Πλούσιο διατροφικά το λάχανο παραπέμπει σε πολυβαταμίνη (μας τροφοδοτεί με βιταμίνες Κ και C, βήτα καροτίνη, Ω3 λιπαρά κ.ά.) και θωρακίζει τον οργανισμό με πληθώρα από αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Ακολουθεί μία συνταγή για πολίτικο λάχανο τουρσί, έναν μεζέ από τους λίγους για χειμώνα και καλοκαίρι, καθώς ο συνδυασμός άσπρου και κόκκινου λάχανου με την καυτερή πιπερίτσα και το σέλινο είναι από τους πιο ταιριαστούς, αλλά και μία δεύτερη για την πιο αγαπημένη λαχανοσαλάτα όλων, την πολίτικη λαχανοσαλάτα.

Πολίτικο λάχανο τουρσί

Υλικά

3 κιλά άσπρο λάχανο ή 2 κιλά άσπρο και 1 κιλό κόκκινο λάχανο

3 μεγάλα καρότα, σε λεπτές φέτες

4 μεγάλα κλωνάρια σέλερι, με τα φύλλα τους, ψιλοκομμένα

4 σκελίδες σκόρδο, σε λεπτά φετάκια

1-2 καυτερές πιπερίτσες φρέσκες ή ξερές, ολόκληρες (ή 1 κουταλάκι γλυκού καυτερό μπούκοβο)

2 πιπεριές Φλωρίνης, σε λεπτές λωρίδες

ελαιόλαδο

2-3 χούφτες αλάτι χοντρό

Εκτέλεση

Κόβουμε και πετάμε τα εξωτερικά φύλλα από όλα τα λάχανα. Μετά χωρίζουμε τα λάχανα στα φύλλα τους και τα κόβουμε με ένα μαχαίρι σε μέτρια κομμάτια. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε τα λάχανα, τα καρότα, το σέλερι και το σκόρδο, ρίχνουμε το αλάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά και να τα τρίβουμε με τις παλάμες μας, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα υγρά  τους. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε στην άκρη για όλο το βράδυ, για να βγουν ακόμα περισσότερα υγρά, απολύτως απαραίτητα για το τουρσί. Την επόμενη ημέρα προσθέτουμε τις πιπεριές Φλωρίνης και τις καυτερές πιπεριές, ψιλοκομμένες (ή το μπούκοβο) και ανακατεύουμε. Αποστειρώνουμε μερικά μέτρια γυάλινα βάζα και, όσο είναι ακόμα καυτά, μοιράζουμε σε αυτά το μίγμα των λαχανικών, το οποίο στύβουμε καλά με τα χέρια μας μέσα στη λεκάνη. Στα βάζα αφήνουμε απαραιτήτως ένα κενό 3-4 εκ. από το στόμιο γιατί με τη ζύμωση των λαχανικών το υγρό θα φουσκώσει και μπορεί να χυθεί. Πιέζουμε καλά το μίγμα μέσα στα βάζα με ένα κουτάλι και μετά μοιράζουμε στα βάζα το ζουμί που έμεινε στη λεκάνη. Το ζουμί πρέπει να καλύψει τελείως τα υλικά, αλλιώς συμπληρώνετε με αποστειρωμένη άλμη. Κλείνουμε τα βάζα καλά και τα αφήνουμε για 20-25 ημέρες σε μέρος σκοτεινό και χωρίς υγρασία. Το τουρσί είναι έτοιμο. Μετά το άνοιγμα φυλάμε το τουρσί για 10 ημέρες σε μέρος πάντα σκοτεινό και δροσερό, χωρίς υγρασία. Για περισσότερο διάστημα το βάζου6με στο ψυγείο. Και στις δύο περιπτώσεις, κάθε φορά που παίρνουμε λίγο τουρσί προσθέτουμε λάδι, για καλύτερη συντήρηση.

Για να φτιάξουμε την αποστειρωμένη άλμη βάζουμε να βράσει άφθονο νερό για 20 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει και να γίνει χλιαρό. Εκεί προσθέτουμε σταδιακά αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Πολίτικη λαχανοσαλάτα

Από τις πιο γευστικές και νόστιμες λαχανοσαλάτες με πλούσια γεύση και αρώματα.

Υλικά

½ κιλό λάχανο ψιλοκομμένο

3 καρότα καθαρισμένα και τριμμένα στον τρίφτη

4-5 κλαράκια σέλινο, ψιλοκομμένα

3 σκελίδες σκόρδου

1 πιπεριά Φλωρίνης τουρσί, ψιλοκομμένη

ελαιόλαδο

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

αλάτι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη το λάχανο, τα τριμμένα καρότα και το ψιλοκομμένο σέλινο. Χτυπάμε το σκόρδο στο γουδί μαζί με λίγο αλάτι και το αδειάζουμε στη λεκάνη και τέλος προσθέτουμε την πιπεριά Φλωρίνης. Αλατίζουμε καλά τη σαλάτα και ανακατεύουμε πιέζοντάς τη με το χέρι μας. Σε ένα ποτήρι νερό ανακατεύουμε το ξίδι και αδειάζουμε το μίγμα μέσα στη σαλάτα. Τη βάζουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί για 3 ώρες τουλάχιστον. Σουρώνουμε καλά τη σαλάτα σε μεγάλο ένα σουρωτήρι, τη μεταφέρουμε σε σαλατιέρα, περιχύνουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε.