Πέντε πεντανόστιμες και χορταστικές σαλάτες για απολαυστική αποτοξίνωση μετά τις γιορτές κι όχι μόνο, που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας ενώ θα ελαφρύνετε.

Σαλάτα με πορτοκάλι, αβοκάντο και γαλοπούλα

360 γραμμάρια διάφορα σαλατικά, χοντροκομμένα με το χέρι

180 γρ. καπνιστή γαλοπούλα, κομμένη σε μικρά καρέ

60 γρ. αβοκάντο, κομμένο σε μικρά καρέ

40 γρ. πορτοκάλι φιλέτο

30 γρ. σέλερι, κομμένο σε μικρά καρέ

100 γρ. ντοματίνια, κομμένα σε τέταρτα

25 γρ. κρεμμύδι φρέσκο, κομμένo σε μικρά καρέ

100 γρ. τυρί έμενταλ, σπασμένο σε μικρά κομμάτια

20 γρ. μπέικον, ψημένο και κομμένο σε μικρά καρέ

αλάτι

Για τη βινεγκρέτ πορτοκάλι

5 γρ. μουστάρδα ντιζόν

200 γρ. χυμό πορτοκάλι

170 γρ. ηλιέλαιο

170 γρ. ελαιόλαδο

5 γρ. ξύσμα πορτοκάλι

αλάτι

Εκτέλεση

Για να φτιάξομε τη βινεγκρέτ σιγοβράζουμε το χυμό του πορτοκαλιού, συμπυκνώνοντάς τον μέχρι να μείνει το 1/4 της ποσότητας. Σουρώνουμε το συμπυκνωμένο χυμό σε σήτα και τον αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια χτυπάμε στο μίξερ τη μουστάρδα και το συμπυκνωμένο χυμό πορτοκαλιού και ρίχνουμε σιγά σιγά το ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο. Προσθέτουμε το ξύσμα, αλατίζουμε και δοκιμάζουμε. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το μαρούλι και το 1/3 της βινεγκρέτ και ανακατεύουμε με απαλές κινήσεις. Αλατίζουμε και σερβίρουμε το μαρούλι σε ένα πιάτο. Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά πάνω στο μαρούλι σε σειρές, το ένα δίπλα από το άλλο. Αλατίζουμε, περιχύνουμε με την υπόλοιπη βινεγκρέτ και σερβίρουμε.

Σαλάτα με κινόα και αβοκάντο

Υλικά

1/2 φλιτζάνι κινόα

1 φλιτζάνι νερό

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

4 αγγούρια, αποφλοιωμένα και κομμένα σε κύβους

2 μέτριες ντομάτες σε κύβους

1 αβοκάντο κομμένο σε κύβους

2 ή 3 κουταλιές ελαιόλαδο

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό με το αλάτι να πάρουν μία βράση. Ρίχνουμε την κινόα, ανακατεύουμε καλά και την αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για 15 περίπου λεπτά. Σε ένα καθαρό -και λίγο πιο δροσερό- μπολ, τοποθετούμε την κινόα και προσθέτουμε τον μαϊντανό, τα αγγούρια, τις ντομάτες, το αβοκάντο και το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε και η νόστιμη detox σαλάτα είναι έτοιμη.

Σαλάτα με φακές  και αβοκάντο

Υλικά

1 ώριμο αβοκάντο σε κύβους

1 φλυτζάνι φακές, βρασμένες al dente

1 κρεμμύδι

1 φλυτζάνι σπανάκι baby

1 κουταλιά ελαιόλαδο

2 κουταλιές ρόδι

2 μανταρίνια σε φέτες, ξεφλουδισμένες (ή πορτοκάλι)

αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές, σε κατσαρόλα, με ένα κομμένο κρεμμύδι και αλάτι για 1 ώρα και σουρώνουμε. Καθαρίζουμε και τοποθετούμε όλα τα υλικά, σε μπολ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά. Γαρνίρουμε με το ελαιόλαδο και το ρόδι. Μπορύμε να προσθέσουμε ένα βραστό αυγό ή φέτα δημιουργώντας ένα γκουρμέ αλλά και πιο χορταστικό πιάτο.

Κρύα σαλάτα με κουνουπίδι και φασόλια

Υλικά

2 φλιτζάνια τριμμένο κουνουπίδι

1 φλ. βραστά φασόλια

1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους

1/4 φλ. καρύδια τριμμένα

1/2 φλ. πράσινα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

1/2 φλ. μαϊντανός, ψιλοκομμένος

Για τo dressing

1/2 φλ. χυμό λεμονιού

2 κουταλιές σούπας ξύδι

3 κ.σ. σιρόπι ροδιού

1 κουταλάκι γλυκού αποξηραμένη μέντα

1 1/2 κ.γλ. αλάτι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετούμε όλα τα συστατικά της σαλάτας. Σε ένα ξεχωριστό μικρό μπολ, ανακατεύουμε όλα τα συστατικά για το dressing. Ρίχνουμε το dressing πάνω από τη σαλάτα και ανακατεύουμε καλά.

Σαλάτα με γιαούρτι

Υλικά

1 κεσεδάκι γιαούρτι 2%

ντομάτα

αγγούρι

πιπεριά

φρέσκο τζίντζερ

αλάτι και λίγο πιπέρι

φύλλα κόλιανδρου

Εκτέλεση

Κόβουμε σε μικρά κυβάκια ντομάτα, αγγούρι και πιπεριά μαζί με λίγο φρέσκο ψιλοκομμένο τζίντζερ. Προσθέτουμε ένα κεσεδάκι γιαούρτι μαζί με μερικά φύλλα ψιλοκομμένο κόλιανδρο και 1 πρέζα πιπέρι κι ελάχιστο αλάτι αν θεωρούμε ότιο χρειάζεται και ανακατεύουμε καλά.