Το φθινόπωρο ανήκει στη Θεσσαλονίκη. Τους μήνες αυτούς η πόλη αναδεικνύει τον πολυσχιδή χαρακτήρα της και την πολυπολιτισμική της παράδοση με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Μετά τη ΔΕΘ, η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να φιλοξενεί γεγονότα διεθνούς ακτινοβολίας: από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου και το Kapani Project μέχρι τον Νυχτερινό Ημιμαραθώνιο και το Φεστιβάλ Tattoo. Το φθινόπωρο η ταξιδιωτική πυξίδα δείχνει Θεσσαλονίκη.

Γι’ αυτό και την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισα να πάρω λίγες ημέρες άδεια και να επισκεφτώ την πόλη. Η ανάγκη μου για να αλλάξω αέρα ήταν τόσο μεγάλη που τα κανόνισα όλα μέσα σε λίγες ώρες. Και για να είναι το ταξίδι μου ακόμα πιο οικονομικό και προσιτό χρησιμοποίησα τους Bonus Πόντους που έχω με την Alpha Bank κάρτα μου.

Απόδραση με το πάτημα ενός κουμπιού

Πρώτη κίνηση να μπω στο site της Aegean για να βρω πτήση. Εξαργυρώνοντας τους Bonus Πόντους μου είχα έκπτωση στο εισιτήριο μου και πλέον το δίλημμα μου ήταν να διαλέξω πρωινή ή απογευματινή πτήση; Να φτάσω νωρίς και να βολτάρω στην πόλη ή να φτάσω αργά το απόγευμα και να ολοκληρώσω την ημέρα μου με ένα ποτό στα Λαδάδικα; Η ζυγαριά έγειρε στην πρώτη επιλογή.

Για τη διαμονή μου εκεί ήθελα κάποιο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης για να μην χάνω χρόνο σε άσκοπες αποστάσεις. Άλλωστε η Θεσσαλονίκη ενδείκνυται για βόλτες και είχα ανάγκη να περπατήσω στις γειτονιές της όσο περισσότερο γίνεται. Έτσι κατέληξα στο ξενοδοχείο ANATOLIA, που βρίσκεται δίπλα σε όλα. Κάθε απόγευμα έβλεπα από το μπαλκόνι μου το ηλιοβασίλεμα ενώ οι ήχοι της πόλης ακούγονταν στο βάθος και νέες εικόνες γέμιζαν τα μάτια μου. Αυτός είναι η δική μου μέθοδος χαλάρωσης.

Αποφάσισα, όμως, να αξιοποιήσω και το Πρόγραμμα Bonus για να εκμεταλλευτώ το εστιατόριο και το spa του ξενοδοχείου. Διάλεξα το Aromatherapy massage με μίγμα αιθέριων ελαίων Algoane για ακόμα μεγαλύτερη χαλάρωση και ευεξία. Την επόμενη φορά θα κάνω σίγουρα το massage Indian Head, το οποίο με ενημέρωσαν ότι ξεκινά από την πλάτη και εστιάζει σε αυχένα και κεφάλι με βαθιές πιέσεις τύπου Σιάτσου για την απόλυτη απελευθέρωση από την ένταση και το στρες.

Πρόγραμμα «δράσης»

Αφού έφτασα, ξεκουράστηκα στο ξενοδοχείο, έφαγα, χαλάρωσα και ανέκτησα δυνάμεις ήρθε η ώρα να  ανακαλύψω για ακόμα μια φορά την πόλη που έχει χαρακτηριστεί χωνευτήρι των πολιτισμών. Στον Θερμαϊκό, στον Λευκό Πύργο, στη λεωφόρο Νίκης, στην Πλατεία Αριστοτέλους, στην οδό Τσιμισκή, στα Λαδάδικα, στην Αγορά Μοδιάνο, στο Μπιτ Παζάρ οι αιώνες έχουν αφήσει τα σημάδια τους στην πόλη και ο επισκέπτης μπορεί να δει την ιστορία της σε κρυμμένες γωνιές, σε σοκάκια και στις ανηφόρες της Άνω Πόλης.

Περιηγήθηκα στο Γαλεριανό Συγκρότημα και πήρα μια γεύση της πόλης στο μεταίχμιο δύο κόσμων, του τέλους της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και την αρχή της Βυζαντινής. Στο Εβραϊκό Μουσείο βρήκα τις αναμνήσεις της Ισραηλιτικής Κοινότητας από τη ζωή στην πόλη πριν το Ολοκαύτωμα που οδήγησε και στην εξαφάνισή της. Το σπίτι – μουσείο του Κεμάλ Ατατούρκ, το επιβλητικό Επταπύργιο (Γεντί Κουλέ), τα οθωμανικά μνημεία, η Μονή Βλατάδων, ο Πύργο Τριγωνίου με την απίστευτη θέα, οι βυζαντινές εκκλησίες και τα στενά σοκάκια της Ανω Πόλης, με τα κάστρα με μετέφεραν σε άλλες εποχές και «έγραψαν» μέσα μου.

Έκπληξη ήταν η βόλτα στις Αποθήκες του λιμανιού, όπου στεγάζονται το Μουσείο Φωτογραφίας, το Μουσείο Κινηματογράφου και το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης. Σας προτείνω να τα επισκεφθείτε.

Εγώ δεν πέτυχα φέτος κάποιο από τα μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα που γίνονται στη Θεσσαλονίκη αλλά το Φθινόπωρο η πολιτιστική ατζέντα της πόλης  είναι γεμάτη. Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, τα «Δημήτρια» (τα οποία παρεμπιπτόντως φέτος κλείνουν 54 χρόνια ζωής), ο 8ος Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος, το 6ο Salonica Run, το διεθνές Φεστιβάλ Tattoo περιμένουν ντόπιους και επισκέπτες για να τους υποδεχτούν.

Τη μία ημέρα του ταξιδιού μου αποφάσισα να την αφιερώσω στα προάστια της Θεσσαλονίκης και επειδή δεν υπάρχει πλέγμα συγκοινωνιακών μέσων αντίστοιχο με την Αθήνα νοίκιασα αυτοκίνητο από τη Hertz. Και για έκπτωση 15% εξαργύρωσα 2.500 Bonus Πόντους.

Γαστρονομικό «ταξίδι»

Στη δική μου ατζέντα Θεσσαλονίκη σημαίνει καλό φαγητό. Η πόλη αποτελούσε και παραμένει σημείο συνάντησης ανθρώπων με διαφορετικές κουλτούρες. Αυτό αποδεικνύεται πιο έντονα στην γαστρονομική πτυχή της πόλης. Η κουζίνα της Θεσσαλονίκης καθορίστηκε από τη συνήθεια του μεζέ, που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες της δεκαετίας του 1920. Δική τους προσθήκη είναι η παράδοση του πατσά, της ζεστής σούπας το ξημέρωμα και της περίφημης μπουγάτσας.

Το γαστρονομικό προφίλ της Θεσσαλονίκης έχει δημιουργηθεί από το πάντρεμα βυζαντινών συνηθειών, την οθωμανική κληρονομιά, τις παραδόσεις των προσφύγων από τον Πόντο, τη Μικρά Ασία και την Κωνσταντινούπολη, τις βαλκανικές παραδόσεις, τις εβραϊκές συνήθειες και τη γαλλική πρωτοπορία.

Οι μεγάλες αγορές του Μοδιάνο και του Καπάνι φιλοξενούν όλες τις γαστρονομικές επιλογές της πόλης. Ουζερί, κοσμοπολίτικα εστιατόρια, κουτούκια, ιστορικά μαγειρεία προσφέρουν γαστριμαργικές εμπειρίες που δεν μπορεί να προσπεράσει εύκολα κάποιος. Αποφάσισα να μην ρισκάρω γι’ αυτό και άνοιξα το Bonus App ώστε να βρω αξιόπιστες επιλογές. Για όσους όμως θέλουν πιο οικείες επιλογές υπάρχουν πάντα και τα εστιατόρια με παρουσία σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας όπως τα TGI Fridays που βρίσκονται και στην Αθήνα.

Shopping therapy στον Βορρά

Η απόδρασή μου στη Θεσσαλονίκη ολοκληρώθηκε με shopping therapy.  Έχοντας δίπλα μου από μεγάλα πολυκαταστήματα μέχρι και ξεχωριστές boutique, αποφάσισα να το ρίξω έξω. Η βόλτα μου ξεκίνησε από τη Λεωφόρο Τσιμισκή, στην καρδιά της πόλης. Πήρε το όνομα της από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή, ενώ πριν τους Βαλκανικούς Πολέμους ήταν γνωστή ως “Δεύτερη Παράλληλη” εξαιτίας της θέσης της ως προς την παραλία. Κατά μήκος της υπάρχουν από καταστήματα με ρούχα και αξεσουάρ, μέχρι βιβλιοπωλεία, ντελικατέσεν, αλλά και καταστήματα με gadgets. Για να αξιοποιήσω το Πρόγραμμα Bonus μπήκα στο Attica της Θεσσαλονίκης.

Η συνέχεια με βρήκε στη Μητροπόλεως, η οποία μαζί με την Οδό Ερμού και την Προξένου Κορομηλά αποτελούν το spot για πιο εκλεπτυσμένα ψώνια, με καταστήματα με γνωστούς οίκους μόδας και ξεχωριστές boutique.

Μέσα στον χάρτη των προορισμών μου για shopping therapy βρίσκεται και Αγίας Σοφίας καθώς και η Εγνατίας, καθώς εκεί βρίσκονται τα πάντα σε συμφέρουσες τιμές. Οι πιο εναλλακτικές φίρμες βρίσκονται στην Πλατεία Ναυαρίνου. Και για προϊόντα προσωπικής φροντίδας βρέθηκα στην Αριστοτέλους  και Γεωργικής Σχολής για μια επίσκεψη στα Hondos Center της Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Bonus.

Το τέλος του ταξιδιού με βρήκε με πιο ανανεωμένη και ξεκούραστη διάθεσή από ποτέ. Ρόλο σε αυτό έπαιξε και το Πρόγραμμα Bonus της Alpha Bank γιατί έζησα όλα όσα ακριβώς ήθελα χωρίς περιορισμούς και δισταγμούς. Γιατί το Βonus δεν είναι πρόγραμμα. Είναι εμπειρία!