Σαν σήμερα, το 1935 έκανε την εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, που έμελλε να μείνει στην ιστορία και να μεγαλώσει πολλές γενιές: η Monopoly.

Το ιστορικό και κλασικό πλέον επιτραπέζιο παιχνίδι, κυκλοφόρησαν στην αγορά οι αδελφοί Πάρκερ από τη Μ. Βρετανία, ωστόσο η ιστορία του μετράει αρκετά χρόνια πίσω.

Δημιουργός του θρυλικού παιχνιδιού ήταν ο Τσαρλς Ντάροου από τη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, ο οποίος έφτιαξε το πρώτο επιτραπέζιο το μακρινό 1933. Μάλιστα, τα πρώτα κομμάτια δημιουργήθηκαν από άχρηστα υλικά του σπιτιού του Ντάροου: ένα κομμάτι μουσαμά κάλυπτε το ταμπλό, οι κάρτες ήταν χειρόγραφες, ενώ τα σπίτια και τα ξενοδοχεία ήταν φτιαγμένα από ξύλινα σκουπιδάκια.

Ένα παιχνίδι που έμοιαζε αρκετά στη  Monopoly σχεδίασε η αμερικανίδα οικονομολόγος Λάιζι Μάτζι, η οποία έλαβε και το σχετικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1904. Η αρχική ονομασία του ήταν «Το παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη» και στόχος του να αποδείξει με απλό τρόπο πώς τα μισθώματα πλουτίζουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων και κάνουν φτωχότερους τους ενοικιαστές!

Τα χαρακτηριστικά πιόνια του παιχνιδιού, στην αρχική τους έκδοση ήταν 10: Σίδερο, πορτοφόλι, φανάρι, αυτοκίνητο, δαχτυλήθρα, παπούτσι, ημίψηλο καπέλο, πολεμικό πλοίο, κανόνι και ένα κουνιστό αλογάκι! Η εμβληματική εικόνα του άντρα με το ημίψηλο που έγινε σύμβολο του παιχνιδιού και ονομάζεται «Πλούσιος Θείος με τα Σακιά» (Rich Uncle Pennybags), και πιθανά εικονίζει τον διάσημο επιχειρηματία J.P. Morgan, όπως υποστήριξε το περιοδικό Jetset Magazine.

Ογδόντα από τις 30.000 επετειακές εκδόσεις της «Monopoly» που κυκλοφόρησαν στη Γαλλία το 2014, τη χρονιά που το επιτραπέζιο γιόρτασε τα 80 του χρόνια, είχαν μέσα αληθινά χρήματα! Κάτι που σημαίνει ότι η τύχη χαμογέλασε σε 80 ανθρώπους που αγόρασαν το παιχνίδι που είχε μέσα 20.580 ευρώ. Τα τυχερά αυτά κουτιά είχαν ακριβώς το ίδιο βάρος, αν και ήταν λίγο πιο χοντρά από τα κανονικά.

Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο λέγεται πως οι μυστικοί πράκτορες χρησιμοποιούσαν τα κουτιά της Monopoly για να μεταφέρουν χάρτες απόδρασης στους φυλακισμένους στη Γερμανία.

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι κράτησε, 1.680 ώρες, ήτοι 70 ολόκληρες μέρες!

Η πιο ακριβή «Monopoly» που έχει ποτέ πουληθεί είχε δημιουργηθεί από ένα διάσημο κοσμηματοπώλη του Σαν Φρανσίσκο, τον Sidney Mobell και στοίχιζε ούτε λίγο-ούτε πολύ 2 εκατ. δολάρια! Το σετ αποτελούνταν από ένα επίχρυσο ταμπλό 23 καρατίων και ένα ζάρι διακοσμημένο με διαμάντια.

Υπολογίζεται πως έως σήμερα η «Monopoly» έχει παιχτεί από τουλάχιστον 500 εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει καταγραφεί και ως ρεκόρ στo βιβλίο Γκίνες.

Εθνικοί πρωταθλητές από όλο τον κόσμο συναντιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για το Monopoly World Championship- παγκόσμιο τουρνουά. Παγκόσμιοι πρωταθλητές έχουν ανακηρυχθεί από 10 διαφορετικές χώρες, μεταξύ των οποίων: Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Ισπανία.

Το παιχνίδι αναμένεται να κυκλοφορήσει σύντομα σε ηλεκτρονική μορφή για φορητές συσκευές.

Με στοιχεία από το sansimera.gr.