Διαδικτυακό τόπο .eu ή αν προτιμάτε μία διεύθυνση ενός διαδικτυακού τόπου, αποκλειστικά με χαρακτήρες του ελληνικού αλφαβήτου θα μπορεί να δημιουργήσει όποιος το θελήσει από αύριο Πέμπτη, όπως ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το .ευ, το ελληνικό ισοδύναμο του ανωτάτου επιπέδου domain .eu, που έγινε δυνατό μετά από προετοιμασία επτά ετών, θα παρουσιαστεί και θα εγκαινιαστεί από την ΕΕ κατά τη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης στην Αθήνα.

Στόχος όπως δήλωσε η Επίτροπος Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας, Μαρίγια Γκαμπριέλ είναι να στηριχθεί η πολυγλωσσία και η πολυπολιτισμικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα να υπάρξει στο Ίντερνετ μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής ονομάτων χώρου (domain names).

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός EURid αποτελεί το μητρώο καταχώρησης των διαδικτυακών ονομάτων χώρου .eu, .ευ και .ею. Είχε προηγηθεί η δημιουργία του κυριλλικού .ею τον Ιούνιο 2016 και από αύριο 14/11 θα τεθεί σε ισχύ το ελληνικό .ευ.

Οι χρήστες θα μπορούν πλέον να δημιουργήσουν ένα όνομα χώρου με ελληνικούς χαρακτήρες, π.χ. ευρώ.ευ. Τα υφιστάμενα domain names με ελληνικούς χαρακτήρες στην αρχή τους και κατάληξη .eu θα έχουν περιθώριο τριών ετών για να μεταπηδήσουν στο .ευ. Στις 14 Νοεμβρίου 2022 θα καταργηθούν τα μικτά ονόματα των διαδικτυακών τόπων που έχουν ελληνικούς χαρακτήρες αλλά κατάληξη .eu.

Το .eu θα είναι έτσι πλέον διαθέσιμο σε όλα τα ευρωπαϊκά αλφάβητα, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη χρήση του. Σήμερα είναι το έβδομο μεγαλύτερο όνομα χώρου στο Ίντερνετ, με 3,7 εκατομμύρια πολίτες και επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρησιμοποιούν ένα domain name με κατάληξη .eu.

https://twitter.com/EU_Commission/status/1194577288886702080