Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας της πολιτικής που όλα τα κυβερνητικά επιτελεία γνωρίζουν: Αν οι αριθμοί ευημερούν αλλά όχι οι άνθρωποι, οι τελευταίοι συνηθίζουν να δείχνουν τη δυσαρέσκεια τους στις κάλπες – ή στις δημοσκοπήσεις. Πρόκειται για το αξίωμα που φαίνεται να ορίζει τις επόμενες κινήσεις και της παρούσας κυβέρνησης. Γιατί; Επειδή στο Μέγαρο Μαξίμου αρκετοί εκτιμούν ότι τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία αθροίζονται στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, ενέχουν έναν μεγάλο κίνδυνο, να χαθεί το momentum τους στην οικονομία – το οποίο κρίνουν ότι επιβεβαιώνεται π.χ. από το ρεκόρ του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου. Εξ ου και έχουν ήδη αποφασιστεί μια σειρά από στοχευμένες ενέργειες που θα ξαναβάλουν στην ατζέντα τα οικονομικά ζητήματα. Με απώτερο στόχο να επαναπροσεγγίσει η κυβέρνηση τη μερίδα του εκλογικού σώματος που την ανέδειξε, τη μεσαία τάξη.

Στις αναλύσεις που γίνονται στην πρωθυπουργική έδρα, βέβαια, δεν διαβάζεται μόνο το Μεταναστευτικό και η έκρυθμη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου ως το πιθανό σημείο καμπής. Στην εξίσωση προσθέτουν και μια κρίση την οποία δεν είχαν υπολογίσει, αυτήν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας της διαρκώς κλιμακούμενης προκλητικότητας της Αγκυρας. Την επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες μονοπωλεί είτε το ένα είτε το άλλο θέμα, με αποτέλεσμα πολλές από τις οικονομικού χαρακτήρα πρωτοβουλίες που σχεδιάζει η κυβέρνηση να περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Φοροελαφρύνσεις 1,8 δισ.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ήδη αποφασιστεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής στρατηγικής για την περίοδο 2021 – 2024 να προβλέπονται φοροελαφρύνσεις της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ που θα αφορούν τους μισθωτούς της μεσαίας τάξης, προκειμένου η κυβέρνηση να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη τους. Και να επαναφέρει τον δημόσιο διάλογο στο πεδίο της οικονομίας – πεδίο που θεωρεί προνομιακό.

Προϋπόθεση φυσικά για την υλοποίηση του προαναφερθέντος σχεδίου φοροελαφρύνσεων είναι η επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους για τα μείωση των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων. Το ποσό θα δοθεί για τη χρηματοδότηση της πλήρους κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης – μέτρο που υπολογίζεται ότι απαιτεί γύρω στα 1,16 δισ. ευρώ – και για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο ακόμη ποσοστιαίες μονάδες του χρόνου.

Η κυβέρνηση, επομένως, θα αποπειραθεί – λένε οι γνωρίζοντες – να εκπέμπει το μήνυμα της αποφασιστικότητας στη διαχείριση της καθημερινότητας, ενώ ταυτόχρονα θα αναδεικνύει όλες τις θετικές ειδήσεις και πρωτοβουλίες στον οικονομικό τομέα.

Επενδύσεις και ανάπτυξη

Η εβδομάδα που πέρασε ίσως ήταν ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί από εδώ και πέρα. Ξεκίνησε με την κυβερνητική απόφαση για επίταξη μέσω ΠΝΠ εκτάσεων και ακινήτων σε πέντε νησιά για να κατασκευαστούν εκεί ελεγχόμενες δομές φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων, η οποία παρουσιάστηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ως το πρώτο βήμα για να κλείσουν οι «άναρχες» δομές. Συνεχίστηκε, ωστόσο, με ένα πρωθυπουργικό πρόγραμμα, το οποίο υπογράμμιζε την έμφαση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να δώσει στις επενδύσεις – και την ανάπτυξη που αυτές φέρνουν.

Την Τετάρτη νωρίς το απόγευμα, π.χ., παραβρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παραλαβή των τριών πρώτων από τα 46 νέα Αirbus της «Aegean», «μιας», κατά τα λεγόμενα συνεργατών του, «από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές επενδύσεις που έχουν γίνει στη χώρα». Ο Μητσοτάκης μάλιστα έσπευσε από βήματος να τονίσει την πολιτική σημασία της παρουσίας του εκεί. «Σηματοδοτεί» είπε «την έμφαση που δίνει η κυβέρνησή μας στις επενδύσεις, καθώς σε αυτές υστερούμε ακόμη κατά 8 μονάδες του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Δηλώνει το ενδιαφέρον μας για νέες, καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας. Και υπογραμμίζει τη σημασία τέτοιων πρωτοβουλιών στην αύξηση των δημοσίων εσόδων και την τόνωση των ασφαλιστικών ταμείων».

Για τον ίδιο λόγο από κοινοβουλευτικού βήματος χθες ο Πρωθυπουργός έσπευσε να τονίσει πως ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης βρίσκεται «στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, έξι μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης». Και ανέφερε πάλι ορισμένες από τις προεκλογικές δεσμεύσεις που υλοποίησε η κυβέρνηση μέσα στο πρώτο επτάμηνο, όπως τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, το επίδομα γέννας κ.ά.

Μεταναστευτικό

Η εντολή που έχουν όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου είναι η όσο το δυνατόν γρηγορότερη επίλυση των ζητημάτων καθημερινότητας που απασχολούν τους πολίτες. Και αυτή περιλαμβάνει ακόμη και το ακανθώδες πρόβλημα του Μεταναστευτικού. Μέσα στην εβδομάδα, φέρ’ ειπείν, υπήρξε μια συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Το αντικείμενο του ραντεβού των δύο ήταν η δρομολόγηση 51 προσλήψεων ώστε να στελεχωθούν τα νέα κέντρα υγείας που θα βρίσκονται μέσα στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών – και έτσι να αποσυμφορηθούν τα νησιωτικά νοσοκομεία -, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η επάρκεια των νησιών σε φαρμακευτικό υλικό.

Παράλληλα, το νεοσύστατο υπουργείο Μετανάστευσης έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για προσλήψεις δικηγόρων μέσω των τοπικών δικηγορικών συλλόγων των νησιών. Με αυτές στοχεύει στην αύξηση του αριθμού εκείνων που μελετούν τις αιτήσεις ασύλου – άρα στην επιτάχυνση της διαδικασίας.

Ο Τζον Κένεντι συνήθιζε να λέει πως «στα κινέζικα η λέξη «κρίση» γράφεται με δύο γράμματα. Το ένα σημαίνει κίνδυνος και το άλλο σημαίνει ευκαιρία». Στο νεοδημοκρατικό Μαξίμου φαίνεται πως βλέποντας τους κινδύνους που εγκυμονεί μια κρίση μεγαλύτερη από τα όρια της ελληνικής επικράτειας, σαν τη διαχείριση του Μεταναστευτικού, προσπαθούν να μετατρέψουν μια παλαιότερη, την οικονομική – για την αντιμετώπιση της οποίας είχαν προετοιμαστεί -, σε ευκαιρία. Αλλωστε, η ευημερία των αριθμών κάποια στιγμή οδηγεί και σε εκείνη των ανθρώπων.