Το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ και η επιχείρηση διεύρυνσης που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας συναντούν πολλές δυσκολίες, παρά τα μηνύματα αισιοδοξίας που εκπέμπουν τόσο ο ίδιος όσο και η ηγετική ομάδα. Οι περιοδείες του πρώην πρωθυπουργού συνεχίζονται, ενώ ταυτόχρονα γίνονται επισκέψεις και ομιλίες κεντρικών στελεχών σε δήμους της Αττικής και της Περιφέρειας με στόχο την αύξηση των εγγραφών. Το πρόβλημα όμως παραμένει σημαντικό, καθώς η ανταπόκριση δεν είναι αυτή που ανέμενε η ηγετική ομάδα, εφόσον δεν παρατηρείται μαζική εγγραφή νέων μελών.

Οι πρόσφατες εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) έδειξαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά για να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα σε δυναμικά ακροατήρια τα οποία έχουν και κοινωνική απήχηση και συμμετέχουν στις κοινωνικές διεργασίες. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στους μηχανικούς, σε μια εκλογική διαδικασία ενός συλλογικού οργάνου που έχει χιλιάδες μέλη ανά την επικράτεια, κινήθηκε σε πολύ χαμηλό ποσοστό, στη ζώνη του 10%.

Αυτή η εκλογική αναμέτρηση έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει να διανύσει πολύ μεγάλο δρόμο και κυρίως ενίσχυσε τη θεωρία πολλών ότι παρά το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση συγκέντρωσε 31,5% στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου μέχρι στιγμής δεν έχει σημαντικούς πυλώνες σε συνδικαλιστικούς χώρους και στην Αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, αναδείχθηκε η προβληματική διάσταση του εγχειρήματος της διεύρυνσης, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη δεν έχει καταφέρει να βρει ιδιαίτερη και σημαντική απήχηση σε άτομα που κινούνται στον κεντροαριστερό χώρο, κυρίως από το ΠΑΣΟΚ, που είναι στην Αυτοδιοίκηση και σε συνδικάτα.

Και όπως έλεγε έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με μακρά διαδρομή στην Αριστερά, ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από ένα ενιαίο, μεγάλο, λαϊκό κόμμα, με σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα και στην Αυτοδιοίκηση, κάτι όμως που ακόμη δεν έχει επιτευχθεί και ουσιαστικά προκύπτει και ζήτημα στρατηγικής.

Χαμηλές πτήσεις στους νέους

Στην περίπτωση του ΤΕΕ, παρά το γεγονός ότι κεντρικό ρόλο διαδραμάτισε ο «πασοκογενής» βουλευτής και πρώην υπουργός Χρήστος Σπίρτζης που συμμετέχει ενεργά και στο εγχείρημα της διεύρυνσης, δεν κατέστη δυνατόν να αυξηθεί ιδιαίτερα η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Τσίπρας και η ηγετική του ομάδα δεν έχουν καταφέρει να φέρουν στις γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ όσους τον στήριξαν σε αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και όσους συμμάχους, με διαφορετικές ρίζες και αναφορές, βρέθηκαν μαζί στις δύο τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.

Παρά το γεγονός ότι το μήνυμα που μεταδίδεται είναι πως υπάρχει ικανοποίηση, εντοπίζεται πρόβλημα στις νεαρές ηλικίες. Αν και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υπεροχή στις ηλικίες 18-25, στις εκδηλώσεις που γίνονται δεν υπάρχει συμμετοχή νέων και κυρίως οι συμμετέχοντες είναι άνω των 45 ετών, με ό,τι αυτό σημαίνει για το εγχείρημα της διεύρυνσης και της ανανέωσης.

Ως απάντηση σε αυτό το στοιχείο, κεντρικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι μόνο το 4% όσων ψηφίζουν στη Δυτική Ευρώπη είναι κομματικά μέλη. Αυτό σε αναλογία στην Ελλάδα σημαίνει περίπου 70.000-75.000 μέλη, ένας στόχος που είναι απόλυτα εφικτός κατά την ηγετική ομάδα, ενώ για τη χαμηλή ανταπόκριση των νέων λένε ότι αυτό θα ξεπεραστεί με τη νέα μορφή του κόμματος και με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ενστάσεις

Την ίδια στιγμή παρατηρείται διχασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως προς το ύφος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκηθεί αλλά και τους τόνους που πρέπει να χρησιμοποιήσει το κόμμα. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ενστάσεις της παλαιάς φρουράς ως προς τη σκληρή γραμμή που υιοθετείται από τον ΣΥΡΙΖΑ στον χειρισμό της υπόθεσης της προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Παράλληλα, έμπειρα στελέχη υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα πρέπει να κάνει τεκμηριωμένη και προγραμματική αντιπολίτευση, υποστηρίζοντας και την κυβερνητική θητεία των 4,5 ετών. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν στελέχη που προτάσσουν το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να μείνει στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών θεσμών και λένε ότι πρέπει να επιχειρήσει να αξιοποιήσει και τις όποιες κινητοποιήσεις, μια στρατηγική όμως που παραπέμπει στην περίοδο 2012-2015.`