Ελλείψεις στο Κέντρο Υγείας του νομού Μαγνησίας διαπιστώθηκαν μετά τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αλλά και της 13χρονης που άφησε την τελευταία της πνοής στο λούνα παρκ του Αλμυρού.

Προβλήματα στις βάρδιες και συχνές αναρρωτικές εργαζομένων στο συγκεκριμένο κέντρο είναι μερικές από τις ελλείψεις που συγκεκριμένου κέντρου σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο του Star.

Προβλήματα στις βάρδιες και συχνές αναρρωτικές

Όπως φαίνεται, μία συγκεκριμένη εργαζόμενη οδηγός παίρνει συνεχώς αναρρωτικές άδειες. Από τις 19/6/2019 έχει πάρει δύο αναρρωτικές άδειες έως τις 3/9/2019 -εκτός των άλλων αδειών- και αναρρωτική άδεια από τις 3/9/19 έως τις 5/9/19. Το έγγραφο υπογράφει ο συντονιστής επιστημονικής λειτουργίας του Κέντρου Υγείας Αλμυρού, Αλέξανδρος Ντουμανάκης.

Σημειώνεται πως η εν λόγω υπάλληλος απουσίαζε και το μοιραίο βράδυ του θανάτου του αγαπημένου καλλιτέχνη. Ωστόσο παρά την απουσία τους, υπάρχουν ακόμη πέντε οδηγοί για να καλύψουν τρεις οχτάωρες βάρδιες, αλλά αυτό δεν συμβαίνει όπως διαπιστώθηκε.

Αντιθέτως, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Αλμυρού κ. Δημήτρης Ξηραδάκης με επιστολή του ζητά κάλυψη από το ΕΚΑΒ Λάρισας λόγω των πολλών αναρρωτικών της ίδιας οδηγού.

Σημειώνεται πως την τραγική νύχτα που άφησε την τελευταία του πνοή ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, η κόρη του κάλεσε στο Κέντρο Υγείας Αλμυρού και αφού εκεί δεν υπήρχε βάρδια οδηγού ασθενοφόρου, αναλαμβάνει το κέντρο της Λάρισας. Το ασθενοφόρο έκανε 50 λεπτά να φτάσει.

Αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροτομής

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου των εργαζομένων του ΕΚΑΒ Βόλου στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».

Την ώρα που πήγανε δεν είχε αναπνοή, δεν είχε σφυγμό, δεν είχε επαφή με το περιβάλλον. Είχε υποστάσεις το οποίο σημαίνει για εμάς ότι έχει επέλθει θάνατος από ώρα. Το κέντρο υγείας του Αλμυρού όταν θα ξεκινήσει για να πάει σε οποιοδήποτε περιστατικό παίρνει και γιατρό άρα λοιπόν αν υπήρχε και οδηγός του κέντρου υγείας Αλμυρού θα είχε πάει με γιατρό.

Σε λίγες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροτομής για τον δημοφιλή καλλιτέχνη από την ιατροδικαστή Ρουμπίνη Λεοντάρη. Ακόμη όμως και αν αυτά δείξουν πως η καθυστέρηση του ασθενοφόρου δεν έπαιξε ρόλο διότι ο θάνατος επήλθε σχεδόν αμέσως, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να κινδυνεύσει ανά πάσα στιγμή ένας άλλος συμπολίτης μας που θα μπορούσε ενδεχομένως να είχε σωθεί αν δε λυθούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα βαρδιών και αδειών του Κέντρου Υγείας Αλμυρού.

Τι ισχύει με τις διακομιδές στην επαρχία

Όπως μετέδωσε ο Λάμπρος Δεμερτζής στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, τα ασθνενοφόρα των Κέντρων Υγείας έχουν μόνο οδηγό. Μονάχα αν υπάρχει δυνατότητα συνοδεύει το περιστατικό ο γιατρός του Κέντρου Υγείας. Αυτό σημαίνει ότι σε ένα σοβαρό περιστατικό, όπως ήταν η περίπτωση του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, ακόμη και να φθάσει το ασθενοφόρο, δεν μπορούν ουσιαστικά να δοθούν επί τόπου οι πρώτες βοήθειες. Αντίθετα, τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, έχουν πλήρωμα δύο διασωστών.

Διευκρινίζεται ότι τα ασθενοφόρα των Κέντρων Υγείας δεν υπάγονται στο ΕΚΑΒ, αλλά στις υγειονομικές περιφέρειες. Με αυτή τη διάσπαση αρμοδιοτήτων συχνά επικρατεί και γραφειοκρατικό μπάχαλο, πόσο μάλλον τώρα που οι διοικητές έχουν παραιτηθεί και οι νέοι δεν έχουν αναλάβει.