Περίπου 7 ώρες διήρκησε η αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης της ΕΛ.ΑΣ επί την Αχαρνών  στο «Τοσίτσειο Σχολείο» και σε ακόμη ένα κτίριο στο κέντρο της Αθήνας που τελούταν υπό κατάληψη από το 2016.

Η εκκένωση του πρώτου κτιρίου που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σουρμελή – Αχαρνών και Μάγερ ξεκίνησε στις 6 το πρωί ενώ λίγο αργότερα η επιχείρηση επεκτάθηκε και σε ένα ακόμη κτίριο στην οδό Αχαρνών 22.

Μετά το τέλος της επιχείρησης εκκένωσης, η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε ανακοίνωση τύπου παρουσιάζοντας πόσοι πρόσφυγες ζούσαν μέσα στα δύο κτίρια, καθώς και πόσοι συνελήφθησαν.

Ειδικότερα εντός του κτιρίου στην Αχαρνών 22:

  • βρέθηκαν (90) αλλοδαποί και συγκεκριμένα (21) άνδρες, (33) γυναίκες και (36) ανήλικοι, ενώ
  • ένας από τους άνδρες αλλοδαπούς συνελήφθη για κατοχή μαχαιριών.

Εντός του κτιρίου στη συμβολή των οδών Σουρμελή – Αχαρνών και Μάγερ:

  • βρέθηκαν (179) αλλοδαποί και συγκεκριμένα (67) άνδρες, (50) γυναίκες και (62) ανήλικοι, ενώ
  • κατασχέθηκαν δυο πιστόλια, τα οποία θα εξεταστούν εάν είναι λειτουργικά ή replica καθώς και φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Όλοι οι πρόσφυγες οδηγήθηκαν στην Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής για περαιτέρω έλεγχο των εγγράφων τους.

Όπως φαίνεται στην φωτογραφία, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζούσαν οι πρόσφυγες πριν γίνει η επιχείρηση- σκούπα ήταν άθλιες.

Οι μετανάστες αφού μεταφερθούν στη διεύθυνση αλλοδαπών Αττικής για να εξεταστούν τα όποια έγγραφα έχουν, μετά θα οδηγηθούν σε ξενοδοχείο και έπειτα σε δομές φιλοξενίας.

Σημειώνεται ότι το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σουρμελή – Αχαρνών και Μάγερ, γνωστό ως «Τοσίτσειο Σχολείο», ανήκει στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η συνολική επιφάνεια και των τεσσάρων επιπέδων του ανέρχεται σε 1.460 τ.μ. και πιθανολογείται ότι ανεγέρθηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ μέχρι το έτος 2014 λειτουργούσε ως εκπαιδευτήριο.