Δύο γλυκάκια με πορτοκάλι και κουβερτούρα φτιαγμένα από τα χεράκια μας για όταν γίνεται… έντονη  η ανάγκη για κάτι γλυκό: Φέτες πορτοκάλι με σοκολάτα και Γλασαρισμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού μας ταξιδεύουν σε μυρωδάτους πορτοκαλεώνες με τη σοκολάτα να ολοκληρώνει την απόλαυση ενώ όταν τα καταναλώνουμε καθαρίζουν τη γεύση μας και αφήνουν τα αρώματα του φρούτου στην επίγευση.

Φέτες πορτοκάλι με σοκολάτα

Υλικά

2 πορτοκάλια ποικιλίας ναβαλίνα

4 φλιτζάνια νερό

1½ φλ. ζάχαρη

λιωμένη σοκολάτα για επικάλυψη

Εκτέλεση

Για τις φέτες πορτοκαλιού με σοκολάτα, πλένουμε τα πορτοκάλια και με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε κάθετα κατά μήκος το κάθε πορτοκάλι στα δύο. Έπειτα τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Σε φαρδιά κατσαρόλα με χοντρή βάση, ρίχνουμε το νερό με τη ζάχαρη και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε τις φέτες πορτοκάλι, φροντίζοντας να είναι σε μία στρώση και να μην καλύπτει η μία φέτα την άλλη. Βράζουμε για 10-12 λεπτά. Χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να πυκνώσει αρκετά το σιρόπι. Πρέπει ίσα που να κοχλάζει ελαφρά. Αφήνουμε έτσι να σιγοβράζει για 35 λεπτά και αναποδογυρίζουμε τα πορτοκάλια κάθε 5 λεπτά. Πρέπει οι φέτες πορτοκαλιού να μαλακώσουν αρκετά, αλλά συγχρόνως να διατηρήσουν και το σχήμα τους. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στο σιρόπι τους. Μία μία τις βγάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί. Τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά, ίσως και 2 και 3 ημέρες, αναποδογυρίζοντάς τες τακτικά και αλλάζοντας χαρτί κάθε φορά. Μπορούμε να τις στεγνώσουμε και σε πολύ χαμηλό φούρνο, αλλά με τον τρόπο του χαρτιού θα διατηρήσουν καλύτερο χρώμα, άρωμα και γεύση. Βάζουμε τις φέτες πορτοκάλι στο ψυγείο να παγώσουν. Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί και μία μία τις βουτάμε μέχρι τη μέση. Τις αφήνουμε σε σχάρα να στεγνώσουν ή τις βάζουμε στο ψυγείο αν βιαζόμαστε.

Γλασαρισμένα μπαστουνάκια πορτοκαλιού

Υλικά

5 μεγάλα πορτοκάλια με χοντρή φλούδα ή ανάμεικτα κίτρινα φρούτα (γκρέιπφρουτ και περγαμόντο)

3 φλιτζάνια ζάχαρη

1/2 φλ. χυμός πορτοκάλι

1 κουταλιά σούπας λικέρ πορτοκάλι ή κονιάκ

1 κουταλάκι γλυκού χυμός λεμονιού

κρυσταλλική ζάχαρη για την επικάλυψη

λιωμένη κουβερτούρα για την επικάλυψη

Εκτέλεση

Για τα μπαστουνάκια πορτοκαλιού, πλένουμε πρώτα πολύ καλά τα φρούτα. Τα χαράζουμε στα τέσσερα και αφαιρούμε τις φλούδες. Τις βάζουμε σε μπολ, τις καλύπτουμε με νερό και βάρος (για να βυθίζονται). Τις αφήνουμε 8-10 ώρες, αλλάζοντας το νερό 3-4 φορές. Βράζουμε νερό. Κόβουμε τις φλούδες κατά μήκος σε μπαστουνάκια, και τις βυθίζουμε στο βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Μόλις τις βγάλουμε, τις κρυώνουμε και τις σουρώνουμε κάτω από τρεχούμενο νερό. Τις αφήνουμε σε πιατέλα να στραγγίσουν καλά. Βράζουμε τη ζάχαρη, το χυμό και το λικέρ σε παχύ σιρόπι. Προσθέτουμε τις φλούδες και ανακατεύοντας ρίχνουμε το λεμόνι και βράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη. Αφαιρούμε τις φλούδες με τρυπητή κουτάλα και τις τοποθετούμε σε μια σχάρα για να στεγνώσουν καλά. Τότε τις μισές φλούδες τις κυλάμε σε δίσκο με κρυσταλλική ζάχαρη, να καλυφθούν καλά γύρω γύρω, και τις άλλες μισές τις βουτάμε (το μισό μπαστουνάκι) σε λιωμένη σοκολάτα και τις αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα.