λάβουν αυξήσεις, οι οποίες όμως θα δοθούν σε 5 δόσεις (από φέτος έως το 2024). Και βέβαια, όλοι οι υπόλοιποι παλαιοί συνταξιούχοι, που έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και προσωπική διαφορά, θα δουν την προσωπική τους διαφορά να μειώνεται και τις μελλοντικές αυξήσεις συντάξεων να έρχονται πιο κοντά.

Παράλληλα έρχονται εφάπαξ αναδρομικές αυξήσεις εννέα μηνών, από 1η Οκτωβρίου 2019, έως 1.800 ευρώ και μηνιαίες αυξήσεις έως 48%, για 251.728 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Αφορά όσους είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ το καλοκαίρι του 2016.

2. Εισάγεται νέο σύστημα ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες – αυτοαπασχολούμενους και αγρότες με 6+1 επίπεδα ασφάλισης. Προβλέπονται ως κατώτερη μηνιαία ασφαλιστική εισφορά τα 210 ευρώ και ως ανώτερη τα 566 ευρώ τον μήνα. Η επιλογή του επιπέδου των εισφορών θα καθορίζει και το επίπεδο της μελλοντικής σύνταξης. Η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών θα γίνει για μία και μοναδική φορά, μέχρι τις 12 Μαρτίου. Διευκρινίζεται ότι:

– Ο νόμος θα έχει αναφορά από την 1η του 2020 με τις νέες εισφορές.

– Η καταβολή των εισφορών θα γίνεται μέχρι τις 12 Μαρτίου, για πρώτη φορά.

– Η πλατφόρμα του e – ΕΦΚΑ θα ανοίξει την Παρασκευή.

Από τους αναλυτικούς πίνακες που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ότι από 130 ευρώ μέχρι 5.001 ετησίως μπορούν να κερδίσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία που θα επιλέξουν μέχρι τις 20 Μαρτίου εφόσον συνυπολογισθεί και η μείωση της φορολογίας. Κατά τον ίδιο τρόπο όφελος θα έχουν και οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι κάτω της 5ετίας από 398 ευρώ μέχρι 2.493 ευρώ ετησίως.

Για παράδειγμα κάποιος που έχει σήμερα ετήσιο εισόδημα 27.532 ευρώ και επιλέξει να πληρώνει τον μήνα για ασφαλιστικές εισφορές 252 ευρώ, συνολικά στον χρόνο 3.019 ευρώ με αφαίρεση του φόρου το καθαρό εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία θα διαμορφωθεί στα 20.150 ευρώ σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλο που του έμενε 16.983 ευρώ, άρα ο εν λόγω ασφαλισμένος έχει όφελος 3.166 ευρώ τον χρόνο.

Για έναν αυτοαπασχολούμενο κάτω της 5ετίας που έχει εισόδημα 9.000 ευρώ τον χρόνο θα πληρώνει σε εισφορές 1.512 ευρώ ετησίως (126Χ12) και με την αφαίρεση των φόρων το καθαρό εισόδημά του θα διαμορφωθεί στα 6.814 ευρώ σε αντίθεση με τον νόμο Κατρούγκαλου όπου το καθαρό του εισόδημα θα ήταν 5.315. Αυτός λοιπόν ο ασφαλισμένος έχει όφελος 1.499 ευρώ.