Μετά το ταξίδι του στη Νιόν για συνάντηση με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, και άλλα στελέχη της Ομοσπονδίας και την επικοινωνία με τη FIFA, σήμερα ήρθε η ώρα για τις κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει ο Γιώργος Γεραπετρίτης με υψηλόβαθμα στελέχη της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας.

Ο απεσταλμένος της ελληνικής κυβέρνησης και ο άνθρωπος που έχει αναλάβει να φέρει εις πέρας το ποδοσφαιρικό μνημόνιο θα έχει συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της FIFA και πρόεδρο της Αγγλικής Ομοσπονδίας, Γκρεγκ Κλαρκ, τη διευθύντρια ευρωπαϊκών ομοσπονδιών, Έμιλυ Σο, και τεχνικά κλιμάκια της FIFA.

Και στοχεύει σε άμεσο ταξίδι του προέδρου της FIFA, Τζάνι Ινφαντίνο, στη χώρα μας.

Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1 ο κ. Γεραπετρίτης είχε πει:

«Υπάρχουν πάρα πολλές προσδοκίες για το πώς θα προχωρήσουμε την επόμενη μέρα. Αυτή τη στιγμή έχει ήδη υπάρξει συμφωνία με την UEFA, στο υψηλότερο επίπεδο, ώστε να υπογραφεί ένα συνυποσχετικό μεταξύ της κυβέρνησης και της UEFA. Κατά τρόπο ώστε η UEFA να παρέχει τεχνογνωσία, με συγκεκριμένες προτάσεις, που θα αφορούν όλους τους πυλώνες του ποδοσφαίρου. Δηλαδή τα οργανωτικά του ποδοσφαίρου, το κομμάτι της βίας, τη χειραγώγησης των αγώνων. Όλα τα κομμάτια που είναι σημαντικά, συμπεριλαμβανομένης και της διαιτησίας.

Η κυβέρνηση θα δεσμευτεί μέσω του συνυποσχετικού ότι θα εντάξει μέσα στην ελληνική έννομη τάξη όλες τις προτάσεις της UEFA και επιπλέον θα υπάρχει εκπεφρασμένη βούληση της κυβέρνησης ότι σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι κανόνες η κύρωση που θα επιβάλλεται θα είναι η αποβολή των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είμαι χαρούμενος που η UEFA διέκρινε ότι για πρώτη φορά υπάρχει τόσο ισχυρή πολιτική βούληση εκ μέρους μιας κυβέρνησης, αλλά και σοβαρότητα στα πράγματα, έτσι ώστε να προχωρήσουμε χωρίς εκπτώσεις. Δυστυχώς το ελληνικό ποδόσφαιρο διολισθαίνει σοβαρά, έχει περιέλθει σε μια σχετική ανυποληψία. Τα οικονομικά του μεγέθη είναι χαμηλά, οι αθλητικές επιδόσεις επίσης είναι στην κατιούσα».

Τι θα περιλαμβάνει το μνημόνιο για το ποδόσφαιρο

Σε πρώτη φάση η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία έχει συμφωνήσει να διατυπώσει προτάσεις για το restart στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ωστόσο, αυτό δε θα γίνει με Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή σε καμία περίπτωση, με τις εκλογές το καλοκαίρι να διεξάγονται κανονικά.

Στόχος της κυβέρνησης είναι μέσα στον τρέχοντα μήνα η UEFA να έχει έρθει στην Ελλάδα για την επίσημη σύνταξη του μνημονίου με τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Το μνημόνιο θα περιλαμβάνει λεπτομέρειες για την ανασυγκρότηση του ποδοσφαίρου σε ό,τι αφορά τα οργανωτικά, τη διαιτησία, την βία και τη χειραγώγηση παιχνιδιών κ.λπ.

Και θα πρέπει να γίνει εν συνεχεία δεκτό από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τη Γενική Συνέλευσή της για να εφαρμοστεί.

Στο ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας η κυβέρνηση στοχεύει στο να επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης βαθμών έως ότου η ομάδα συμμορφωθεί με τη νομοθεσία.

Ωστόσο, η θέση της UEFA σε πρώτη φάση, μετά την συνάντηση με την ΕΠΟ, είναι ότι δεν αλλάζει η νομοθεσία μεσούσης της σεζόν και ότι θα συζητηθεί θα έχει χρονικό ορίζοντα το καλοκαίρι.

Κάτι που σημαίνει ότι ΠΑΟΚ και Ξάνθη θα δικαστούν με τον ισχύοντα κανονισμό που προβλέπει στο αθλητικό δίκαιο υποβιβασμό των ομάδων που αποδεδειγμένα εμπλέκονται σε πολυϊδιοκτησία.

Και εκεί είναι ένας δύσκολος γρίφος που καλείται να λυθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη μέσω των επαφών της με τις Διεθνείς Συνομοσπονδίες.