Η λέξη μπουγιουρντί σήμαινε αρχικά την έγγραφη διαταγή αξιωματούχου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Είναι όμως και ο πικάντικος μεζές της σαλονικιώτικης κουζίνας, που φτιάχνεται με φέτα, ψιλοκομμένες ντομάτες, πιπεριές (και κάποια καυτερή) και μπούκοβο, και συνοδεύει ιδανικά το κρασάκι, το ουζάκι ή τη παγωμένη ρακί.

Υλικά

300 γραμμάρια φέτα

2 ώριμες ντομάτες

100 ml χυμό ντομάτες

1 πράσινη πιπέρια

1 κίτρινη πιπεριά

1 ξερό κρεμμύδι

1 σκελίδα σκόρδο

20 ml ελαιόλαδο

50 ml λευκό κρασί

1 πρέζα ζάχαρη

λίγο ρίγανη

λίγο μπούκοβο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

½ κουταλιά μαϊντανό

Εκτέλεση

Αρχικά πλένουμε τα λαχανικά μας, ντομάτες, πιπεριές και κόβουμε σε μικρά καρεδάκια. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο. Προσθέτουμε τις πιπεριές και ανακατεύουμε λίγο μέχρι να γυαλίσουν. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί. Ρίχνουμε τις ντομάτες και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας κα τα μπαχαρικά. Ψήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη φέτα κομμένη σε μεγάλους κύβους. Μεταφέρουμε σε ένα πήλινο σκεύος ή σε ένα πυρέξ και συνεχίζουμε το ψήσιμο στο φούρνο στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα. Σερβίρεται ζεστό. Ταιριάζει ιδανικά με κρέας στη σχάρα ή ψάρι ψητό.

Αν θέλουμε πιο καυτερό αποτέλεσμα μπορούμε να προσθέσουμε 1 καυτερό πιπεράκι. Επιπλέον μπορούμε να βράσουμε μακαρόνια (πένες ή βίδες) και να ανακατέψουμε μερικές κουταλιές από το σαγανάκι, κι έτσι έχουμε εκτός από ορεκτικό και ένα κυρίως πιάτο.