Μια ασυνήθιστη μακαρονάδα με ρίζες από τη Σικελία, που συνδυάζεται υπέροχα με αντζούγιες, άγριο μάραθο, καυτερές πιπεριές, κουκουνάρι και σταφίδα. Θα σας εκπλήξει η γεύση.

Υλικά

1/3 φλιτζανιού ξανθή σταφίδα

1 πρέζα κλωστές σαφράν

½ κιλό μακαρόνια (κατά προτίμηση με τρύπα)

¼ φλιτζ. ελαιόλαδο

3 – 5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

4 – 5 κλωνάρια άγριο μάραθο και 2/3 φλιτζ. ψιλοκομμένες κορφές από άγριο μάραθο

6 – 8 φιλέτα αντζούγιες ή παστές σαρδέλες, καθαρισμένες από το αλάτι

2 – 4 πιπεριές, καυτερές κόκκινες ξερές, ψιλοκομμένες με ψαλίδι ή 2 – 4 κουτ. γλυκού χαλέπικο πιπέρι ή μπούκοβο, όσο θέλετε

4 – 5 κουτ. σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με κόκκινο πιπέρι ή μπούκοβο

¼ φλιτζ. κουκουνάρι καβουρδισμένο

πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο και αλάτι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Σε γαβάθα μουσκεύουμε τη σταφίδα σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό. Σε άλλη γαβάθα μουσκεύουμε το σαφράν σε 3 κουταλιές σούπας βραστό νερό. Βάλτε μεγάλη κατσαρόλα με νερό να πάρει βράση και προσθέτουμε τα κλωνάρια μάραθο να βράσουν μαζί με τα μακαρόνια, με βάση τις οδηγίες της συκευασίας. Παράλληλα, σε μεγάλο βαθύ τηγάνι και μέτρια φωτιά, βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει και προσθέτουμε το σκόρδο με το ψιλοκομμένο μάραθο, τις αντζούγιες ή τις σαρδέλες και τις καυτερές πιπεριές, το πιπέρι ή το μπούκοβο. Σοτάρουμε ανακατεύοντας 4 – 5 λεπτά και λιώνοντας με ξύλινο κουτάλι τα ψαράκια, μέχρι το μάραθο να μαλακώσει. Στραγγίζουμε τη σταφίδα και την προσθέτουμε στο τηγάνι, μαζί με το σαφράν και το ζουμί του. Ανακατεύουμε για 1 λεπτό και βγάζουμε από τη φωτιά. Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, πετάμε τα κλωνάρια μάραθο και φυλάμε λίγο από το νερό τους. Αδειάζουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι με τις σαρδέλες, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με κουκουνάρι και ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ στεγνά, βάζουμε λίγο από το νερό των ζυμαρικών. Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε τη γεύση – αντζούγιες και σαρδέλες είναι αλμυρές και ίσως δεν χρειάζεται αλάτι – και σερβίρουμε. Αντί για άγριο μάραθο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μαραθόριζες (φινόκιο), κόβοντας τη μία σε φέτες και βράζοντάς την με τα μακαρόνια και την τρίβοντας και σοτάροντας την άλλη  με το σκόρδο, μαζί με μία κουταλιά γλυκού μαραθόσπορο τριμμένο.